Nepozabno doživetje pri grofu Blagaju

Polhov Gradec je kraj v bližini Ljubljane, večini Slovencev poznan kot izhodiščna točka ljubiteljem pohodništva. Tisti, ki so v kraju že bili, pa zagotovo niso spregledali zanimive graščine, v kateri je danes del Tehničnega muzeja. A današnji grad skriva v sebi zelo zanimivo zgodbo, ki so jo ponovno začeli odkrivati domači osnovnošolci.

Obudili so spomin na zelo priljubljenega graščaka grofa Blagaja, ki je tu prebival v sredini 19. stoletja. Kako priljubljen je bil grof pove že podatek, da je posebna rastlina, ki so jo domačini našli v bližini njegovega doma, poimenovana ravno po njem: Daphne Blagayana. Skromen cvet, ki je grofa Blagaja povezal z najvišjimi vladarji takratne Evrope, je pravzaprav povod, da se je iz zgodbe začel razvijati zanimiv in atraktiven turistični projekt: Čaj pri grofu Blagaju. Pri pripravi so ustvarjalci sledili zavezi, da vanj vključijo vse elemente naravne in kulturne dediščine okolja: tako materialne, nematerialne kakor tudi človeške vire.

Prijetno s koristnim

Program se prične v grajskem parku, kjer goste pričaka lokalni vodnik ter jim na kratko predstavi zgodovino graščine in njenih prebivalcev. V notranjosti goste pričaka grof Blagaj, ki jim razkaže kapelo z eno najlepših štukatur na Slovenskem. Sledi živa izvedba pesmi grofovega znamenitega polhograjskega rojaka, skladatelja in organista Gregorja Riharja. Grof goste nato povabi v salon, kjer jih čaka grofovski pogrinjek s finimi čajnimi skodelicami in čajniki. Na mizi je domač čaj iz zelišč, nabranih v okoliških hribih, domač kraljevi medeni kruh ali čajni piškoti, v ličnih steklenih skodelicah pa jih spremljajo vsi okusi slovenskega medu. Sledi še ogled krajevnega muzeja in Muzeja pošte in telekomunikacij. Po ogledu muzeja udeleženci spoznajo še klekljarico, ki pokaže tehniko klekljanja in jih povabi, da se sami preizkusijo v vrtenju klekljev. Ob odhodu imajo obiskovalci možnost nakupa lokalnih izdelkov, skupaj poimenovanih pod blagovno znamko: »Dobrote Blagajeve dežele«.

Vključevanje lokalnih virov v program

Program je zasnovan izključno na lokalnih virih. Glede na to, da gre za raznovrsten projekt, je pri snovanju in izvajanju le-tega potrebno medgeneracijsko sodelovanje. Pri snovanju projekta so organizatorji želeli vključiti predvsem mlade, le-te pa preko projekta povezati z aktivnim prebivalstvom kraja (npr. pridelovalci hrane) in s starejšimi krajani z bogatimi izkušnjami.

Če je prijav dovolj, organizatorji izpeljejo program vsak petek. Vse, ki bi se radi udeležili čajanke pri grofu Blagaju, vabijo, naj se prijavijo na elektronski naslov info@dobrova-polhovgradec.si ali kar na telefonsko številko 041 353 364.

Nepozabno doživetje pri grofu Blagaju
Ocenite stran


Sorodni članki

Mlada sirarka Nina Dolenc: "Najraje imam delo z živalmi, delo v naravi in delo z ljudmi."

Mnogo slovenskih kmetij se ukvarja tako s pridelavo kot predelavo mleka, ob tem pa uporablja številne tradicionalne slovenske postopke. Proizvajalci, ki svoje izdelke označujejo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI, morajo poleg standardnih zahtev upoštevati še dodatne,…

Več...

Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje

V teh vročih poletnih dneh lahko naročite običajen, permakulturni ali ekološki zelenjavni zabojček vse do svojih vrat v več mestih po Sloveniji. Za vas smo naredili manjšo raziskavo in preverili kakšna je ponudba, kje je možna dostava, kakšna lokalna zelenjava…

Več...

Ogledno ekološko posestvo

V Mlekarni Planika v Kobaridu, ki je v stoodstotni lasti Kmetijske zadruge Tolmin, imajo muzej sirarstva Od planine do Planike. Ekološko posestvo Bovec pa od konca junija krasi tudi novo odprto ogledno posestvo Bogata, s katerim želijo obiskovalcem Posočja približati…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem