Novo znanje za ekološko pridelavo sadja

Lokalno ekološko pridelano sadje je izjemno kakovostno in s tem privlačno za potrošnika. Vendar pa je njegova pridelava zelo zahtevna in polna različnih omejitev. Vsak, ki se podaja na to področje, se mora najprej opremiti z zadostnim znanjem, ki mu bo omogočilo uspešno krmarjenje na poti od načrtovanja do ekonomsko uspešne pridelave. Predstavljamo vam nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Ni vsako drevo za vsak sadovnjak

Kaj boste pridelovali – ekološka jabolka ali breskve? V ekološki pridelavi sadja je izjemno pomembno, da pravilno izberemo sadno vrsto glede na lokacijo. Pri tem moramo upoštevati več dejavnikov, kot so tip tal, lega, količina padavin, temperatura in vetrovi. Ker smo v ekološki pridelavi omejeni pri uporabi kemičnih sredstev in mineralnih gnojil, izbiramo sadne vrste, ki so naravno odporne proti nekaterim boleznim. Veliko lahko naredimo že pri samem sajenju: možnost nastanka glivičnih ali bakterijskih bolezni zmanjšamo tako, da rastline posadimo na malo večji razdalji. S tem bodo dobile več prostora za rast, njihove krošnje bodo redkejše, listje pa se bo hitreje posušilo. Tak ukrep je primeren tudi za ekološko pridelavo jagodičja.

Prilagodimo se vremenu

Vreme nam ne prizanaša, zato se z izbiro sort kar se da prilagodimo vse bolj ekstremnim vremenskim pojavom, kot so neurja, toče, mile zime in pozne pozebe. Ne osredotočajmo se zgolj na eno sadno vrsto, ampak pridelujmo več različnih, ki imajo različna obdobja rasti in razvoja. S tem bomo nekoliko ublažili tveganje, da bi bili zaradi vremenskih sprememb ob ves pridelek. Dobro je tudi, da sadimo tiste rastline, ki so odporne proti zimski pozebi in dobro prenašajo vroča poletja.

Privabimo opraševalce in koristne živali

V ekoloških nasadih lahko zatiramo škodljivce samo z dovoljenimi pripravki, kot so npr. bioinsekticidi. Da bi znižali stroške njihove uporabe, v nasad posadimo zdravilne ali okrasne rastline, ki so prebivališče opraševalcev in naravnih sovražnikov škodljivcev. Posadimo jih na rob nasada, v ekološke niše, v negovano ledino ipd.

Za trženje ekološkega pridelka je potreben certifikat

Za prodajo kakovostnega ekološkega sadja je potrebna prijava pridelave, kar opravimo pri eni od pooblaščenih kontrolnih organizacij. Če kontrola pokaže, da pridelava v našem sadovnjaku poteka v skladu s predpisi ekološkega kmetijstva, bomo pridobili certifikat o ustreznosti pridelave z veljavnostjo enega leta. Certifikat je zelo pomemben tržni element, saj potrošniku zagotavlja kar najboljšo kakovost kupljenega sadja.

Od ekološke pridelave sadja do njegove prodaje je dolga pot. Da bi bilo vaše ekološko kmetovanje ekonomsko uspešno, smo pripravili Tehnološka navodila za ekološko pridelavo sadja, v katerih boste našli še več uporabnih nasvetov in pomembnih opozoril za posamezno sadno vrsto.

Novo znanje za ekološko pridelavo sadja
Ocenite stran


Sorodni članki

Češnje "pokajo" od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na…

Več...

Povpraševanje po ekoloških pridelkih JE.

Za ekološko kmetijstvo je značilno okolju prijazno kmetovanje in spremljanje naravnih ciklov. Kmetovanje je zahtevnejše od intenzivnega in za uspešen pridelek je potrebnih veliko izkušenj. Ekološko kmetovanje  prinaša v primerjavi z intenzivnim predvsem varnejšo in bolj zdravo hrano, varovanje okolja,…

Več...

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremoPokapljamo s sokom, ki so ga izpustila jabolka in pečemo še 15 minut, da se robovi zlato zapečejo. Ob začetku 2018…

Več...

Slovenska mikro kmetija, ki je že osvojila Ameriko

Prodorni Matic Vizjak, inovativni mladi kmet 2017, z drznostjo in kreativnostjo prepričljivo ruši standarde in poslovno klasiko kmetovanja v Sloveniji povzdiguje na povsem novo raven. Domača ekološka mikro kmetija niza, eno za drugo, kulinarične inovacije, 100-odstotno narejene iz slovenskih pridelkov…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem