Naša super rdeča pesa | Rdeča pesa | Vrste proizvodov

Naša super rdeča pesa

Rdeča pesa naj bi bila zaradi svojega bogastva hranil in pozitivnih učinkov na zdravje čim pogosteje na našem jedilniku. Predstavili smo njene ključne značilnosti in prednosti ter pripravili tudi nekaj idej, kako jo uporabiti v kulinariki.

Rdeča pesa se lahko v prehrani uporablja v celoti, torej tako listje kot gomolj. Listje je najbolje uporabiti presno, torej brez toplotne obdelave, in sicer v solati, različnih sokovih ali napitkih, ki jih zmešamo z mešalnikom. 

Ali ste vedeli?

Listje rdeče pese je hranilno še bolj bogato kot gomolj, saj vsebuje veliko kalcija, železa ter vitamina A in C. Tudi gomolj, ki je značilno rdeče barve, lahko uživamo svež, kuhan ali pečen.

Rdeča pesa v kulinariki

Uživanje svežega soka: Na prvem mestu je potrebno izpostaviti vsaj občasno uživanje svežega soka rdeče pese, saj postanejo ravno s pomočjo sočenja številne hranilne snovi iz pese še bolj dostopne in se lažje absorbirajo v telo. Tako pripravljen sok blagodejno vpliva na imunski sistem, pomaga stimulirati limfni sistem in ima močan antioksidantni učinek.

Kuhanje pese: Druga najpogostejša uporaba je kuhanje rdeče pese, pri čemer moramo biti ob njeni toplotni obdelavi previdni, saj vsebuje tako imenovane betalaine, ki so občutljivi na temperaturo in se zato pri previsokih temperaturah razgradijo. Najbolje jo je kuhati skupaj z lupino do petnajst minut pri nižji temperaturi.

Rdeča pesa v solati: Surovo rdečo peso lahko naribamo tudi v solato ter tako poleg popestritve okusa poskrbimo tudi za vitaminsko nadgraditev obroka.

Rdeča pesa v pečici: Prav tako bo sladokusce zagotovo navdušila tudi rdeča pesa v pečici, kateri dodamo le nekoliko olivnega olja, jo posolimo in popramo ter jo približno 40 minut pečemo na 180 °C.

Skleda surove rdeče pese narezane na kocke

Kakšna je hranilna vrednost rdeče pese?

Rdeča pesa je med drugim bogat vir magnezija in folne kisline ter vir kalija, železa, kroma in mangana. Preostale hranilne vrednosti so predstavljene v spodnji tabeli.

preglednica hranilnih vrednosti sveže rdeče pese

Vir: https://prehrana.si/clanek/187-rdeca-pesa?highlight=WyJwZXNhIl0

Ne spreglejte zanimivosti o pesi

Rdečega barvila, ki ga vsebuje rdeča pesa, naše telo ne more povsem razgraditi, zato lahko uživanje večjih količin rdeče pese povzroči rdečkasto obarvanje urina in blata, ki pa ni nevarno, zato so vse skrbi odveč. Rdečo peso lahko kot barvilo uporabite tudi za rožnato obarvanje jedi, na primer juhe, osvežilne poletne pijače ali slastnega sladoleda.

Želite preizkusiti dva edinstvena recepta iz rdeče pese?

Palačinke iz rdeče pese – recept

Kolač iz rdeče pese – recept

Deloma povzeto po: Prehrana.si


Sorodni članki

Nagrajeni bio zelenjavni sok rdeče pese

Če ste bili kdaj slabokrvni, so vam znanci verjetno najprej svetovali uživanje rdeče pese – po babičinem receptu se kar na tešče zaužije sok sveže pese in korenčka. A če nimate sokovnika, si ne želite rdeče obarvati kuhinje in še…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem