Naše super proso | proso | Spoznaj našo super hrano

Naše super proso

Proso je žito, ki slovi po tem, da je brez glutena in vsebuje najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti. Je odlična zdrava alternativa za ljudi, ki imajo celiakijo ali se držijo brezglutenske diete, iz njega pa lahko pripravimo najrazličnejše jedi ali proseno kašo uporabimo kot prilogo.

Proso se v prehrani uporablja olupljeno ter ima drobna, rumena in okrogla semena blagega okusa. Skupaj s pšenico in ječmenom ima najstarejšo tradicijo gojenja, saj se je pojavljalo že pred približno 6000 leti pred našim štetjem v Aziji, uspeva pa tudi v Evropi in Južni Ameriki.

Proso je enoletna rastlina in najbolje uspeva v suhem in toplejšem podnebju, medtem ko so se posamezne sorte prosa prilagodile tudi na gojenje v hladnejših podnebjih. Proso se uporablja tudi za krmo živali, še posebej ptic.

Ali ste vedeli? Proso velja za simbol plodnosti!

Slovani so proso tradicionalno dojemali kot simbol plodnosti, zato so prosene jedi pogosto pripravljali za poroke in druga slavja.

Na sliki je proso na njivi - rastlina proso.

V Sloveniji je bilo v preteklosti proso najbolj razširjeno na Gorenjskem, kjer je bilo pomembna poljščina pri kolobarjenju, danes pa ga v manjših količinah pridelujejo po vsej Sloveniji. V slovenski kulinariki se največkrat uporablja kot prosena kaša, ki se jo pripravi na mleku, v obliki sladic, ali pa kot prilogo mesnim in ribjim jedem.

Preizkusite odlične recepte iz prosene kaše

Malinin narastek – recept

Prosena kaša s suhimi slivami – recept

Bezgova pena s proseno kašo – recept

Pena prosene kaše s čežano – recept

 

Na sliki je oluščena prosena kaša na leseni žlic.

Naj bo proso redno del naše prehrane

Proso je sicer vsestransko uporabno v kulinariki in zaradi njegovih ugodnih hranilnih lastnosti ga je priporočljivo v prehrano vključevati čim pogosteje. Proso se namreč ponaša z najvišjo vsebnostjo kalcija med vsemi žiti. Človeškemu telesu zagotavlja kar 13 % priporočene dnevne vrednosti na 1 kuhano skodelico (100 gramov). Kalcij je med drugim pomemben za zagotavljanje zdravja kosti in mišic ter za pravilno delovanje živcev.

Poleg kalcija proso vsebuje veliko beljakovin in je bogato z manganom, bakrom, magnezijem, železom in fosforjem, med vitamini pa prevladujejo vitamini skupine B kompleksa.

Nepogrešljivo žito v brezglutenski dieti

Ena od pomembnih prednosti je, da proso ne vsebuje glutena, zato je primerno za ljudi s celiakijo in vse, ki želijo uživati brezglutensko hrano.


Sorodni članki

Leto 2023 je razglašeno za mednarodno leto prosa

Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je marca 2021 na pobudo Indije in Nigerije ter s podporo Agencije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa. Na sedežu FAO v Rimu je v začetku decembra leta 2022…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem