Napovedane podnebne spremembe že kažejo posledice | Prednosti lokalnega okolja
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Napovedane podnebne spremembe že kažejo posledice

Na nedavni mednarodni konferenci FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo) so poudarili, da lakota v svetu od leta 2005 narašča. Tako je lačen že vsak deveti Zemljan. Lakota je posledica povečanja števila ljudi, povzročajo jo vojne, ki na svojih območjih onemogočajo kmetovanje, a najbolj skrb zbujajoče so podnebne spremembe.

Znanstveniki so že pred desetletji začeli opozarjati na posledice, ki jih bodo prinesle podnebne spremembe. Zdelo se je, da se napovedi nanašajo na čas, ki ga še dolgo ne bo. A posledice se kažejo že zdaj.

V letošnjem letu smo bili v Sloveniji že marca deležni bistveno pretoplega vremena, ki ga pri nas v tem obdobju ne poznamo. Aprila je sledila pozeba. Letošnje poletje so zaznamovali štirje izraziti vročinski valovi.

Slovensko morje dosega 30 in več stopinj – temperatura, ki ribam ne ustreza, zato se začenjajo seliti, ribiči pa se vse prevečkrat vračajo s praznimi mrežami.

Klimatske razmere omogočajo razvoj novih in hitro širjenje starih insektov, kar otežuje živinorejo. V  Sloveniji smo  letos prvič v zgodovini države izvedli akcijo, v kateri je bila vsa goveja živina in drobnica dvakrat pocepljena.

V gozdu bijemo izjemno težko bitko z lubadarjem. Zaradi razmeroma hitrega odkrivanja in poseka je sicer letni prirast še vedno večji od števila poškodovanih dreves.

Narava je pokazala svojo moč in mi se moramo spremembam prilagoditi. Kmetijska politika je že delno korigirana, nekateri ukrepi so spremenjeni, vendar bo v prihodnosti treba izvajati še precej več aktivnosti.

Hrana lokalne pridelave in predelave je izjemnega pomena, zato moramo vsak zase in vsi skupaj poiskati priložnosti, s katerimi bomo lahko vplivali na zmanjševanje hitrosti spreminjanja podnebja. Le tako bomo prihajajočim generacijam lahko omogočili ustrezne pogoje za njihovo rast.


Sorodni članki

Naše super bučke

Bučke so zelo priljubljena in tudi zdrava poletna hrana. Iz njih lahko pripravimo številne jedi, od juh in omak, do polpetov ali celo sladic.Bučke so poletna zelenjava, ki je v obilju na voljo na slovenskih njivah in vrtovih. Bučke vsebujejo…

Več...

Bučni cvetovi so prava poslastica v gastronomiji

Bučni cvetovi so izjemno priljubljeni in cenjeni v kulinariki številnih držav. Poleg tega, da so odličnega okusa, so tudi zelo zdravi in polni vitaminov.Nežni rumeno-oranžni cvetovi bučk niso le okras, temveč jih lahko preprosto spremenite v pravo kulinarično poslastico. Zaužiti…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček.Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka, vendar…

Več...

Slovensko mlado zelje poka od zdravja

Slovensko mlado zelje je že na voljo v trgovinah in neposredno pri pridelovalcih. Seznanite se, zakaj ga je koristno vključiti v polnovredno in zdravo prehrano. Zelje ima že od nekdaj pomembno vlogo v prehrani ljudi, saj izstopa po izredno veliki…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem