Obeležujemo svetovni dan debelosti | Odmevi na dogodke

Obeležujemo svetovni dan debelosti

11. oktober je svetovni dan debelosti. Poskrbimo za bolj zdrav življenjski slog in si privoščimo raje manj in zato bolj kakovostno, polnovredno lokalno hrano.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, saj po statističnih podatkih uvršča med najbolj pereče zdravstvene probleme moderne družbe. Podatki so iz leta v leto bolj zaskrbljujoči, še večji pečat pa je pustila letošnja epidemija, ko so se kazalniki v najbolj ranljivi skupini – pri otrocih – drastično poslabšali.

Po ponovnem odprtju šol so bili po Sloveniji izvedeni testi spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok SLOfitšportnovzgojni karton. Vključenih je bilo več kot 20.000 otrok od 1. do 9. razreda osnovne šole, kar je omogočilo zanesljivo sliko o trendih sprememb, ki so se zgodile med zadnjimi meritvami aprila 2019 in meritvami, izvedenimi po epidemiji junija 2020.

Po karanteni drastičen upad gibalne učinkovitosti otrok

Po analizah sodeč se je izkazalo, da je prišlo do upada prav vseh gibalnih sposobnosti tako pri fantih kot pri dekletih. Splošna gibalna učinkovitost je pri povprečnem slovenskem otroku po dvomesečnem omejevanju gibanja upadla za več kot 13 %. Do upada gibalne učinkovitosti je prišlo pri skoraj 2/3 otrok.

Graf - tredni sprememb gibalne učinkovitosti osnovnošolcev v obdobju 1989-2020

Povečal se je delež podkožnih maščob

Zaradi pomanjkanja gibanja v času razglašene epidemije je pri več kot polovici otrok prišlo do povečanja podkožnega maščevja, in sicer je bil porast najbolj opazen pri najmlajših. Takšen delež populacije s povečanim podkožnim maščevjem resno poveča zdravstvena tveganja, zato je stanje zaskrbljujoče.

Kako do bolj zdravega življenjskega sloga?

Zdaj je pravi čas, da naredimo več v svojih prizadevanjih za zdrav življenjski slog tako nas kot tudi naših otrok. Temeljna gradnika našega zdravja sta gibanje ter uživanje raznovrstne prehrane z dovolj zelenjave. Najbolj priporočljivo je v dnevno prehrano vključiti od 250 do 400 gramov zelenjave in od 150 do 250 gramov sadja. Na ta način telesu zagotovite dovolj hranil in hkrati zmanjšate energijsko vrednost obrokov, kar pozitivno vpliva na uravnavanje zdrave telesne teže. Prav tako sadje in zelenjava vsebujeta veliko antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe genetskega materiala in celice pomagajo ohranjati zdrave.

Pomemben je izvor živil

Izvor živil, ki jih dnevno uživamo, je pomemben z več razlogov. Lokalno pridelana živila imajo bistveno krajše transportne poti, zaradi česar se v njih lahko ohrani več hranilnih snovi. Lokalna hrana je enostavno dostopna in tudi bolj okusna, saj so pridelki obrani, ko so optimalno zreli in tudi ne potrebujejo dolgega skladiščenja. Priporočamo vam, da na policah poiščete izdelke z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki vam zagotavlja, da je tako označen izdelek višje kakovosti, da je bil dodatno kontroliran in da je na police prišel po najkrajši poti.

Več o obeležitvi svetovnega dneva debelosti si lahko preberete na sledeči povezavi z informacijami v angleškem jeziku.

Povzeto po: Prehrana.si


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem