Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Izberimo slovenske velikonočne dobrote

Eden največjih slovenskih praznikov – velika noč je praznik veselja in upanja. Star je slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej izvirni podobi preživel vse do danes. Slovenci imamo izjemen privilegij, ker lahko velikonočno mizo obložimo s slovenskimi živili in jedmi.

S tem ko izberemo slovensko meso, jajca, mleko, med, vino, hren, kruh in druge dobrote za pripravo velikonočne pojedine, naredimo iz prazničnega druženja ob obloženi mizi pomenljiv obred. Obenem zelo neposredno prispevamo svoj delež k sooblikovanju in ohranjanju edinstvene prehranske kulture, ki že stoletja povezuje in zaznamuje rodove Slovencev.

Praznična velikonočna miza je polna slovenskih dobrot
Praznična velikonočna miza je polna slovenskih dobrot

Velikonočno pojedino praviloma sestavljajo praznično obarvana jajca oz. pirhi, šunka, hren, domač kruh in potica. Velika noč je sicer največji krščanski praznik, a zaradi svoje optimistične simbolike nagovarja zelo širok krog ljudi. Zajčki, piščančki in jajca nam govorijo o pomladi, plodnosti, novem življenju in upanju.

Najboljše meso, kar ga lahko postrežemo

Že stoletja velja, da se na praznično mizo da najboljši kos mesa. V Sloveniji na velikonočno mizo tradicionalno damo šunko ali kračo. Kmetje še danes ob kolinah posebej za to priložnost prihranijo najboljše. Slovenci smo lahko ponosni na svojo zaščiteno dobroto, Prekmursko šunko, prekajeno in sušeno mesnino, ki je z znakom »zaščitena geografska označba« uvrščena na seznam zaščitenih slovenskih izdelkov v Evropski uniji. S kakovostjo, izjemnim okusom in značilnim, slast zbujajočim dimastim vonjem lahko lepo oplemeniti praznično mizo.

Veste, kako pravilno uživati mesnine?

Mesnine so že nekdaj uživali skupaj z grenkimi zelišči, ki so koristna za prebavo in nevtralizirajo ‘težko’, mastno hrano. Simbolično ponazarjajo hrepenenje po višjih idealih. Pri nas ob šunki tradicionalno uživamo domači, zelo pekoč hren. Najdemo ga skoraj na vsakem slovenskem zeliščnem vrtu.

Praznovanje se začne s slastno dišečo potico

Sveže pečen in mamljivo dišeč domač kruh na velikonočni mizi simbolizira dobroto. Tradicionalno spečemo hlebec, recept pa lahko najdete na tej povezavi. Nepogrešljiva dobrota med velikonočnimi jedmi pa je naša zajamčena tradicionalna posebnost – odlična domača slovenska potica z enim od nadevov: orehovorehov z rozinamirozinovpehtranov in pehtranov s skuto.

ali vsaj pogača, ki zgovorno simbolizira obilje. Priprava potice je za dejavne gospodinje privlačen izziv, za vse, ki se s tem šele spogledujejo, pa velika preizkušnja. Ravno prav prožno testo, polnitev, zvijanje in peka so stopnje priprave, ki zahtevajo veliko mero znanja pa tudi potrpljenja. Potica sodi v kategorijo prazničnih, obrednih kruhov in je zaradi plemenitega okusa, hranljivosti in ne nazadnje elegantne domačnosti zagotovo pri vrhu znanih in ‘vplivnih’ tradicionalnih slovenskih jedi (Okusiti Slovenijo, dr. Janez Bogataj).

A ne skrbite, namreč tisti z manj izkušnjami, se preizkusite v pripravi enostavnejše domače potice, ki ji rečemo tudi nočna (recept).

Velikonočna pojedina na praznični mizi je torej en sam velik razlog za slavje in veselje. In kako začeti pojedino? Po tradiciji glava družine razreže in razdeli prvi pirh in kose ponudi vsem članom družine. Simbolika velike noči je tudi v povezanosti, ki bo Slovence vsaj za mizo zagotovo bogatila še stoletja.


Sorodni članki

Pirhi in pisanice z naravnimi barvili

Velika noč je praznik, ki nas vsako leto pričaka ob različnem datumu. Obeležujemo jo prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem enakonočju. Dan se začne daljšati in narava začne prebujati. Velikonočno pojedino praviloma sestavljajo praznično obarvana jajca, šunka, hren,…

Več...

Prekmurska šunka

Evropsko zaščitena v družbi najboljših Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo tudi na globalne trge. Z evropsko shemo kakovosti ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA smo poleg Prekmurske šunke na ravni EU zaščitili tudi:…

Več...

Naš super hren

Junaška bela korenina je nekaterim v otroštvu upravičeno prinašala kar nekoliko strahu. Ribanje hrana je ob veliki noči marsikje pripadlo gospodarju, medtem ko je gospodinja pripravljala praznično mizo s potico, domačim kruhom, obarvanimi jajci in dišečo šunko. Sama hrenova korenina v…

Več...

Namig za letošnje praznike - čim več lokalnih in sezonskih sestavin

Narava nam v vsakem letnem času ponudi raznovrstne pridelke. Tudi v zimskem času ponuja živila, ki jih naše telo takrat najbolj potrebuje. Če se ozremo v preteklost, v čas mladosti naših babic, vidimo, da so praznične decembrske jedi takrat pripravljali…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem