Najbolj inovativna živila leta 2019 | Inovativna živila | Vrste proizvodov

Najbolj inovativna živila leta 2019

Potrebe današnjega časa zahtevajo tudi prilagoditev prehrane pričakovanjem sodobnega človeka. Pridelovalci in predelovalci hrane razvijajo novosti in svojo ponudbo dopolnjujejo z novimi izdelki, ki jih odlikujejo novi okusi, boljša hranilna sestava ali omejeni aditivi v živilih.

Na Inštitutu za nutricionistiko so že petič februarja izbirali med najbolj inovativnimi živili. Nagrajenci so označeni s posebnim znakom, s katerim potrošniki lažje prepoznajo dodano vrednost živila. Gre za obliko spodbujanja gospodarstva pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in osveščanju potrošnikov. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj.

Proizvajalci živil se soočajo z različnimi izzivi, potrošniki pa od proizvajalcev poleg kakovosti, cenovne konkurenčnosti in lokalnega porekla surovin, pričakujejo tudi inovativen razvoj v smeri izboljševanja hranilne sestave in omejevanja uporabe aditivov v živilih, kadar le-ti niso res nujno potrebni.

Izbirali so med 110 predlogi

Vsa živila so bila na tržišče uvedena v preteklem letu in so proizvedena v Sloveniji. K sodelovanju na razpisu so bili povabljeni potrošniki in proizvajalci živil in tudi letos ostaja enako razmerje prijaviteljev – polovico prijav so posredovali potrošniki, polovico pa proizvajalci živil. Zanimivo, lani je strokovna skupina presojala 62 živil.

Nagrajencev je šest

Nagrade je prejelo šest pridelovalcev in sicer Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote – Kmetija Žgajnar za Bio kefir zeleno jabolko ter Bio kefir marelica in bučka, podjetje Spar Slovenija za Kruh z drožmi, podjetje Organa za namaza iz linije Tereza’s choice – Humus rdeča pesa in Mandljev namaz s cimetom in vanilijo, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče, Mercator IP za izdelke iz linije Minute zelenjavni obroki – Leča s papriko in korenjem, Kuskus s čičeriko ter Solata z ješprenom. Nagrajena živila boste lažje prepoznali po znaku inovativno živilo.

Najbolj inovativna živila leta 2019 logotip
lca jogurt

Nagrado za inovativnost v skupini jogurtov je prejela Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil.

To je zanimiva novost med sadnimi jogurti, ki jo odlikuje zelo nizka vsebnost sladkorja in ne vsebuje dodanih sladkorjev ali sladil, navdušuje z odličnim okusom. Jogurt je obogaten z vlakninami, pridobljenimi iz rastline cikorije. Izdelan je izključno iz slovenskega mleka. Razpoložljiv je v dveh različnih pakiranjih, v lončku in plastenki kot tekoči jogurt.

bio kefir

Nagrada za inovativnost v skupini kefirjev je pripadla Bio dobrotam – Kmetiji Žgajnar za Bio kefir zeleno jabolko ter Bio kefir marelica in bučka.

Izdelana sta iz ekološkega slovenskega mleka, kefirnih zrn in sadne oz. sadnozelenjavne kaše. Odlikuje ju prijeten in osvežilen okus ter ugodna hranilna sestava, saj vsebujeta zmerno količino sladkorja in sta zato dobrodošla novost med kefirji.

kruh na leseni deski

Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov je prejelo podjetje Spar Slovenija za Kruh z drožmi.

Ima hrustljavo skorjico, vlažno sredico in bogato aromo. Pripravljen je iz pšenične polbele in črne moke, ki so ji dodani otrobi ter zdrob starodavnih žit. Odlikujeta ga visoka vsebnost vlaknin ter znižana vsebnost soli v primerjavi z običajnimi kruhi. Poleg ugodne hranilne sestave, gre tudi za posebnost v postopku izdelave. Kot vzhajalno sredstvo so namreč uporabljene droži, ki jih pripravljajo sami v pekarni.

Humus rdeča pesa, Mandljev namaz

V skupini namazov je nagrado za inovativnost prejelo podjetje Organa za namaza iz linije Tereza’s choice – Humus rdeča pesa in Mandljev namaz s cimetom in vanilijo.

Zelenjavni namaz Humus rdeča pesa je izdelan iz čičerike in rdeče pese. Je zanimiva alternativa običajnim namazom, saj vsebuje stročnice in zelenjavo, ki ju je potrebno pogosto vključevati v vsakodnevno prehrano. Namaz je vir beljakovin in dober vir prehranskih vlaknin. Mandljev namaz s cimetom in vanilijo pa je po drugi strani odlična alternativa sladkim namazom, saj vsebuje manj sladkorja. Praženi mandlji mu dajejo še posebej dober okus.

Gabaroni

Nagrada za inovativnost v skupini testeninam podobni izdelki pritiče podjetju BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče.

Slovenske ekološke testenine so izdelane iz čičerike ali rdeče leče. Odlikuje jih zanimiv poln okus in posebna aroma, ki se odlično kombinira z raznolikimi omakami. So odličen vir prehranskih vlaknin in rastlinskih beljakovin. Izdelka prestavljata dobrodošlo obogatitev ponudbe izdelkov, pripravljenih brez uporabe žit.

Zelenjavni obroki

Nagrada za inovativnost v skupini testeninam podobni izdelki pritiče podjetju BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče.

Slovenske ekološke testenine so izdelane iz čičerike ali rdeče leče. Odlikuje jih zanimiv poln okus in posebna aroma, ki se odlično kombinira z raznolikimi omakami. So odličen vir prehranskih vlaknin in rastlinskih beljakovin. Izdelka prestavljata dobrodošlo obogatitev ponudbe izdelkov, pripravljenih brez uporabe žit.

Preberite več:


Sorodni članki

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Razglašena so najbolj inovativna živila leta 2022

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021, in sicer: pirin kruh z drožmi Pekarne Geršak (v sodelovanju z Ano Roš), ekološki jogurt domače jabolko kmetije Kukenberger in kastelic, sadni skutici Mu Muki borovnica in malina Ljubljanskih mlekarn,…

Več...

11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“

Vsaka daljnosežna vizija se običajno začne z majhnimi koraki, ki z zagonom in vztrajnostjo prerastejo v odmevno zgodbo. To pot na področju spodbujanja lokalne super hrane utira tudi projekt Inštituta za nutricionistiko, ki je letos že 6. leto zapored organiziral…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem