Nepozabno doživetje pri grofu Blagaju | Zgodbe o naši super hrani

Nepozabno doživetje pri grofu Blagaju

Polhov Gradec je kraj v bližini Ljubljane, večini Slovencev poznan kot izhodiščna točka ljubiteljem pohodništva. Tisti, ki so v kraju že bili, pa zagotovo niso spregledali zanimive graščine, v kateri je danes del Tehničnega muzeja. A današnji grad skriva v sebi zelo zanimivo zgodbo, ki so jo ponovno začeli odkrivati domači osnovnošolci.

Obudili so spomin na zelo priljubljenega graščaka grofa Blagaja, ki je tu prebival v sredini 19. stoletja. Kako priljubljen je bil grof pove že podatek, da je posebna rastlina, ki so jo domačini našli v bližini njegovega doma, poimenovana ravno po njem: Daphne Blagayana. Skromen cvet, ki je grofa Blagaja povezal z najvišjimi vladarji takratne Evrope, je pravzaprav povod, da se je iz zgodbe začel razvijati zanimiv in atraktiven >turistični projekt: Čaj pri grofu Blagaju. Pri pripravi so ustvarjalci sledili zavezi, da vanj vključijo vse elemente naravne in kulturne dediščine okolja: tako materialne, nematerialne kakor tudi človeške vire.

Prijetno s koristnim

Program se prične v grajskem parku, kjer goste pričaka lokalni vodnik ter jim na kratko predstavi zgodovino graščine in njenih prebivalcev. V notranjosti goste pričaka grof Blagaj, ki jim razkaže kapelo z eno najlepših štukatur na Slovenskem. Sledi živa izvedba pesmi grofovega znamenitega polhograjskega rojaka, skladatelja in organista Gregorja Riharja. Grof goste nato povabi v salon, kjer jih čaka grofovski pogrinjek s finimi čajnimi skodelicami in čajniki. Na mizi je domač čaj iz zelišč, nabranih v okoliških hribih, domač kraljevi medeni kruh ali čajni piškoti, v ličnih steklenih skodelicah pa jih spremljajo vsi okusi slovenskega medu. Sledi še ogled krajevnega muzeja in Muzeja pošte in telekomunikacij. Po ogledu muzeja udeleženci spoznajo še klekljarico, ki pokaže tehniko klekljanja in jih povabi, da se sami preizkusijo v vrtenju klekljev. Ob odhodu imajo obiskovalci možnost nakupa lokalnih izdelkov, skupaj poimenovanih pod blagovno znamko: »Dobrote Blagajeve dežele«.

Vključevanje lokalnih virov v program

Program je zasnovan izključno na lokalnih virih. Glede na to, da gre za raznovrsten projekt, je pri snovanju in izvajanju le-tega potrebno medgeneracijsko sodelovanje. Pri snovanju projekta so organizatorji želeli vključiti predvsem mlade, le-te pa preko projekta povezati z aktivnim prebivalstvom kraja (npr. pridelovalci hrane) in s starejšimi krajani z bogatimi izkušnjami.

Če je prijav dovolj, organizatorji izpeljejo program vsak petek. Vse, ki bi se radi udeležili čajanke pri grofu Blagaju, vabijo, naj se prijavijo na elektronski naslov info@dobrova-polhovgradec.si ali kar na telefonsko številko 041 353 364.


Sorodni članki

Kulinarično druženje - Teden restavracij

Teden restavracij je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziral kulinarično srečanje v ljubljanskem Pen Klubu. Dogodek, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić, je bil posvečen raziskovanju trajnostne gastronomije in promociji lokalnih…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam.V času sezone jagod jih lahko najdemo…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja odpadne hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Zakaj je dobro izbrati slovenske jagode?

Slovenske jagode so prvi sveži sadni dar narave po dolgi zimi. Te aromatične dobrote začnejo krasiti naše vrtove in tržnice že od druge polovice aprila, najprej na Primorskem in v Posavju, nato pa nas razveseljujejo vse do sredine junija, ko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem