Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane | Svetovni dan hrane | Odmevi na dogodke

Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane.

Letošnjo rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane predstavlja slogan »Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«, ki želi opomniti na odgovoren odnos do hrane ter na različne vidike pridelave in predelave hrane.

Dvodnevna konferenca ob Svetovnem dnevu hrane

Evropski center za mir in razvoj – ECPD (angl.: European Center for Peace and Development), Evropska mreža za živilsko tehnologijo – EFTN (angl.: European Food Technology Network) in GRM Novo mesto – Center za biotehniko in turizem bosta organizirala dvodnevno konferenco v sklopu dogodkov letnih konferenc y naslovom »Hrana, prehrana, zdravje« v Sloveniji.

Pester program dogodkov

Na konferenci se bo zvrstilo več kot 30 predavanj s področja kmetijstva, živilstva in prehrane ter okrogla miza s tematiko Koliko, kako in kje pridelovati zelenjavo in sadje za samooskrbo Slovenije?

V soboto bo ob 12. uri na voljo tudi Semenj prehranskih pridelkov in izdelkov »Grmčanov« s pokušino pri stojnicah lokalnih pridelkov, izdelkov, kulinarike in ponudbe dijakov, študentov ter soustvarjalcev Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma.

Celoten program konference ob svetovnem dnevu hrane lahko najdete tukaj: Program konference.

Boj proti odpadni hrani

Ob svetovnem dnevu hrane ne smemo pozabiti tudi na obvladovanje količine zavržene hrane. Trenutni podatki o odpadni hrani so namreč zaskrbljujoči, saj kar 33 % proizvedene hrane v svetu zavržemo. V EU se letno zavrže 89 mio ton živil, od tega v Sloveniji kar 140.000 ton živil, kar pomeni 68 kg na prebivalca na leto. S tega vidika je pomembno, da se vsi členi v prehrambni verigi zavedamo problematike ter poskrbimo za zmanjšanje količin odpadne hrane.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Svetovni dan hrane tokrat s sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO je za letošnji svetovni dan hrane, 16. oktober, izbrala nosilno temo »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«. Voda je omejena, vendar je neskončno dragocen naravni vir. Brez…

Več...

Obeležujemo 4. svetovni dan varnosti hrane

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Letos je izvedena že 4. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane, ki naslavlja aktualno tematiko.Varnost hrane ima zelo daljnosežne…

Več...

Obeležujemo svetovni dan hrane

Ob svetovnem dnevu hrane, ki poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO), bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Ob letošnjem obeleževanju svetovnega dne hrane…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem