Nacionalna shema

Evropska shema

Naša super rdeča redkev

Redkev

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:


Rdeča redkev je ena izmed prvih zelenjadnic, ki nas spomladi razveseli s svojo živahno barvo in svežim okusom. Pogosto jo uživamo surovo, v solatah, na kruhu ali kot prilogo k glavnim jedem. 

Rdeča redkev je znana že od antike naprej, v Evropi pa so jo na začetku vzgajali na samostanskih vrtovih, kjer so iz nje menihi izdelovali razna zdravila.

Rdeča redkev je vitaminska bomba

Rdeča redkev poleg kalija, ki ga ima kar 320 miligramov na 100 gramov, vsebuje tudi vitamin C, kalcij, fosfor, železo in natrij. Vpoletnih dneh tako telo oskrbi s pomembnimi hranili in vitamini, zato je vsekakor dobro, če se v sezoni pogosto znajde na naših krožnikih.

Rdeča redkev lahko pomaga pri težavah s prebavo, saj vsebuje vlaknine, ki spodbujajo delovanje črevesja. Deluje tudi kot naravni diuretik, kar pomeni, da spodbuja delovanje ledvic in izločanje odvečne vode iz telesa. Uživanje rdeče redkve lahko koristi tudi pri hujšanju, saj ima malo kalorij, a vseeno dolgo časa daje občutek sitosti. V ljudskem zdravilstvu jo pogosto omenjajo tudi kot pomoč pri izkašljevanju in razbremenjevanju dihal.

Kako lahko sami vzgojimo rdečo redkev?

Rdeča redkev uspeva brez večjih zahtev, zato je primerna tudi za začetnike. Najbolje ji ustreza sončna lega in rahla, dobro odcedna zemlja, obogatena s kompostom. Sejemo jo neposredno na prosto od zgodnje pomladi do zgodnjega poletja. Ker dobro prenaša hladnejše temperature, je ena prvih zelenjadnic, ki jih lahko sejemo že marca.

Redkvice posejemo v vrste, razmaknjene približno 15 cm, semena pa položimo 1–2 cm globoko. Pomembno je, da jih po tem, ko vzniknejo, razredčimo, da imajo posamezne rastline dovolj prostora za rast. Redno zalivanje je ključno, še posebej v sušnem obdobju, saj lahko pomanjkanje vode povzroči olesenelost in grenek okus gomoljev.

Rdeča redkev raste hitro, saj od setve do obiranja običajno mine le 3 do 6 tednov. V eni sezoni lahko zato opravimo več zaporednih setev in tako podaljšamo čas pobiranja. Gnojenje med rastjo običajno ni potrebno, če je bila zemlja pred setvijo dobro pripravljena. Če želimo saditi več sort, jih sejemo ločeno, saj se nekatere sorte razvijajo počasneje.

rdeča redkev, ki raste na vrtu na zemlji

Kako jo uporabljati v kulinariki?

Rdeča redkev je priljubljena sestavina prehrane oziroma tako imenovana super hrana in se lahko uporablja tako surova kot toplotno obdelana. Zaradi lažje prebavljivosti je priporočljivo, da jo pred uporabo v jedeh naribamo ali narežemo na zelo tanke lističe. Na ta način doda piko na i jedem, kot je na primer recept za oštirjev dimljen jezik. Potrebno jo je uživati zmerno, saj lahko sicer povzroči prebavne težave.

Drobno naribano ali narezano rdečo redkev lahko dodamo solatam, kot je poletna solata z redkvicami in jajcem ali osvežilna solata z grahom in redkvicami, prikuham, prilogam ali pa z njo gratiniramo zelenjavne jedi. Prav tako jo lahko tudi skuhamo v juhi ali popečemo.

Priporočamo vam, da ob priložnosti preizkusite tudi rdečo redkev, pomešano s sokom limone ali balzamičnim kisom, ki se poda kot odličen dodatek pri pečenkah ali pri pečenem mesu na žaru.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je rdeca-redkev.png

Redkev zaužijemo čim prej po obiranju

Tudi, če narezano rdečo redkev pustimo dlje časa, opazimo, da je izgubila svojo ostrino. Najbolje jo je zaužiti čim prej po nabiranju, torej z domačega vrta ali po najkrajši poti z lokalne kmetije. Vam najbližje ponudnike lahko najdete tudi na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Priročen nasvet

Redkve ne solimo!

Pri uporabi rdeče redkve se izogibajmo soljenju, saj redkev zaradi soli izgubi svojo dragoceno hranilno vrednost in ni tako učinkovita v zdravstvene namene.

 

Najpogostejša vprašanja o rdeči redkvi

1. Kakšni so zdravilni učinki rdeče redkve?

Rdeča redkev lahko deluje protivnetno, spodbuja prebavo in izločanje toksinov ter podpira delovanje ledvic. Vsebuje veliko vitamina C, vlaknin in koristnih mineralov.

2. Kako lahko sami vzgojimo rdečo redkev?

Sejemo jo od marca naprej neposredno na prosto. Uspeva v sončni legi, v rahli, odcedni zemlji. Ob dobrih pogojih je primerna za uživanje že po treh do šestih tednih.

3. Kako lahko rdečo redkev uporabljamo v kuhinji?

Najboljša je sveža – v solatah, kot dodatek jedem ali na kruhu. Iz nje lahko pripravimo tudi preproste pomladne prigrizke. Solimo jo tik pred zaužitjem, da ohrani čvrstost.

4. Ali je rdeča redkev primerna tudi za shranjevanje?

Rdečo redkev je najbolje porabiti svežo. Če jo hranimo, naj bo to v hladilniku, v navlaženi kuhinjski brisači, kjer ostane sveža nekaj dni.


Lokalna pridelavaZelenjava

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito