Nepozabno doživetje pri grofu Blagaju

Polhov Gradec je kraj v bližini Ljubljane, večini Slovencev poznan kot izhodiščna točka ljubiteljem pohodništva. Tisti, ki so v kraju že bili, pa zagotovo niso spregledali zanimive graščine, v kateri je danes del Tehničnega muzeja. A današnji grad skriva v sebi zelo zanimivo zgodbo, ki so jo ponovno začeli odkrivati domači osnovnošolci.

Obudili so spomin na zelo priljubljenega graščaka grofa Blagaja, ki je tu prebival v sredini 19. stoletja. Kako priljubljen je bil grof pove že podatek, da je posebna rastlina, ki so jo domačini našli v bližini njegovega doma, poimenovana ravno po njem: Daphne Blagayana. Skromen cvet, ki je grofa Blagaja povezal z najvišjimi vladarji takratne Evrope, je pravzaprav povod, da se je iz zgodbe začel razvijati zanimiv in atraktiven turistični projekt: Čaj pri grofu Blagaju. Pri pripravi so ustvarjalci sledili zavezi, da vanj vključijo vse elemente naravne in kulturne dediščine okolja: tako materialne, nematerialne kakor tudi človeške vire.

Prijetno s koristnim

Program se prične v grajskem parku, kjer goste pričaka lokalni vodnik ter jim na kratko predstavi zgodovino graščine in njenih prebivalcev. V notranjosti goste pričaka grof Blagaj, ki jim razkaže kapelo z eno najlepših štukatur na Slovenskem. Sledi živa izvedba pesmi grofovega znamenitega polhograjskega rojaka, skladatelja in organista Gregorja Riharja. Grof goste nato povabi v salon, kjer jih čaka grofovski pogrinjek s finimi čajnimi skodelicami in čajniki. Na mizi je domač čaj iz zelišč, nabranih v okoliških hribih, domač kraljevi medeni kruh ali čajni piškoti, v ličnih steklenih skodelicah pa jih spremljajo vsi okusi slovenskega medu. Sledi še ogled krajevnega muzeja in Muzeja pošte in telekomunikacij. Po ogledu muzeja udeleženci spoznajo še klekljarico, ki pokaže tehniko klekljanja in jih povabi, da se sami preizkusijo v vrtenju klekljev. Ob odhodu imajo obiskovalci možnost nakupa lokalnih izdelkov, skupaj poimenovanih pod blagovno znamko: »Dobrote Blagajeve dežele«.

Vključevanje lokalnih virov v program

Program je zasnovan izključno na lokalnih virih. Glede na to, da gre za raznovrsten projekt, je pri snovanju in izvajanju le-tega potrebno medgeneracijsko sodelovanje. Pri snovanju projekta so organizatorji želeli vključiti predvsem mlade, le-te pa preko projekta povezati z aktivnim prebivalstvom kraja (npr. pridelovalci hrane) in s starejšimi krajani z bogatimi izkušnjami.

Če je prijav dovolj, organizatorji izpeljejo program vsak petek. Vse, ki bi se radi udeležili čajanke pri grofu Blagaju, vabijo, naj se prijavijo na elektronski naslov info@dobrova-polhovgradec.si ali kar na telefonsko številko 041 353 364.


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem