Naš super hren

Junaška bela korenina je nekaterim v otroštvu upravičeno prinašala kar nekoliko strahu. Ribanje hrana je ob veliki noči marsikje pripadlo gospodarju, medtem ko je gospodinja pripravljala praznično mizo s potico, domačim kruhom, obarvanimi jajci in dišečo šunko.

Sama hrenova korenina v resnici nima posebnega vonja, nas pa lahko presenetita oster pekoč vonj in okus in nas ob strganju zdražita do solz.

Hren je večletna rastlina. V prvem letu razvije tanek, v drugem letu pa odebeljen koren. Hren zacveti z majhnimi belimi cvetovi, ki so užitni. Korenine lahko izkopavamo čez vse leto, a pozor! Kot so znale povedati naše babice, je najboljša korenina, izkopana v mesecih, ki se končajo na –r, torej vse od septembra pa do februarja. Takrat ima namreč čvrsto belo meso, polno ostrih sokov, v preostalih mesecih pa to ostrino izgubi zaradi odganjanja listov in cvetenja.

Hren je sicer zelo trdoživ in počasi se nam lahko razraste tudi čez ves vrt. Zato mu namenimo mesto na robu vrta. To lahko naredimo že z tankimi lesenimi deskami, ki jih zakopljemo v zemljo in tako razmejimo gredico s hrenom in preostali vrt. Glede temperature hren ni posebej zahteven. Najraje ima sončno ali polsenčno lego.

V gospodinjstvu najpogosteje uporabljamo bledo sivo ali rjavkasto korenino rastline. Ima z grobo lupino. Iz korenine odženejo veliki podolgovati listi, poleti pa tudi beli cvetovi na dolgih steblih.

Nastrgan hren

Nastrgan hren lahko ponudimo kot samostojno prilogo praktično h katerikoli slani jedi. Kot začimbo ga uporabljamo v omakah z dodanimi jabolki, jajci, kisom, smetano ali majonezo, pa tudi v juhah. 

Za hren verjamemo, da očisti naše dihalne poti ter pospešuje prebavo in prekrvavitev. Spodbuja tudi izločanje seča, razkužuje in ima celilne lastnosti. A pozor, zaradi njegove ostrine ne pretiravajmo z uživanjem hrena. Povezujejo ga z zniževanjem krvnega tlaka, protibakterijskim delovanjem in celo z dietami za razkuževanje telesa.

Odrežemo le toliko korenine, kot je potrebujemo, jo olupimo in nastrgamo. Nastrgan hren hitro potemni oziroma oksidira, zato ga lahko pokapljamo s kisom ali limoninim sokom.

Kako še lahko postrežemo hren:

Sklečka hrena

Za hrenovo omako z jabolki naribanemu hrenu dodamo naribana jabolka in ju v poljubnem razmerju zmešamo. Dodamo še sladkor, sol, oljčno olje in nekaj kapljic limoninega soka. Za blago hrenovo omako uporabimo razmerje med hrenom in jabolki približno 1 proti 2.

Hren s smetano – enostavno dodamo naribanemu hrenu še nekaj žlic kisle smetane izbrana kakovost.

Nariban hren

Naribanemu hrenu lahko dodamo tudi naribano kuhano jajce, sol, sladkor, malo belega vina ali kisa

Namaz rdeče pese s hrenom pripravimo z dodatkom sladkorja, soli in jabolčnega kisa.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Prekmurska šunka

Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo pa tudi na globalne trge. Med njimi je kar osem suhomesnih izdelkov, ki smo jih že zaščitili z zaščiteno geografsko označbo: Kraški pršut, Kraška panceta…

Več...

Pirhi in pisanice z naravnimi barvili

Velika noč je praznik, ki nas vsako leto pričaka ob različnem datumu. Obeležujemo jo prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem enakonočju. Dan se začne daljšati in narava začne prebujati. Velikonočno pojedino praviloma sestavljajo praznično obarvana jajca, šunka, hren,…

Več...

Obilje slovenskih velikonočnih dobrot

V pričakovanju cvetoče pomladi, prebujajočih zvončkov, narcis in ozelenelih travnikov nas vsako leto razveseli eden največjih slovenskih praznikov – velika noč. Praznik veselja in upanja je star slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem