Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Ob svetovnem dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan jabolk, ki je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo.

V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj našo deželo odlikujeta vrhunska klima in zemlja za pridelovanje. Slovenska jabolka so z vidika kakovosti resnično nadpovprečna, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Zelo pomembno je, da so jabolka pridelana na čim bolj naraven način ter da jih sadjarji oberejo v optimalnem obiralnem času. Prav tako je ključnega pomena, da so poti od hladilnika do trgovine čim krajše, saj lahko tako potrošniki v jabolku užijejo največ vitaminov, sočnosti in svežine.

Jabolka v košari

Jabolka so bogat vir koristnih hranil

Jabolka so izredno bogata z vitamini in minerali, zato je priporočljivo, da so del naše vsakdanje prehrane. Lokalno pridelana jabolka so naravni vir sladkorjev, prehranskih vlaknin, pektina, koristnih mikroelementov, vitaminov in rastlinskih fenolov. Zelo bogata so tudi s kalijem, ki je v telesu pomemben za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

Zdravnica drži jabolko

V Sloveniji še vedno prisotne stare sorte jabolk

Med starimi sortami jabolk so se v Sloveniji večinoma ohranile stare avtohtone sorte, kot so beličnik, bobovec, boskopski kosmač, carjevič itd. Večinoma se predelajo in se uporabljajo za sok, jabolčnik ali kis. Stare sorte so izjemnega pomena za vzgojo novih sort, ohranjanje videza kulturne krajine in ravnovesja v naravi, prav tako pa imajo pomemben gospodarski pomen.

Avtohtone sorte slovenskih jabolk

Na fotografiji so z leve proti desni predstavljene sledeče avtohtone sorte jabolk: koksova oranžna reneta, zlata parmena, rumena lepocvetka, bobovec, kanadka in pisani kardinal.

Kupujmo jabolka z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Če želite zase in za svojo družino izbrati najvišjo kakovost, na policah trgovin ali pri lokalnih kmetih poiščite jabolka z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«. Ta vam zagotavlja, da jabolka dosegajo visoke kakovostne kriterije. Obrana morajo biti v času, ko so optimalno zrela, kar zagotavlja odličen okus. Tudi sestava tal, kjer so jabolka pridelana, je nadzorovana in uporabljajo se lahko le sredstva, dovoljena pri integrirani oziroma ekološki pridelavi.

Ideje, kako uporabiti slovenska jabolka v jedeh

Jabolka so odlična sestavina tudi za pripravo različnih slanih in sladkih jedi. Oglejte si video recept za slasten jabolčni zavitek.

Jabolka dodajo piko na i tudi slanim jedem, kot je piščanec z jabolki. Oglejte si video recept.


Sorodni članki

Svetovni dan jabolk

21. oktobra vsako leto obeležujemo Svetovni dan jabolk, katerega namen je spomniti na bogato paleto sort jabolk ter poudariti številne prednosti in koristi, ki jih jabolka prinašajo za naše zdravje.Leta 1990 je britanska organizacija Common Ground podala pobudo za praznovanje…

Več...

Zakaj smo nori na jabolka izbrane kakovosti?

V knjižici Nori na jabolka izbrane kakovosti so zbrane informacije o sortah jabolk, njihovem vplivu na zdravje, pomenu sheme „izbrana kakovost – Slovenija“ ter številni recepti, ideje in anekdote.V Sloveniji je podnebje naklonjeno prav jabolkom, saj rodovitna tla in velike temperaturne razlike…

Več...

Nori na jabolka izbrane kakovosti recepti, ideje, izzivi, dejstva, anekdote - priročnik - brošura

Brošura - Nori na jabolka izbrane kakovosti (pdf) >

Več...

Kako in kdaj obiramo jabolka?

V jesenskem času se jablane po vsej Sloveniji šibijo pod slastnimi plodovi različnih sort jabolk. Preberite in si oglejte nekaj nasvetov o najboljšem času obiranja jabolk ter o ustreznem načinu obiranja. Prav tako so pomembni tudi napotki za ustrezno skladiščenje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem