Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Obeležujemo svetovni dan vegetarijanstva

1.oktobra obeležujemo svetovni dan vegetarijanstva, pričenja pa se tudi mesec vegetarijanstva, katerega cilj je ljudi spodbuditi k razmišljanju, kako naš način prehranjevanja vpliva na okolje.

Svetovni dan vegetarijanstva obeležujemo že od leta 1977, njegov glavi namen pa je ozaveščati ljudi o pomenu zmanjšanja uživanja hrane živalskega izvora ter podajanja informacij, kako to doseči.

Več različic vegetarijanskega prehranjevanja

Vegetarijanstvo je v osnovi način prehranjevanja, ki od živil živalskega izvora izključuje le meso. Poznamo pa še več različic vegetarijanstva, ki imajo vsaka svoje posebnosti. Lakto-ovo vegetarijanska prehrana predvideva tudi uživanje mleka in mlečnih izdelkov ter jajc. Ovo-vegetarijanska prehrana vključuje uživanje jajc, medtem ko veganska prehrana izključuje vsa živila živalskega izvora, torej meso, mleko, med in jajca. (povzeto po prehrana.si)

Posegajmo po lokalnem

Osrednjo vlogo v vegetarijanski prehrani imajo torej živila rastlinskega izvora, pri tem pa je zelo pomembno posegati po lokalnem. Lokalno sadje in zelenjava namreč vsebujeta več hranilnih snovi, saj je njihova pot od njive do polic bistveno krajša. Pri izdelkih lokalnega izvora imamo tudi večji pregled nad izvorom in boljšo sledljivost od njive do mize.

Ideja za vegetarijansko kosilo

Pri vegetarijanski prehrani moramo biti pozorni na uživanje raznolikih živil, saj tako telesu zagotovimo vsa ključna hranila. Pripravili smo idejo za okusno in polnovredno vegetarijansko kosilo.

Jesensko obarvana bučna juha

Bučna juha je enostavna za pripravo in navdušila vas bo tako z okusom kot tudi z barvami. Če izberete hokaido buče, jih lahko uporabite v celoti, torej tudi lupino.

Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki

To odlično jed vas odlikuje preplet polnih okusov in svežine, ki jo doda omaka. Priprava je enostavna in vam vzame približno 45 minut, jed pa lahko prihranite in jo pojeste tudi hladno za malico naslednji dan ali za večerjo.

Domač jabolčni štrudelj ali zavitek

Za piko na i si privoščite vsestransko sladico, ki vedno znova navduši s polnim okusom in vonjem po domači tradicionalni kuhinji.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem