Naša super rdeča redkev | Redkev | Vrste proizvodov

Naša super rdeča redkev

Redkev je zelo stara kulturna rastlina, ki izstopa predvsem po visoki vsebnosti kalija. Pozitivno vpliva na izločanje škodljivih snovi ter odvečne vode.

Rdeča redkev je znana že od antike naprej, v Evropi pa so jo na začetku vzgajali na samostanskih vrtovih, kjer so iz nje menihi izdelovali razna zdravila.

Rdeča redkev je vitaminska bomba

Rdeča redkev poleg kalija, ki ga ima kar 320 miligramov na 100 gramov, vsebuje tudi vitamin C, kalcij, fosfor, železo in natrij. Vpoletnih dneh tako telo oskrbi s pomembnimi hranili in vitamini, zato naj se vsekakor znajde na vaših krožnikih.

Kako jo uporabljati v kulinariki?

Rdeča redkev je priljubljena sestavina prehrane in se lahko uporablja tako surova kot toplotno obdelana. Zaradi lažje prebavljivosti je priporočljivo, da jo pred uporabo v jedeh naribamo ali narežemo na zelo tanke lističe. Potrebno jo je uživati zmerno, saj lahko sicer povzroči prebavne težave.

Drobno naribano ali narezano rdečo redkev lahko dodamo solatam, prikuham, prilogam ali pa z njo gratiniramo zelenjavne jedi. Prav tako jo lahko tudi skuhamo v juhi ali popečemo.

Priporočamo vam, da ob priložnosti preizkusite tudi rdečo redkev, pomešano s sokom limone ali balzamičnim kisom, ki se poda kot odličen dodatek pri pečenkah ali pri pečenem mesu na žaru.

Ali ste vedeli, da redkve ne solimo?

Pri uporabi rdeče redkve se izogibajmo soljenju, saj redkev zaradi soli izgubi svojo dragoceno hranilno vrednost in ni tako učinkovita v zdravstvene namene.

kuhar reže rdečo redkev

Redkev zaužijemo čim prej po obiranju

Tudi, če narezano rdečo redkev pustite dlje časa, boste opazili, da je izgubila svojo ostrino. Najbolje jo je zaužiti čim prej po nabiranju, torej z domačega vrta ali po najkrajši poti z lokalne kmetije. Vam najbližje ponudnike lahko najdete tudi na našem Zemljevidu.

Preizkusite odličen recept, v katerem kraljuje redkev

Osvežilna solata z grahom in redkvicami – recept


Preberite tudi:


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem