Obiščite Festival slovenskih sirov | Sir | Zgodbe o naši super hrani

Obiščite Festival slovenskih sirov

Prvega oktobra se nam na Brdu pri Kranju obeta že drugi Festival Slovenskih sirov, ki poteka v organizaciji Združenja kmečkih sirarjev Slovenije. Po dvajsetih letih delovanja združenja so lani pripravili prvi Festival, ki je presegel vsa pričakovanja. Sadove so obrodili napori, ki so jih vrsto let usmerjali v dvig kakovosti izdelkov, skupno promocijo in izobraževanje. Osnovni namen festivala, ki postaja eden izmen ključnih promocijskih orodij, je ozaveščanje porabnikov o prednostih in nasploh kakovosti kmečkih sirov ter spodbujanje k njihovem nakupu le-teh.

Na Festivalu bomo tudi tokrat lahko okusili visoko kakovostne sire, tudi take, ki se bodo obiskovalcem predstavili prvič. Številne sirarne bodo na 30 stojnicah pripravile degustacije za vse, ki želijo okušati najboljše iz naše dežele, tako za redne potrošnike, kot tudi za tiste, ki se gibljejo v najvišjih kulinaričnih krogih. Slovenski siri imajo namreč vse pomembnejšo vlogo tudi gastronomiji.

Drugi Festival slovenskih sirov bo potekal v torek, 1. oktobra 2019 med 12. in 19. uro na Brdu pri Kranju.

Velik poudarek letošnjega festivala je namenjen povezovanju sirarjev in potencialnih večjih odjemalcev (restavracije, gostilne, trgovine), možnosti navezovanju stikov in vzpostavitvi poslovnih odnosov. Kakovost slovenskih sirov namreč dosega še tako visoke standarde in pričakovanja najbolj petičnih chèfov v gostinski, trgovinski ali turistični dejavnosti.

Sprva so bili združeni kot mali sirarji, danes pa v Združenju kmečkih sirarjev Slovenije štejejo več kot 100  članov, ki predelujejo kravji, kozji in ovčji sir. S sodelovanjem so z leti pridobivali vse več izkušenj in poskrbeli za prenos znanja. Izpostavimo lahko številna izobraževanja in sodelovanje z mednarodnimi strokovnjaki ter sodelovanje pri iskanju rešitev tehnoloških problemov. 

K raznovrstnosti predstavitve bodo prispevali sodelujoči sirarji, ki prihajajo iz vseh slovenskih regij. Predstavljeni siri pa si izdelani iz vseh vrst mleka, torej kravjega, ovčjega in kozjega. Nekateri siri so tradicionalni, drugi bolj sodobni, tretji inovativni. Nekateri med njimi so tudi označeni z enim ali celo dvema kakovostnima znakoma (zaščitena geografska označba in ekološki).

Prigrizke z osnovo sira in krompirja bo na letošnjem festivalu pripravil Jože Godec, chèf gostišča Resje. Lansko leto je obiskovalce navdušil s pripravo mousse-a iz kozjega sira na ajdovem blinu. Še vedno pa je v tančice zavita skrivnost, kako bo obiskovalce razvajal letos. Dejstvo je, da gostišče Resje, ki se nahaja v Nemškem rovtu pri Bohinju, slovi po pripravi jedi iz lokalnih sestavin.

Obisk na prvem festivalu je presegel vsa pričakovanja, slovenski pa so dokazali, da se lahko ob bok postavljajo vsem svetovnim sirarje. Tatjana Čop iz Združenja slovenskih sirarjev si letošnjega obiska ne upa napovedati: »Lani smo zabeležili okoli tisoč obiskovalcev. Imamo že nekaj napovedanih skupin iz tujine, v letošnjem letu pa smo tudi povabili vse tuje veleposlanike s sedežem v Sloveniji. Pričakujemo, da bo letos Festival obiskalo še več tujih obiskovalcev, saj bomo v prihodnjih dneh z letaki opremili tudi večje Turistično-informacijske centre«.

Svečano odprtje Festivala bo ob 12. uri poleg premične planšarske sirarne na ploščadi pred kongresnim centrom. Festival bo odprl državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Za festivalu primerno vzdušje bo poskrbela glasba dua Bakalina iz Čadrga, kraja, ki je znan po bogati sirarski tradiciji. Duo sestavljata Jani Kutin (glas) in Renata Lapanja (harmonika). Jani Kutin prihaja z ekološke sirarske kmetije Pri Križarju.

Foto: Združenje kmečkih sirarjev

Preberite tudi:

Duo Bakalin iz Čadrga Združenje kmečkih sirarjev
Duo Bakalin iz Čadrga Foto: arhiv Ekološke kmetije pri Križarju,

Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Mohant – bohinjska specialiteta za gurmane

Ste že slišali za mohant? To je gurmanski sir, ki ga izdelujejo na Bohinjskem. Odlikuje ga poseben vonj, ki nekatere odbija, nekateri pa ga močno vzljubijo. Mohant je lokalna kulinarična posebnost, zaščitena na evropski ravni.Kakšen sploh je mohant? »To je…

Več...

Slovenski siri

V slogi in sodelovanju je moč. Po dvajsetih letih delovanja se v Združenju kmečkih sirarjev lahko pohvalijo z uresničenimi cilji, aktivnim članstvom in številnimi dosežki. Najpomembnejši med njimi je zagotovo dvig kakovosti, ki so ga dosegli slovenski siri. Obletnico delovanja…

Več...

Sir Kozovč s Kmetije pri Pustotniku med svetovnimi sirarskimi prvaki

V idiličnem podeželskem okolju Poljanske doline je Kmetija pri Pustotniku. Več kot dve desetletji ukvarjanja s sirarstvom je 16. novembra letos obrodilo sad, na katerega smo lahko ponosni vsi v Sloveniji. Pustotnikova kmetija je namreč prejela prestižno srebrno medaljo na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem