Ob gastronomskem dogodku pogostili zdravstvene delavce Splošne bolnišnice Brežice | Gastronomija | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Ob gastronomskem dogodku pogostili zdravstvene delavce Splošne bolnišnice Brežice

V Brežicah je Ošterija Debeluh s šefom Juretom Tomičem na čelu v sodelovanju z lokalnim dobaviteljem Evrosad pripravila malico za zdravstvene delavce Splošne bolnišnice Brežice. To je bil predzadnji v seriji petih gastronomskih dogodkov, ki jih Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo predzadnjega v seriji petih gastronomskih dogodkov, ki bodo potekali do septembra po vsej Sloveniji v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021. Osnovna ideja dogodkov je združiti slovensko kulinariko z lokalnimi dobavitelji surovin in pogostiti zaslužno skupino.

Moči sta združila Ošterija Debeluh in Evrosad

V Brežicah je Ošterija Debeluh s šefom Juretom Tomičem na čelu v sodelovanju z lokalnim dobaviteljem Evrosad pripravila malico za zdravstvene delavce Splošne bolnišnice Brežice. Slovenija ima vrhunsko kulinariko in gastronomijo, kar v zadnjem času potrjujejo številne nagrade. V slovenski kulinarični zgodbi imajo lokalne surovine pomembno vlogo. Slovenski vrhunski šefi prisegajo na živila, ki so sveža, malo ali nič skladiščena, ki niso dolgo potovala in so više kakovosti ter bolj intenzivnega okusa.

Tudi vrhunski chefi podpirajo lokalno

»Lokalne sestavine so v dobri kuhinji samoumevne. Kratka transportna pot, svežina, bogatost domačih okusov so argumenti za sodelovanje z lokalnimi dobavitelji. Vesel sem, da se pojavljajo novi ponudniki živil pri nas, s katerimi prav tako kot s starimi, stkemo prijateljske vezi, si zaupamo in medsebojno pomagamo s ciljem, ponuditi našim gostom najboljše,« je povedal Jure Tomič, lastnik Ošterije Debeluh.

»Nenehno raziskujemo in ustvarjamo nove okuse, vendar v povezavi s tradicijo,« je še dodal.

Zmagovalna pašta in sladica iz lokalnega sadja

Zaslužne zdravstvene delavce so pogostili z Debeluhovo zmagovalno pašto (mlad kozj sir, bučno olje in bučni cvetovi), s katero je chef Jure Tomič zmagal na svetovnem prvenstvu v pripravi testenin.

Za piko na i je poskrbela sladica iz sadja lokalnega dobavitelja Evrosad. »Kot vodilni slovenski pridelovalci sadja in zelenjave dajemo poudarek na sezonsko, svežo pridelavo. Že vrsto let sodelujemo z Ošterijo Debeluh. Veseli nas, da slovenska vrhunska gastronomija vse bolj ceni lokalne ponudnike,« je povedal Boštjan Kozole, direktor podjetja Evrosad.

Zadnja vrhunska malica bo potekala v septembru na Gorenjskem, v hotelu Bled Rose.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem