Najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021 | Gastronomija | Zgodbe o naši super hrani

Najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021

Priznan kulinarični vodič Gault & Millau je kot najboljše restavracije za leto 2021 razglasil Gostilno pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Hišo Franko, Hišo Denk, Ošterijo Debeluh, Restavracijo Mak in Restavracijo Strelec. Podeljena so bila tudi priznanja za chefa leta, chefinjo tradicije, chefa prihodnosti, mladi talent, najboljšega sommelierja, najboljšega POP in najboljšo slaščičarno.

Novi kulinarični vodič Gault & Millau je še utrdil položaj treh restavracij, Hiše Denk, Hiše Franko in Dvorec Zemono kot vrhunskih kulinaričnih destinacij v Sloveniji, saj so že dobile odlične ocene v prvem slovenskem vodniku Michelin leta 2020.

Logotip Gault&Millau

Šestim restavracijam najvišje ocene: štiri kape

Gault & Millau je Gregorja Vračka iz Hiše Denk v Zgornji Kungoti imenoval za kuharja leta 2021, njegova restavracija pa je prejela štiri kape, najvišjo možno oceno v vodiču Gault & Millau.

Tudi pet drugih restavracij je prejelo oceno štiri kape: Hiša Franko v Kobaridu in Gostila pri Lojzetu v Vipavi, pa tudi Ošterija Debeluh v Brežicah, Restavracija Mak v Mariboru in Restavracija Strelec v Ljubljani.

Hiša Denk in Pri Lojzetu imata tudi po eno Michelinovo zvezdico, Hiša Franko pa je postala prva in edina restavracija v Sloveniji, ki je imela junija dve Michelinovi zvezdici.

Nagrada za najboljšega sommelierja

Grega Repovž iz Gostilne Repovž v Šentjanžu je bil proglašen za najboljšega sommelierja leta 2021. Restavracija je od Michelina prejela tudi oznako Bib Gourmand za izjemno dobro hrano po skromnih cenah.

Nagrade za izstopajoče kuharske talente

Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah je bila proglašena za najboljšo kuharico tradicionalne kulinarike, Luka Košir iz Gostilne Grič v Šentjoštu nad Horjulom pa za najboljšega kuharja prihodnosti. Njegova restavracija je prejela tudi priznanje Bib Gurman.

Naziv najboljši mladi talent je pripadel Leonu Pintariču iz Raja v Murski Soboti, ki je od Michelina prejel tudi priznanje Bib Gurman.

Na prestolu najboljših slaščičarn

Nagrado za najboljšo slaščičarno je prejela slaščičarna Fetiche v Ljubljani. Nagrado POP za priljubljenost pa je prejel Wine Bar Šuklje v Ljubljani.

Po težkem letu čas za nove zmage

Direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić je ob predstavitvi vodnika povedala, da je bilo leto 2020 težko, vendar je vodnik kljub temu uspel najti številne odlične kulinarične zgodbe. Poudarila je, da so »nagrade navdih drugim restavracijam in dokaz, da prepoznamo kreativnost.«

Vodja Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je dejala, da so bila priznanja veliko priznanje za gastronomijo v Sloveniji v času, ko sta se turizem in gastronomija zaradi pandemije koronavirusa soočala z najhujšo krizo v zgodovini.

Odličen uvod tudi za Evropsko regijo gastronomije 2021

Slovenija v letošnjem letu nosi naziv Evropska regija gastronomije 2021, zato so podeljene nagrade odličen uvod v leto, zaznamovano z gastronomsko tematiko.

Oglejte si video predstavitev nagrajencev

Najboljše restavracije:

  1. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20,4 kape
  2. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 17,5/20, 4 kape
  3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17/20, 4 kape
  4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17/20, 4 kape
  5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
  6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Sorodni članki

Jesenski teden restavracij v znamenju mesa z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«. Prvič se mu pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost…

Več...

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih…

Več...

Posnetek z dogodka: predstavitev označevalcev »izbrana kakovost - Slovenija« za obrate javne prehrane

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo zasnovali kampanjo za promocijokakovostnega slovenskega mesa - mesa z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« v sektorjugostinstva. Z njo želimo spodbuditi goste, da so pozorni na izvor mesa in da pri naročanju jedivečkrat…

Več...

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem