Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Nojevo meso slovenskega porekla

Nojevo meso živali, ki so zvaljene in vzrejene v Sloveniji je svojevrstna kulinarična posebnost. Njegov okus je unikaten in spominja na govedino angus ali na divjačino. Je tudi bogat vir beljakovin in železa. Nojeva jajca so zanimiv presežek v več pogledih, eno nojevo jajce lahko nadomesti vsaj 25 kokošjih jajc.  

Meso barve zrelih češenj in okusa s pridihom sladkosti

Nojevo meso je možno opisati s takim številom pridevnikov, kot angleško vreme. Težko bi ga spravili v kalup. Na oko je nojevo meso temno rdeče, spominja na barvo zrelih češenj ali črnega vina. Po barvi mu je najbolj sorodna divjačina. Pri teksturi mu ni para. Nojevo meso nima prav nobenih vzporednic s perutnino. Je mehko in sočno, izjemno bogato s sokovi. Temno barvo in sladkast okus prispeva vsebovano železo, mehkost pa kolagen. Ker je meso tako zelo sočno, pri okusu ne manjka prav nič maščobe. Ta je v nojevem mesu dobesedno naravno prisotna le v sledeh. Nojevo meso primerjajo tudi z govedom Angus, s konjskim mesom in divjačino. A dejstvo je, da je okus tako unikaten, da si od vseh primerjav lahko sposodi le določeno lastnost. 

Nojevo meso je naravno bogat vir beljakovin in železa

Nojevo meso ima v kulinariki posebno mesto. Že na oko je prepoznavno po češnjevo rdeči barvi, na otip po mehkobi in po okusu po sočnosti s pridihom sladkosti. Nojevo meso je praznik za vsa čutila. Odlikujejo pa ga tudi hranilne vrednosti – ustreza modernim smernicam uravnotežene prehrane, saj je bogat naravni vir beljakovin, z naravno nizko vsebnostjo maščob in natrija. Poseben okus in barvo mu daje naravno visok odstotek železa.

Edini rejec nojev v Sloveniji

V Sloveniji imamo le enega, vendar vrhunskega rejca nojev. Družinsko podjetje “MODRI VRAT”® goji noje na neokrnjenih zelenih površinah pri Brežicah, v zaselku Jereslavec, kjer lahko noji uživajo v paši na kar 11 hektarjih površin. MODRI VRAT® je postala znamka kakovosti s slovenskim poreklom. Odlikuje jo lastna priprava žitne krme brez antibiotikov. Okolju in nojem prijazni pogoji so obrodili sadove že več generacij. Podjetje je vpisano na seznam odobrenih obratov pri Evropski komisiji (kot vzrejni center (SI 11R01), reprodukcijski center (SI 11 ST02) in selekcijski center ali valilnica (SI 11V03)). Lastniki so ponosni na  doseganje najvišjih standardov in kakovosti, ki jih redno tudi nadgrajujejo. »Smo edini tovrstni center v Sloveniji, ki se ukvarja z vzrejo od jajca do živali.« menita lastnika podjetja, Barbara Tomše Ferenčak in Vinko Ferenčak.

ZANIMIVOSTI

Od nekdaj v naših krajih

Glavna zanimivost nojev je, da so v naših krajih pravzaprav domači. Tu so bivali že pred milijoni let. Odlično se počutijo na prostem, saj jim podnebne spremembe in letni časi ustrezajo. V kolikor se ne bi počutili dobro, ne bi valili jajc in se razmnoževali. Številna jajca v vsaki sezoni so dokaz odličnega sobivanja z naravo pri nas.

Največja ptica in največja jajca na svetu

Noj je največja ptica na svetu, ki znese največje jajce. Nojevo jajce je tudi največja celica, ki si jo lahko ogledamo brez mikroskopa. A vse pri noju le ni največje. Njegovi možgani merijo manj kot njegovo oko, dosegajo velikost lešnika. Tako mali možgani upravljajo z dva metra visokim telesom, ki dosega pri teku hitrost 70 kilometrov na uro.

Vsebina enega nojevega jajca ustreza 25 – 30 kokošjim jajcem. Je živilo z veliko prehransko in kulinarično vrednostjo, je bogat vir esencialnih hranil, ki so nujno potrebna za normalno delovanje organizma.

Noji

Simbol elegance

Noj ima na nogah le dva prsta in samo en krempelj. Njegovo telo krasijo različna peresa, ki so simbol elegance in se uporabljajo tudi v modi. Ima gola stegna, ki jih razkrije ob široko razprtih krilih, ki imajo razpon do dva metra.

Z glavo v pesku

O nojih se širi mit, da se pred svetom skrijejo tako, da glavo zakopljejo v pesek. To ne more biti res, saj noj diha skozi luknjici na kljunu. Drži pa, da si noj za valjenje v tla s kljunom izdolbe gnezdo. V gnezdo samice odložijo številna jajca. Pri starševstvu sodelujejo tudi samci. Samice so v gnezdu dežurne podnevi, ker se njihova barva bolje zlije s peščeno okolico. Čudoviti črni samci pa so stražarji ponoči.  

Modri vrat

Ime »Modri vrat«, ki ga nosi edini rejec nojev v Sloveniji,  je dobesedni prevod vrste nojev »blue neck«. Vrste se namreč poimenujejo po lisi na vratu ter tudi barvi stegen.

Nojev meso in izdelki

V podjetju MODRI VRAT kot edinem rejcu nojev v Sloveniji kupcem ponujajo vse od svežih filejev in steakov, obarjenih in suhomesnih izdelkov, koščkov nojevega mesa ter seveda vse do nepogrešljivih nojevih jajca in izdelki iz njih. Pakirane izdelke kupcem pripeljejo na dom. Njihove izdelke lahko spakirajo tudi v lično embalažo, kar je po njihovih besedah primerno tudi za poslovna in protokolarna darila.  

Priprava nojevega mesa – manj je več

Priprava nojevega mesa je hitra in enostavna. Držimo se pravila »manj je več« tako pri temperaturi, kot pri začimbah. Nojevo meso lahko pečemo, kuhamo ali po ustrezni predpripravi uživamo tudi surovo. Pečemo ga na srednjih temperaturah, pri čemer se ne sme preseči središčne temperature 55 °C. Nojevo meso je primerno za pečenje v ponvi ali na žaru ter za enolončnice in juhe. Če želimo na našem pikniku ali druženju na prostem ob žaru prirediti spektakel, ponudimo nojevo meso, ki bo očaralo vso družbo.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako se prepričati, da je govedina na vašem krožniku zares slovenska in višje kakovosti

Poznavanje porekla govejega mesa je vaša potrošniška pravica, ki vam jo zagotavlja zakonodaja. A v praksi obstaja ogromno različnih oznak, ki zagotavljajo »slovensko«, žal pa je tako lahko označen tudi izdelek, ki je bil v Sloveniji samo pakiran, osnovna surovina…

Več...

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" na perutninskem mesu je znak odličnosti

Visoka kakovost je tisto, kar iščemo pri nakupu prehranskih izdelkov. Ko v trgovini izbirate perutnino, sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija« in si tako zagotovite najboljšo perutnino slovenskega porekla. Zaveze in zagotovila znaka »izbrana kakovost – Slovenija« Zakaj je perutninsko…

Več...

Otroci, ženske in športniki morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

Zelo pomembno je, da s prehrano v telo vnašamo tudi dovolj železa. Posledice pomanjkanja železa se kažejo v zmanjšanju fizičnih in intelektualnih sposobnosti, poslabšanju splošnega počutja, v skrajnem primeru pa lahko privede tudi do slabokrvnosti. Poskrbimo, da izbiramo živila, ki…

Več...

Slovenci bi morali še bolj posegati po naši kakovostni hrani

INTERVJU - Ivan Drev, direktor KZ Šaleška dolinaZačetki vaše ekološke zgodbe segajo v leto 2009. Nam lahko poveste, kako ste začeli, v čem ste bili takrat prvi in kje ste danes?Začeli smo leta 2009 z idejnimi zasnovami in oblikovanjem marketinškega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem