Ob svetovnem dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja | Jabolka, Lokalno | Odmevi na dogodke
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Ob svetovnem dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan jabolk, ki je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo.

V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj našo deželo odlikujeta vrhunska klima in zemlja za pridelovanje. Slovenska jabolka so z vidika kakovosti resnično nadpovprečna, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Zelo pomembno je, da so jabolka pridelana na čim bolj naraven način ter da jih sadjarji oberejo v optimalnem obiralnem času. Prav tako je ključnega pomena, da so poti od hladilnika do trgovine čim krajše, saj lahko tako potrošniki v jabolku užijejo največ vitaminov, sočnosti in svežine.

Jabolka v košari

Jabolka so bogat vir koristnih hranil

Jabolka so izredno bogata z vitamini in minerali, zato je priporočljivo, da so del naše vsakdanje prehrane. Lokalno pridelana jabolka so naravni vir sladkorjev, prehranskih vlaknin, pektina, koristnih mikroelementov, vitaminov in rastlinskih fenolov. Zelo bogata so tudi s kalijem, ki je v telesu pomemben za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

Zdravnica drži jabolko

V Sloveniji še vedno prisotne stare sorte jabolk

Med starimi sortami jabolk so se v Sloveniji večinoma ohranile stare avtohtone sorte, kot so beličnik, bobovec, boskopski kosmač, carjevič itd. Večinoma se predelajo in se uporabljajo za sok, jabolčnik ali kis. Stare sorte so izjemnega pomena za vzgojo novih sort, ohranjanje videza kulturne krajine in ravnovesja v naravi, prav tako pa imajo pomemben gospodarski pomen.

Avtohtone sorte slovenskih jabolk

Na fotografiji so z leve proti desni predstavljene sledeče avtohtone sorte jabolk: koksova oranžna reneta, zlata parmena, rumena lepocvetka, bobovec, kanadka in pisani kardinal.

Kupujmo jabolka z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Če želite zase in za svojo družino izbrati najvišjo kakovost, na policah trgovin ali pri lokalnih kmetih poiščite jabolka z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«. Ta vam zagotavlja, da jabolka dosegajo visoke kakovostne kriterije. Obrana morajo biti v času, ko so optimalno zrela, kar zagotavlja odličen okus. Tudi sestava tal, kjer so jabolka pridelana, je nadzorovana in uporabljajo se lahko le sredstva, dovoljena pri integrirani oziroma ekološki pridelavi.

Ideje, kako uporabiti slovenska jabolka v jedeh

Jabolka so odlična sestavina tudi za pripravo različnih slanih in sladkih jedi. Oglejte si video recept za slasten jabolčni zavitek.

Jabolka dodajo piko na i tudi slanim jedem, kot je piščanec z jabolki. Oglejte si video recept.


Sorodni članki

Naj bo lokalno meso vaša prva izbira

Poreklo mesa je eden od dejavnikov, tesno povezanih s kakovostjo. Slovenski kmetje in trgovci skrbijo za kakovostno ter sledljivo rejo in predelavo, potrošniki pa smo tisti, ki lahko poskrbimo, da je lokalno meso naša prva izbira. Skrb za kakovost mesa…

Več...

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

V trgovini ali gostilni zahtevajte kakovostno meso slovenskega porekla. Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem