Napovedane podnebne spremembe že kažejo posledice

Na nedavni mednarodni konferenci FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo) so poudarili, da lakota v svetu od leta 2005 narašča. Tako je lačen že vsak deveti Zemljan. Lakota je posledica povečanja števila ljudi, povzročajo jo vojne, ki na svojih območjih onemogočajo kmetovanje, a najbolj skrb zbujajoče so podnebne spremembe.

Znanstveniki so že pred desetletji začeli opozarjati na posledice, ki jih bodo prinesle podnebne spremembe. Zdelo se je, da se napovedi nanašajo na čas, ki ga še dolgo ne bo. A posledice se kažejo že zdaj.

V letošnjem letu smo bili v Sloveniji že marca deležni bistveno pretoplega vremena, ki ga pri nas v tem obdobju ne poznamo. Aprila je sledila pozeba. Letošnje poletje so zaznamovali štirje izraziti vročinski valovi.

Slovensko morje dosega 30 in več stopinj – temperatura, ki ribam ne ustreza, zato se začenjajo seliti, ribiči pa se vse prevečkrat vračajo s praznimi mrežami.

Klimatske razmere omogočajo razvoj novih in hitro širjenje starih insektov, kar otežuje živinorejo. V  Sloveniji smo  letos prvič v zgodovini države izvedli akcijo, v kateri je bila vsa goveja živina in drobnica dvakrat pocepljena.

V gozdu bijemo izjemno težko bitko z lubadarjem. Zaradi razmeroma hitrega odkrivanja in poseka je sicer letni prirast še vedno večji od števila poškodovanih dreves.

Narava je pokazala svojo moč in mi se moramo spremembam prilagoditi. Kmetijska politika je že delno korigirana, nekateri ukrepi so spremenjeni, vendar bo v prihodnosti treba izvajati še precej več aktivnosti.

Hrana lokalne pridelave in predelave je izjemnega pomena, zato moramo vsak zase in vsi skupaj poiskati priložnosti, s katerimi bomo lahko vplivali na zmanjševanje hitrosti spreminjanja podnebja. Le tako bomo prihajajočim generacijam lahko omogočili ustrezne pogoje za njihovo rast.



Sorodni članki

Slovenija v enem glavnih kulinaričnih vodnikov!

Čeprav so slovensko kulinarično ponudbo že v preteklosti ocenjevali, je organizacija Gault & Millau nedavno na naš trg vstopila tudi s slovenskim podjetjem. Pripravili bodo mednarodni gurmanski vodnik za Slovenijo, ki ocenjuje kulinarično ponudbo v naših krajih. Vodenje podjetja Gault…

Več...

Nina Dolenc o pomenu znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI

Vas zanima, kakšne so prednosti znaka »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI, kaj nam zagotavlja in zakaj so ti izdelki kvalitetnejši? Odgovore na vsa ta vprašanja nam je zaupala Nina Dolenc iz kmetije Dolenc pri Radovljici.https://www.youtube.com/watch?v=N_dpx1CbQ9w&t=39sFjbE

Več...

Monika Ravnik o tem, kaj pomeni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI

Nekatere mlečne izdelke, ki spadajo v shemo »Izbrana kakovost«, lahko najdemo označene z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI. Z Moniko Ravnik, predsednico Združenja kmečkih sirarjev smo se pogovarjal o tem, kaj nam zagotavljajo izdelki izbrane kakovosti z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem