Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Novo znanje za ekološko pridelavo sadja

Lokalno ekološko pridelano sadje je izjemno kakovostno in s tem privlačno za potrošnika. Vendar pa je njegova pridelava zelo zahtevna in polna različnih omejitev. Vsak, ki se podaja na to področje, se mora najprej opremiti z zadostnim znanjem, ki mu bo omogočilo uspešno krmarjenje na poti od načrtovanja do ekonomsko uspešne pridelave. Predstavljamo vam nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Ni vsako drevo za vsak sadovnjak

Kaj boste pridelovali – ekološka jabolka ali breskve? V ekološki pridelavi sadja je izjemno pomembno, da pravilno izberemo sadno vrsto glede na lokacijo. Pri tem moramo upoštevati več dejavnikov, kot so tip tal, lega, količina padavin, temperatura in vetrovi. Ker smo v ekološki pridelavi omejeni pri uporabi kemičnih sredstev in mineralnih gnojil, izbiramo sadne vrste, ki so naravno odporne proti nekaterim boleznim. Veliko lahko naredimo že pri samem sajenju: možnost nastanka glivičnih ali bakterijskih bolezni zmanjšamo tako, da rastline posadimo na malo večji razdalji. S tem bodo dobile več prostora za rast, njihove krošnje bodo redkejše, listje pa se bo hitreje posušilo. Tak ukrep je primeren tudi za ekološko pridelavo jagodičja.

Prilagodimo se vremenu

Vreme nam ne prizanaša, zato se z izbiro sort kar se da prilagodimo vse bolj ekstremnim vremenskim pojavom, kot so neurja, toče, mile zime in pozne pozebe. Ne osredotočajmo se zgolj na eno sadno vrsto, ampak pridelujmo več različnih, ki imajo različna obdobja rasti in razvoja. S tem bomo nekoliko ublažili tveganje, da bi bili zaradi vremenskih sprememb ob ves pridelek. Dobro je tudi, da sadimo tiste rastline, ki so odporne proti zimski pozebi in dobro prenašajo vroča poletja.

Privabimo opraševalce in koristne živali

V ekoloških nasadih lahko zatiramo škodljivce samo z dovoljenimi pripravki, kot so npr. bioinsekticidi. Da bi znižali stroške njihove uporabe, v nasad posadimo zdravilne ali okrasne rastline, ki so prebivališče opraševalcev in naravnih sovražnikov škodljivcev. Posadimo jih na rob nasada, v ekološke niše, v negovano ledino ipd.

Za trženje ekološkega pridelka je potreben certifikat

Za prodajo kakovostnega ekološkega sadja je potrebna prijava pridelave, kar opravimo pri eni od pooblaščenih kontrolnih organizacij. Če kontrola pokaže, da pridelava v našem sadovnjaku poteka v skladu s predpisi ekološkega kmetijstva, bomo pridobili certifikat o ustreznosti pridelave z veljavnostjo enega leta. Certifikat je zelo pomemben tržni element, saj potrošniku zagotavlja kar najboljšo kakovost kupljenega sadja.

Od ekološke pridelave sadja do njegove prodaje je dolga pot. Da bi bilo vaše ekološko kmetovanje ekonomsko uspešno, smo pripravili Tehnološka navodila za ekološko pridelavo sadja, v katerih boste našli še več uporabnih nasvetov in pomembnih opozoril za posamezno sadno vrsto.


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote.Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je sadje…

Več...

»Premalo se zavedamo, kako poteka ekološka pridelava hrane v primerjavi s konvencionalno«

Pogovarjali smo se z Andrejem Gnezdo, potrošnikom ekološke hrane, ki je utemeljil pomembne prednosti tovrstnih nakupnih odločitev. Poudaril je, da ekološka pridelava ne obremenjuje okolja s pesticidi, da se ne uporabljajo gensko spremenjeni organizmi ter da so kmetje in tisti,…

Več...

Ekološki kmet Macerl: Zame je ekološko kmetovanje logična izbira

Pogovarjali smo se z Urošem Macerlom, ekološkim kmetom, ki je izpostavil nekatere pomembne vidike ekološkega kmetovanja. Poudaril je, da je tak način pridelave podvržen strogim pravilom, zaradi česar je lahko tudi zaupanje potrošnikov v ekološko pridelavo večje, saj vedo, da…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem