Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.
V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti in odgovornega ravnanja z naravnimi viri, je pomembno, da se posvetimo enemu izmed najbolj osnovnih vidikov našega vsakdana: hrani. Naša super hrana predstavlja nov logotip in slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet, ki odseva našo zavezanost k zmanjševanju izgub hrane in odpadne hrane ter našem odnosu do hrane. Ta korak prihaja v času, ko so statistike o izgubah hrane alarmantne: globalno se približno 14 % proizvedene hrane izgubi med pobiranjem pridelka in maloprodajo, dodatnih 17 % pa se zavrže.
Problematika odpadne hrane v Sloveniji
V Sloveniji je problematika odpadne hrane še posebej pereča. V letu 2022 smo v Sloveniji zavrgli 150.839 kg hrane, kar predstavlja povprečno 72 kg na prebivalca. Izgube hrane in odpadna hrana ne ogrožajo le trajnosti naših prehranskih sistemov, ampak prispevajo tudi k podnebnim spremembam preko emisij toplogrednih plinov, ki nastajajo pri odlaganju teh odpadkov. Prav tako lahko negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.
Kaj odražata nov logotip in slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«?
Nov logotip odraža našo kolektivno odgovornost in prispevek k zmanjšanju izgub hrane in odpadne hrane. Poudarja, da je vsak od nas – od kmetov, predelovalcev, trgovcev in ponudnikov hrane, do potrošnikov – ključen del rešitve. Z ozaveščanjem, spremembo naših vsakodnevnih navad in spoštljivim odnosom do hrane lahko naredimo velik korak k bolj trajnostni prihodnosti.
Z izgubami hrane zavržemo tudi naravne vire in denar
Ko govorimo o izgubah hrane in odpadni hrani, ne gre zgolj za zavržene obroke. Z izgubami hrane se namreč zapravljajo tudi neprecenljivi naravni viri kot so voda, zemljišča in energija. Izguba hrane pomeni izgubo časa in kapitala, ki so bili vloženi v njeno proizvodnjo. V globalnem merilu to predstavlja ogromno ekološko in ekonomsko breme. Ne smemo pozabiti tudi na negativne vplive, kot so emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo pri odlaganju odpadne hrane in prispevajo k podnebnim spremembam. Ta problematika zahteva celovit pristop in angažiranje na vseh ravneh družbe.