Namesto v trgovino h kmetu po zabojček | Lokalno, Samooskrba, Zabojček | Postanimo samooskrbni

Namesto v trgovino h kmetu po zabojček

Če bi radi vsak dan jedli izključno lokalno hrano, lahko “najamete” svojega kmeta. Kako stvar deluje? Vsak teden se k njemu odpravite po zabojček sveže sezonske zelenjave ali sadja.

Tak sistem v Sloveniji obstaja od leta 2011. Imenuje se partnersko kmetijstvo in je v tujini že dolgo poznan. Partnerja – vi in kmet – skleneta pogodbo, od katere imata korist oba. Vi imate celo leto na voljo lokalno in ekološko hrano po ugodni ceni, kmet pa ima zagotovljenega odjemalca.

Kje se je vse začelo?

Ideja, da bi v Sloveniji vzpostavili partnersko kmetijstvo, se je rodila v Zavodu Ekologičen. “Iskali smo preverjene ekološke lokalne vire in naleteli na Brevkino svežino nad Ajdovščino. Oni so bili prvi v Sloveniji, ki so s tem začeli. Povezali smo se in razširili ta model še na druge kmetije,” nam je razložila odgovorna urednica portala Ekologicen.si Anja Horvat Jeromel. V zavodu pomagajo kmetom pri pravnih zadevah in promociji. Trenutno sodelujejo s šestimi kmetijami iz različnih delov države.

Tak način povezovanja potrošnika in kmeta je močno prisoten tudi na Štajerskem. Tam je po zgledu Zavoda Ekologičen Društvo ECHo vzelo vajeti v svoje roke.

Okrog 10 evrov za zabojček

Cene zabojčkov se gibljejo med 8 in 15 evri. Ponudba se razlikuje: “naročite” se lahko na zabojček sadja ali zelenjave, na večjega ali manjšega. Vsak teden boste prejeli “porcijo” sezonske hrane iz ekološke pridelave. Junija vas bodo denimo čakali solata, čebula, mlad krompir, kumare, paprika, bučke, korenček, paradižnik ipd.

Vse je po vašem okusu

S kmetom se vnaprej dogovorite, kaj bi radi prejemali in česa ne. On pobere pridelek in napolni zabojčke, vi pa se odpravite na dogovorjeno mesto, kjer jih prevzamete. “Število odjemalcev narašča, ampak vsem ne ustreza, da ob določeni uri pridejo na neko lokacijo. Nekateri kmetje zato dostavljajo na različnih lokacijah,” je povedala Horvat Jeromlova. “Nekatere tak način ovira, drugim pa je bolj pomembno to, da imajo kakovostno hrano in da podpirajo manjše kmete,” še dodaja. Kmetu plačate vnaprej, preko nakazila.

Spodbujanje odgovornosti

Ko se potrošnik odloči, da bo sodeloval z lokalnim kmetom, dobi možnost, da sam odloča o tem, kaj bo na njegovem krožniku. Partnersko kmetijstvo prispeva tudi k ohranjanju biotske raznolikosti in zmanjševanju onesnaževanja.

Seznam ekoloških partnerskih kmetij, ki sodelujejo z Zavodom Ekologičen:

Seznam ekoloških partnerskih kmetij, ki sodelujejo z Društvom ECHo:

  • Kmetija Bauman, Šentilj
  • Kmetija Berden, Radenci
  • Kmetija Berki, Lendava
  • Kmetija Dervarič, Črenšovci
  • Kmetija Kepe, Dobrovnik
  • Kmetija Kosec, Ivanjkovci
  • Kmetija Kovačič, Ljutomer
  • Kmetija Podgrajšek, Slovenska Bistrica
  • Kmetija Pri Baronu (Uranjek), Fram
  • Kmetija Radikon, Lendava
  • Kmetija Turinek, Jarenina
  • Kmetija Vila Natura (Slavič), Križevci pri Ljutomeru
  • Kmetija Zupanič in Metz, Pesnica pri Mariboru

Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kaj je potrebno spomladi postoriti na vrtu?

Zdaj je pravi čas, da pripravite gredice in vrt na novo sezono ter se odločite, kaj vse boste v letošnjem letu pridelali. Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov kako pripraviti gredice, kaj najprej saditi, katere rastline so dobri sosedje na vrtu.…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem