Naš super hren | Hren, Velika noč | Zgodbe o naši super hrani

Naš super hren

Hren je tradicionalni del slovenske velikonočne pojedine. Ribanje hrena je ob veliki noči marsikje pripadlo gospodarju, medtem ko je gospodinja pripravljala praznično mizo s potico, domačim kruhom, obarvanimi jajci in dišečo šunko.

Hren je večletna rastlina. V prvem letu razvije tanek, v drugem letu pa odebeljen koren. Hren zacveti z majhnimi belimi cvetovi, ki so užitni. Korenine lahko izkopavamo čez vse leto, a pozor! Kot so znale povedati naše babice, je najboljša korenina, izkopana v mesecih, ki se končajo na –r, torej vse od septembra pa do februarja. Takrat ima namreč čvrsto belo meso, polno ostrih sokov, v preostalih mesecih pa to ostrino izgubi zaradi odganjanja listov in cvetenja.

Na vrtu odlično uspeva

Hren je sicer zelo trdoživ in počasi se nam lahko razraste tudi čez ves vrt. Zato mu namenimo mesto na robu vrta. To lahko naredimo že z tankimi lesenimi deskami, ki jih zakopljemo v zemljo in tako razmejimo gredico s hrenom in preostali vrt. Glede temperature hren ni posebej zahteven. Najraje ima sončno ali polsenčno lego.

V gospodinjstvu najpogosteje uporabljamo bledo sivo ali rjavkasto korenino rastline. Ima z grobo lupino. Iz korenine odženejo veliki podolgovati listi, poleti pa tudi beli cvetovi na dolgih steblih.

Nastrgan hren

Nastrgan hren lahko ponudimo kot samostojno prilogo praktično h katerikoli slani jedi. Kot začimbo ga uporabljamo v omakah z dodanimi jabolki, jajci, kisom, smetano ali majonezo, pa tudi v juhah. 

Za hren verjamemo, da očisti naše dihalne poti ter pospešuje prebavo in prekrvavitev. Spodbuja tudi izločanje seča, razkužuje in ima celilne lastnosti. A pozor, zaradi njegove ostrine ne pretiravajmo z uživanjem hrena. Povezujejo ga z zniževanjem krvnega tlaka, protibakterijskim delovanjem in celo z dietami za razkuževanje telesa.

Odrežemo le toliko korenine, kot je potrebujemo, jo olupimo in nastrgamo. Nastrgan hren hitro potemni oziroma oksidira, zato ga lahko pokapljamo s kisom ali limoninim sokom.

Kako še lahko postrežemo hren:

Sklečka hrena

Za hrenovo omako z jabolki naribanemu hrenu dodamo naribana jabolka in ju v poljubnem razmerju zmešamo. Dodamo še sladkor, sol, oljčno olje in nekaj kapljic limoninega soka. Za blago hrenovo omako uporabimo razmerje med hrenom in jabolki približno 1 proti 2.

hren s smetano

Hren s smetano – enostavno dodamo naribanemu hrenu še nekaj žlic kisle smetane izbrana kakovost.

Nariban hren

Naribanemu hrenu lahko dodamo tudi naribano kuhano jajce, sol, sladkor, malo belega vina ali kisa

rdeča pesa in hren

Namaz rdeče pese s hrenom pripravimo z dodatkom sladkorja, soli in jabolčnega kisa.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Velikonočni pirhi, pobarvani z naravnimi barvili

Pirhi so pomemben del slovenske velikonočne tradicije in velikonočne pojedine. Namesto pripravkov za hitro obarvanje pirhov, ki jih najdemo v trgovini, uporabimo raje naravne materiale, ki jih imamo vedno pri roki. Pirhi pisanih barv so verjetno prva stvar, na katero…

Več...

Izberimo slovenske velikonočne dobrote

Eden največjih slovenskih praznikov – velika noč je praznik veselja in upanja. Star je slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej izvirni podobi preživel vse do danes. Slovenci imamo izjemen privilegij, ker lahko velikonočno…

Več...

Prekmurska šunka

Evropsko zaščitena v družbi najboljših Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo tudi na globalne trge. Z evropsko shemo kakovosti ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA smo poleg Prekmurske šunke na ravni EU zaščitili tudi:…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem