Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Novi zakon javnim zavodom lajša naročanje v Sloveniji pridelane in predelane hrane

S prvim aprilom bo začela veljati Novela zakona o javnih naročilih, ki bo javnim zavodom na razpisih za naročanje hrane še olajšala nakup kakovostne v Sloveniji pridelane ali predelane hrane. Sprememba zakona se nanaša na sklope, ki jih lahko naročnik znotraj razpisa izloči z namenom uveljavitve načela kratkih verig pri naročanju. Po novi ureditvi velja pri tem zgolj omejitev dvajsetih odstotkov vrednosti celotnega javnega naročila, opušča pa se kumulativni pogoj, da lahko vrednost vseh izločenih sklopov skupaj znaša največ 80.000 evrov brez DDV. Ni pa se spremenilo določilo, po katerem posamezni izločeni sklop v kvoti dvajsetih odstotkov vrednosti celotnega javnega naročila ne sme presegati zgoraj omenjene vsote.

Novela zakona poleg tega dopolnjuje merilo ‘ekonomsko najugodnejše ponudbe’, ki zajema najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Pri naročanju živil se sedaj lahko prednostno upoštevajo živila iz shem kakovosti – na primer sezonsko na integriran način pridelana živila in sezonsko na ekološki način pridelana živila – ter živila, ki so bila proizvedena po nacionalnih predpisih o kakovosti živil. V sklopu obstoječih meril so bila na novo dodana živila, ki so bila trajnostno pridelana in predelana, in živila, ki so se v višji kakovostni razred uvrstila z vidikov večje svežine ali nižjih okoljskih obremenitev pri prevozu.


Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem