Naš super kruh

Vonj sveže pečenega kruha, ki se omamno razprostira po celem prostoru, čvrsta hrustljava skorjica in nežna, mehka sredica ne dopuščajo čakanja, da bi se kruh do konca ohladil. Če je ta opis obudil vse vaše čute in vam prinesel najlepše spomine, potem veste, o čem govorimo. Ni ga čez domač kruh. Štejemo ga med osnovna živila. Pripravljen je iz testa, ki vključuje izbrano vrsto moke, vodo in vzhajalno sredstvo – najpogosteje kvas.Testu za kruh dodamo tudi sol, včasih pa še različne začimbe, semena ali druge dodatke, kot so na primer čebula, ocvirki in še bi lahko naštevali.

Nekoč je bil kruh sestavni del vsakega obroka, saj je zaradi strukture pripomogel k ustreznemu vnosu hranil, večina gospodinj pa je testo zamesila in spekla doma. Ob običajnih dneh so pekle hlebce, za praznike pa so postregle s posebnimi pletenicami. In še danes velja, da krušna peč doda še poseben okus.

Danes kruh potrošniki najpogosteje kupimo v trgovini ali pekarni, kjer mojstrsko oblikujejo različne oblike za različne priložnosti. A najboljši je tisti kruh, ki ga spečemo doma. Zmagovalka številnih tekmovanj v peki kruha, tudi Kmetica leta 2018, Marija Jakše iz Malega Podljubna, pa svojo skrivnost razkriva le v tem, da je kruh treba pripravljati z ljubeznijo.

Kruh
Foto: Tomo Jeseničnik, sloveniainfo.si

Za vas smo v nadaljevanju pripravili recepte in ideje za pripravo različnih vrst kruha.

Kruh je nepogrešljiv pri pripravi sendvičev, uživamo ga z različnimi namazi, maslom ali medom, domačo marmelado, kislo smetano in še bi lahko naštevali. V kruhu pa nam ponekod postrežejo celo domačo, najpogosteje gobovo juho.

Naslovna fotografija: Jošt Gantar, sloveniainfo.si

Zanimivosti

V slovarju slovenskega knjižnjega jezika kruh nosi tudi veliko pomenov:

To delo je njegov kruh / s tem delom si služi za življenje;
Iz te moke ne bo kruha /prizadevanje se ne bo uresničilo, ne bo dalo pričakovanega rezultata;

V življenju je večkrat kruha stradal /živel v pomanjkanju

Še vedno mu oče reže kruh / daje sredstva za življenje

Človek ne živi samo od kruha / človeka ne zadovoljijo samo materialne dobrine

Živeti ob kruhu in vodi / zelo slabo, v pomanjkanju

Vsi otroci so že pri kruhu / so odrasli in zaposleni

Biti pri lahkem kruhu / imeti ne naporno in dobro plačano službo

Iti s trebuhom za kruhom / iskati zaslužek zunaj domačega kraja, domovine

Jesti bel(i), črn(i) kruh / živeti v izobilju, pomanjkanju

(Belega) kruha je pijan, sit / zaradi izobilja je objesten, predrzen

Sprl se je z (belim) kruhom / zavrnil je donosen položaj, službo

Trpljenje je moj vsakdanji kruh / trpljenja, hudega sem navajen

Njegov kruh je bil grenek / preživljal se je s težkim, neprijetnim delom

Smeje se kot cigan belemu kruhu / široko, na vsa usta

Za lenuha ni kruha / len človek ne more pričakovati materialnih dobrin

Zarečenega kruha se največ poje / prenagljene izjave, sodbe mora človek dostikrat preklicati, spremeniti

Kdor zgodaj vstaja, mu kruha ostaja / kdor je delaven, prizadeven, dobro živi.

Preberite več:


Sorodni članki

Najboljši recepti za pripravo kruha

Razmere v svetu nas vedno bolj silijo k zavedanju, kako dragocena je hrana, ter nas spodbujajo, da z njo ravnamo preudarno. Zbrali smo nabor različnih receptov za pripravo kruha, od tradicionalnih do sodobnejših različic.Kruh je v marsikateri kulturi in jeziku…

Več...

To so Odlični pekovski izdelki 2023

Na 23. senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi so letos podelili 208 zlatih priznanj, proizvajalci pa so na ocenjevanje prijavili rekordnih 246 izdelkov.Na Gospodarski zbornici Slovenije - Zbornici kmetijskih in…

Več...

Znani so zmagovalci 21. senzoričnega ocenjevanja kruha in pekovskih izdelkov

Predstavljamo nagrajena podjetja in izdelke, ki so si prislužili najvišjo oceno na senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi med 200 ocenjenimi izdelki. Strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih…

Več...

Domač kruh z drožmi ali domačim kvasom

Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznane tudi pod imenom kislo testo. Navkljub imenu kruh ni kisel niti ne zbit, ampak ima mehko in sočno sredico. Gre za preprosto zmes moke in vode, ki vzhaja kruh zaradi mikroorganizmov, mlečnokislinskih bakterij in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem