Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Obeležujemo svetovni dan hrane

Ob svetovnem dnevu hrane, ki poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO), bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Ob letošnjem obeleževanju svetovnega dne hrane bo organizacija FAO praznovala tudi svojo 75. obletnico delovanja.

V Sloveniji bo potekala tematska spletna konferenca

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo skupaj z GRM – Centrom Biotehnike Novo Mesto, Evropskim centrom za mir in razvoj in Mrežo deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje ob svetovnem dnevu hrane organizira dvodnevno spletno konferenco na temo letošnjih ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Na dvodnevni konferenci se bo zvrstilo 35 predavanj s področja kmetijstva, živilstva in prehrane ter dve okrogli mizi s tematikama Raziskovanje in razvoj na področju hrane in Komunikacija na področju zagotavljanja varne in kakovostne hrane v Sloveniji.

Tri ključna sporočila, združena v sloganu »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj. Naša dejanja so naša prihodnost.«

Letošnja ključna sporočila so “Gojimo”, ki naslavlja pomembnost prispevanja k proizvodnji raznolike hrane, “Hranimo”, ki spodbuja zavezo k temu, da nahranimo svetovno prebivalstvo, ter “Ohranjajmo”, ki nakazuje na pomembnost, da pri tem ohranjamo naravne vire in planet. Za vse to pa je potrebno skupno delovanje in vsak od nas lahko k temu po svojih močeh pripomore z odgovorim ravnanjem.

Prizadevanja za izkoreninjenje lakote v svetu

Slovenija in ostale države članice EU tesno sodelujejo z organizacijo FAO ter pomagajo pri njenih prizadevanjih za izkoreninjenje lakote v svetu. Kot kaže letošnji indeks svetovne lakote, je ta še vedno velik problem v več kot 50 državah, med katerimi je 36 afriških. Po svetu je podhranjenih skoraj 690 milijonov ljudi. Leta 2018 je zaradi posledic lakote umrlo 5,3 milijona otrok, mlajših od pet let.

Več o delovanju in prizadevanjih organizacije FAO najdete tudi v letošnji brošuri (v angleškem jeziku), kjer so na voljo tudi priporočila državam in privatnemu sektorju. Brošura je dostopna tukaj.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem