Obeležujemo svetovni dan hrane | Svetovni dan hrane | Odmevi na dogodke

Obeležujemo svetovni dan hrane

Ob svetovnem dnevu hrane, ki poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO), bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Ob letošnjem obeleževanju svetovnega dne hrane bo organizacija FAO praznovala tudi svojo 75. obletnico delovanja.

V Sloveniji bo potekala tematska spletna konferenca

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo skupaj z GRM – Centrom Biotehnike Novo Mesto, Evropskim centrom za mir in razvoj in Mrežo deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje ob svetovnem dnevu hrane organizira dvodnevno spletno konferenco na temo letošnjih ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Na dvodnevni konferenci se bo zvrstilo 35 predavanj s področja kmetijstva, živilstva in prehrane ter dve okrogli mizi s tematikama Raziskovanje in razvoj na področju hrane in Komunikacija na področju zagotavljanja varne in kakovostne hrane v Sloveniji.

Tri ključna sporočila, združena v sloganu »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj. Naša dejanja so naša prihodnost.«

Letošnja ključna sporočila so “Gojimo”, ki naslavlja pomembnost prispevanja k proizvodnji raznolike hrane, “Hranimo”, ki spodbuja zavezo k temu, da nahranimo svetovno prebivalstvo, ter “Ohranjajmo”, ki nakazuje na pomembnost, da pri tem ohranjamo naravne vire in planet. Za vse to pa je potrebno skupno delovanje in vsak od nas lahko k temu po svojih močeh pripomore z odgovorim ravnanjem.

Prizadevanja za izkoreninjenje lakote v svetu

Slovenija in ostale države članice EU tesno sodelujejo z organizacijo FAO ter pomagajo pri njenih prizadevanjih za izkoreninjenje lakote v svetu. Kot kaže letošnji indeks svetovne lakote, je ta še vedno velik problem v več kot 50 državah, med katerimi je 36 afriških. Po svetu je podhranjenih skoraj 690 milijonov ljudi. Leta 2018 je zaradi posledic lakote umrlo 5,3 milijona otrok, mlajših od pet let.

Več o delovanju in prizadevanjih organizacije FAO najdete tudi v letošnji brošuri (v angleškem jeziku), kjer so na voljo tudi priporočila državam in privatnemu sektorju. Brošura je dostopna tukaj.


Sorodni članki

Svetovni dan hrane tokrat s sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO je za letošnji svetovni dan hrane, 16. oktober, izbrala nosilno temo »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«. Voda je omejena, vendar je neskončno dragocen naravni vir. Brez…

Več...

Obeležujemo 4. svetovni dan varnosti hrane

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Letos je izvedena že 4. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane, ki naslavlja aktualno tematiko.Varnost hrane ima zelo daljnosežne…

Več...

Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Letošnjo rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem