Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021

Priznan kulinarični vodič Gault & Millau je kot najboljše restavracije za leto 2021 razglasil Gostilno pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Hišo Franko, Hišo Denk, Ošterijo Debeluh, Restavracijo Mak in Restavracijo Strelec. Podeljena so bila tudi priznanja za chefa leta, chefinjo tradicije, chefa prihodnosti, mladi talent, najboljšega sommelierja, najboljšega POP in najboljšo slaščičarno.

Novi kulinarični vodič Gault & Millau je še utrdil položaj treh restavracij, Hiše Denk, Hiše Franko in Dvorec Zemono kot vrhunskih kulinaričnih destinacij v Sloveniji, saj so že dobile odlične ocene v prvem slovenskem vodniku Michelin leta 2020.

Logotip Gault&Millau

Šestim restavracijam najvišje ocene: štiri kape

Gault & Millau je Gregorja Vračka iz Hiše Denk v Zgornji Kungoti imenoval za kuharja leta 2021, njegova restavracija pa je prejela štiri kape, najvišjo možno oceno v vodiču Gault & Millau.

Tudi pet drugih restavracij je prejelo oceno štiri kape: Hiša Franko v Kobaridu in Gostila pri Lojzetu v Vipavi, pa tudi Ošterija Debeluh v Brežicah, Restavracija Mak v Mariboru in Restavracija Strelec v Ljubljani.

Hiša Denk in Pri Lojzetu imata tudi po eno Michelinovo zvezdico, Hiša Franko pa je postala prva in edina restavracija v Sloveniji, ki je imela junija dve Michelinovi zvezdici.

Nagrada za najboljšega sommelierja

Grega Repovž iz Gostilne Repovž v Šentjanžu je bil proglašen za najboljšega sommelierja leta 2021. Restavracija je od Michelina prejela tudi oznako Bib Gourmand za izjemno dobro hrano po skromnih cenah.

Nagrade za izstopajoče kuharske talente

Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah je bila proglašena za najboljšo kuharico tradicionalne kulinarike, Luka Košir iz Gostilne Grič v Šentjoštu nad Horjulom pa za najboljšega kuharja prihodnosti. Njegova restavracija je prejela tudi priznanje Bib Gurman.

Naziv najboljši mladi talent je pripadel Leonu Pintariču iz Raja v Murski Soboti, ki je od Michelina prejel tudi priznanje Bib Gurman.

Na prestolu najboljših slaščičarn

Nagrado za najboljšo slaščičarno je prejela slaščičarna Fetiche v Ljubljani. Nagrado POP za priljubljenost pa je prejel Wine Bar Šuklje v Ljubljani.

Po težkem letu čas za nove zmage

Direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić je ob predstavitvi vodnika povedala, da je bilo leto 2020 težko, vendar je vodnik kljub temu uspel najti številne odlične kulinarične zgodbe. Poudarila je, da so »nagrade navdih drugim restavracijam in dokaz, da prepoznamo kreativnost.«

Vodja Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je dejala, da so bila priznanja veliko priznanje za gastronomijo v Sloveniji v času, ko sta se turizem in gastronomija zaradi pandemije koronavirusa soočala z najhujšo krizo v zgodovini.

Odličen uvod tudi za Evropsko regijo gastronomije 2021

Slovenija v letošnjem letu nosi naziv Evropska regija gastronomije 2021, zato so podeljene nagrade odličen uvod v leto, zaznamovano z gastronomsko tematiko.

Oglejte si video predstavitev nagrajencev

Najboljše restavracije:

  1. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20,4 kape
  2. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 17,5/20, 4 kape
  3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17/20, 4 kape
  4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17/20, 4 kape
  5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
  6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Sorodni članki

Vabilo ekološkim kmetom, da predstavijo svojo ponudbo na zemljevidu, ki ga bomo dodatno promovirali v kampanji EKOLOŠKO+LOKALNO=IDEALNO

Spoštovani kmetje s certifikatom EKO,v okviru promocije lokalnih ponudnikov hrane vam MKGP ponuja priložnost za brezplačno promocijo vaše ponudbe EKO pridelkov s kmetij in izdelkov na novem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane na spletni strani Naša super hrana.Predstavitev je preprosta in…

Več...

Gradivo za javno naročilo št.: 430-31/2021

Spodaj je za potrebe izvedbe nalog iz javnega naročila »Izdelava kreativne ideje in produkcije promocijskih orodij za promocijo sektorja mesa za obdobje 2021 – 2023«, št.: 430- 31/2021 na razpolago priloga k javnemu naročilu:Priročnik za uporabo enotnega vizualnega podpisa platforme…

Več...

Lupinasto sadje bogati našo prehrano

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo odlično lupinasto sadje? Spoznajte tradicijo t. i. lupinarjev na slovenskih tleh in njegovih koristih za zdravje ljudi. Dr. Anita Solar, strokovnjakinja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, priporoča uživanje ene pesti lupinastega sadja nekajkrat…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021, in sicer: pirin kruh z drožmi Pekarne Geršak (v sodelovanju z Ano Roš), ekološki jogurt domače jabolko kmetije Kukenberger in kastelic, sadni skutici Mu Muki borovnica in malina Ljubljanskih mlekarn,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem