Največja potrditev uspeha je odločitev potrošnika za ponovni nakup | Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija

Največja potrditev uspeha je odločitev potrošnika za ponovni nakup

Slovenska mlekarska panoga ima dolgo tradicijo.

Mlečna veriga v Sloveniji dobro deluje, lahko slišimo od predstavnikov mlekarskih kmetij, zadrug in mlekarn, pa tudi trgovcev. Vsi si prizadevajo potrošnikom v Sloveniji in širše zagotavljati kakovostno mleko in mlečne izdelke. Njihova prizadevanja dokazuje znak »izbrana kakovost – Slovenija« in njegova različica s pripisom »kmečki«. Znak je odličen smerokaz za izbrano kakovost slovenskih mlečnih dobrot, pritrjujejo v Mlekarstvu Podjed in Ljubljanskih mlekarnah.

K temu, da imamo potrošniki na izbiro širok nabor kakovostnega mleka in okusnih mlečnih izdelkov, veliko pripomorejo lokalni pridelovalci in predelovalci mleka. Pot do mlečnih dobrot se začne na mlekarskih kmetijah.

Teja Podjed iz Mlekarstva Podjed razkriva, da začetki njihove kmetije segajo več desetletij v preteklost, ko je njena stara mama Marija oziroma po domače Mici začela iz mleka izdelovati skuto in maslo: »Skozi leta je kmetija z vztrajnostjo in recepti mame Mici pred približno dvajsetimi leti zrasla v mlekarno. Dobro in pošteno delo, predanost kakovosti ter trud so se poplačali. Postali smo prepoznavni in pridobili zaupanje strank. Največja potrditev uspeha je odločitev potrošnikov za ponovni nakup.«

Izdelki s kmetije so proizvedeni iz slovenskega, lokalno pridelanega mleka. Kmetija namreč deluje kot manjša zadruga, saj poleg predelave lastnega mleka odkupuje tudi mleko okoliških kmetij. Na pridelavo kakovostnega mleka vpliva veliko dejavnikov. Na njegova okus in kakovost vplivajo že razmere na pašniku in v hlevu, kjer mora biti za živali primerno poskrbljeno. Cilj je pridelati kakovostno in mikrobiološko ustrezno mleko. Le takšno je dobra osnova za mlečne izdelke višje kakovosti.

»Dnevno predelamo okoli 4000 litrov mleka v najrazličnejše mlečne izdelke. Največ proizvedemo skute, sledijo jogurti, sladka in kisla smetana ter maslo. Ker smo majhni, se lahko hitro prilagodimo tržnim razmeram, vseeno pa lahko naročnikom zagotovimo tudi večje količine izdelkov. Poleg potrošnikov se na nas obračajo tudi javni zavodi, kot so šole in vrtci, in celo hoteli,« pojasnjuje Teja Podjed.

Mlekarne so gonilo razvoja panoge

Poleg kmetij na razvoj panoge pomembno vplivajo tudi mlekarne. Te skrbijo za stabilen odkup mleka in proizvodnjo raznolikih mlečnih izdelkov. Z logističnimi, promocijskimi in prodajnimi zmogljivostmi dosegajo množice ter tako pomembno prispevajo k razvoju mlekarske panoge v Sloveniji.

Največji igralec na slovenskem trgu so Ljubljanske mlekarne. Te delujejo od leta 1956 in odkupujejo izključno slovensko mleko od več kot 2200 mlekarskih kmetij. Letno odkupijo več kot 200 milijonov litrov mleka. Dnevno lahko v najrazličnejše mlečne izdelke, kot so jogurti, skute, smetane, maslo, siri, namazi, napitki in sladoled, predelajo kar pol milijona litrov mleka. Kot napredna in razvojno naravnana mlekarna poleg oskrbovanja slovenskega trga izdelke tudi izvažajo.

»V slovenski mlekarski panogi, ki ima dolgo tradicijo, vladajo spoštljivi odnosi med členi verige. Mlekarne imamo pomembno vlogo pri stabilnem odjemu mleka, kar zagotavlja nemoteno delovanje kmetij. V naši mlekarni z vlaganji v razvoj utiramo pot inovativnim izdelkom z visoko dodano vrednostjo,« izpostavlja Maja Kalan Pongrac, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah.

Vsak pridelovalec mleka in mlečnih izdelkov ima svoje posebnosti in recepture, je prepričana Teja Podjed. Ob tem verjame, da je na trgu dovolj prostora za vse. Vsak si ustvari svoj krog potrošnikov, v skupnem interesu vseh pa bi moralo biti ohranjanje visokih standardov glede kakovosti. In kako potrošniki vemo, da so izdelki kakovostni?

Maja Kalan Pongrac
Maja Kalan Pongrac: »Ljudje se vračajo h koreninam. Želijo čim bolj preproste in naravne lokalne izdelke.«

Preverjeno višjo kakovost potrjuje posebna označba

Kakovost živil zagotavlja nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost«. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležna dodatnih neodvisnih kontrol certifikacijskih organov. Znak lahko potrošniki najdemo tudi na mleku in mlečnih izdelkih.

V Ljubljanskih mlekarnah so se shemi »izbrana kakovost« pridružili ob njeni vzpostavitvi leta 2016 in certifikat pridobili kot prva mlekarna pri nas. S tem so dodatno potrdili kakovost svojih izdelkov. Predstavnica podjetja Maja Kalan Pongrac izpostavlja, da je tovrstno certificiranje in označevanje izdelkov ter zaupanje stroki še posebej pomembno ob možici raznih označb, ki jih potrošniki najdemo na izdelkih. Sogovornica poudarja, da so potrošniki čedalje bolj pozorni na poreklo, bližino in sestavine živil: »Ljudje se vračajo h koreninam. Želijo čim bolj preproste in naravne lokalne izdelke. Hkrati zaznavamo porast priljubljenosti izdelkov z manj sladkorja in več beljakovinami. Ob obilici najrazličnejših informacij je zato preprost nasvet, naj potrošniki posegajo po izdelkih znanih blagovnih znamk in lokalnih ponudnikov, še posebej tistih z znakom ‘izbrana kakovost – Slovenija‘.«

Posebnost Mlekarstva Podjed je dovoljenje za uporabo znaka »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki«. Ta različica znaka izkazuje domačnost, saj izdelke s tako oznako kmet ne samo pridela, ampak sam tudi predela v končni izdelek, na primer sir, maslo ali skuto. Pripis »kmečki« dobijo samo izdelki iz mleka, ki je pridelano na lastni kmetiji ali v bližnji okolici. Dodaten pogoj je tudi, da so siri proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

»Kot mlekarna smo se s pridobitvijo certifikata ‘izbrana kakovost‘ zavezali ohranjanju visokih standardov glede pridelave in predelave mleka. Znak ‘izbrana kakovost – Slovenija‘ s pripisom ‘kmečki‘ nam narekuje še večjo odgovornost pri delovanju. Z nadzorovanimi postopki, skrbjo za živali in kratkimi dobavnimi verigami potrošnikom zagotavljamo nakup kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov z znanim poreklom,« poudarja Teja Podjed.

Logotip izbrana kakovost Kmečki
Posebnost Mlekarstva Podjed je dovoljenje za uporabo znaka »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki«.

Lokalno je dobro za ljudi in okolje

Izbira lokalnih mlečnih živil prinaša številne prednosti. Kot potrošniki namreč z nakupom takih izdelkov izražamo skrb za lokalne kmete in prispevamo h kratkim dobavnim verigam ter tako izkazujemo odgovoren odnos do okolja. S podpiranjem razvoja slovenskega podeželja ohranjamo mlečno tradicijo in kulturno krajino ter skrbimo za ohranjanje kulinarične pestrosti Slovenije.

Vloga pridelovalcev in predelovalcev mleka je krepiti zavedanje potrošnikov, da z nakupom izdelkov iz sheme »izbrana kakovost« izberejo kakovosten izdelek in hkrati pomagajo ohranjati delovna mesta v domači živilskopredelovalni panogi. Večja stabilnost slovenske prehranske verige dolgoročno pomeni manjšo odvisnost od uvoza mleka in mlečnih izdelkov slabše kakovosti. Zaključimo z mislijo lokalnih ponudnikov: kupujmo lokalne izdelke, uživajmo dodatno preverjeno višjo kakovost.

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za višjo kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

Logotip naše super mleko

Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem