Naj se vam otroci pridružijo v kuhinji

V okviru projekta Kuhnapato se otroci že od malih nog v osnovnih šolah po vsej Sloveniji učijo ustvarjati tradicionalne jedi in razvijati odnos do hrane. Pust je idealna priložnost za starše, da jih povabite v kuhinjo in jim dovolite ustvarjati z vami.

Odnos do hrane in tradicije je treba začeti graditi že od malih nog in to je eno od poslanstev projekta Kuhnapato, ki obeležuje že 12. leto delovanja. Projekt je prejel tudi mednarodno priznanje, saj je bil uvrščen med 10 najboljših praks v Evropi na področju spodbujanja zdravega in trajnostnega načina življenja. Neprecenljivo je, da je z drugačnim in inovativnim načinom dela v kuhinji opolnomočil že več kot deset tisoč otrok po vsej Sloveniji ter v njih vzbudil čut tako za tradicijo kot za skrben in zdrav odnos do hrane.

Pogovarjali smo se z Anko Peljhan, idejno vodjo projekta, ki je podala nekaj svojih opažanj glede napredka in spreminjanja odnosa do otroškega udejstvovanja v kuhinji. »Eden izmed ciljev projekta Kuhnapato je bil, da se otroci naučijo prvih kuharskih korakov v šoli, ker smo se soočali s tem problemom, da so starši zavračali otroke v kuhinji, in sicer zaradi več razlogov – pomanjkanja časa, ognja, uporabe nožev in podobno. Mi pa smo to želeli spremeniti. Zdaj se odvija že obraten proces, da otrok pride domov in reče staršem, da on nekaj zna, da bo skuhal sam. Na naši poti smo v 12 letih kulinarično izobrazili na deset tisoče otrok in trend omogočanja otrokom, da se preizkusijo v kuhinji tudi doma, se izboljšuje.«

Otroci kuhajo
Vir slike: Kuhnapato

Za kuhalnico lahko poprimejo tudi najmlajši

Anka Peljhan poudarja, da so otroci že zelo zgodaj zmožni ustvarjati v kuhinji, in da je prav, da jim to omogočimo že od malih nog. »Starostno obdobje, ko otroci pristopijo k našemu projektu, se je v teh 12 letih zelo znižalo. V zgodnjih letih smo sodelovali predvsem z otroki od 7. razreda naprej, zdaj pa se nam pridružijo že tudi prvošolci, zelo pogosto pa otroci od četrtega razreda naprej. Mlajši kot so otroci, lažje jim je privzgojiti čut do hrane, jih poučiti, kako pomembno je izbirati sezonsko, iz najbližje okolice, zdravo hrano in iz enostavnih sestavin. Slovenska kuhinja temelji na manjšem naboru sestavin, ampak je iz njih možno ustvariti vse. In ko otroci enkrat znajo sami pripravljati jedi, jih radi tudi pojedo, kar je končni cilj, saj tako razvijejo dobre navade za vse življenje

Pust je priložnost, da v kuhinji ustvarjate skupaj z najmlajšimi

Rdeča nit projekta Kuhnapato je obujanje kulinarično-kulturne dediščine, ki jo raziskujejo otroci, in ravno pust je eno od obdobij, ki je zaznamovalo našo prehransko dediščino. To obdobje prinaša običaje, ki jih gojimo še danes, hkrati pa osrednjo vlogo zavzamejo jedi iz testa.

Flancati - pust
Vir slike: Kuhnapato

Anka Peljhan poudari: »Pust je odlična priložnost za spodbujanje otrok in staršev, da v kuhinji ustvarjajo skupaj. Pust je namreč povezan s testom, ogromno imamo testene hrane. In testo je prvo, nad čimer se otrok navduši ter ga preprosto obožuje. Na ta način lahko otrok razvija tudi ročne sposobnosti in spozna različne tehnike dela, se nauči postopkov in razvije širši pogled na kulinariko.«

Omogočite otrokom nepozabno izkušnjo ustvarjanja pustnih dobrot. Preizkusite lahko naša okusna recepta za flancate ali pustne krofe. Za otroka je nepozabno doživetje tako sam postopek ustvarjanja, pa tudi druženje, ko se lahko skupaj z bližnjimi poveseli ob bogato obloženi mizi dobrot, ki jih ustvari skupaj s starši ali drugimi družinskimi člani.


Sorodni članki

Strokovnjaki svetujejo: večkrat posezite po lokalno pridelani ekološki hrani

Magistrica varne prehrane in projektna sodelavka na ZSPM – Zvezi slovenske podeželske mladine Dominika Klavž z nami v intervjuju deli svoj strokovni vpogled o vlogi ekološke prehrane pri oblikovanju boljših prehranjevalnih navad ljudi v prihodnosti. Vabljeni k branju in razmisleku,…

Več...

Kakovost na prvem mestu: pomembnost nadzora v ekološkem kmetovanju

V prvem delu intervjuja z Nives Adamič Kričaj, univ. dipl. ing. kmetijstva in koordinatorko certifikacijske enote za ekološko kmetijstvo – pridelavo/predelavo na IKC Inštitutu za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, razkrivamo vlogo izvajalcev v ekološkem nadzoru, postopek kontrol in…

Več...

Krompirjeve počitnice čas za uživanje v dobri kulinariki

Krompirjeve počitnice so v Sloveniji priljubljen čas za družinsko druženje in kulinarično raziskovanje. Izraz »krompirjeve počitnice« izvira iz časa, ko so otroci v šolah imeli prosti čas za pomoč pri okopavanju krompirja na družinskih kmetijah. Danes je ta čas idealna…

Več...

Mladi kot ambasadorji ekološke prehrane

Intervju s Špelo Kocjančič, perspektivno mlado podjetnico, ki se s proizvodnjo izdelkov iz kosti ekološkega goveda zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji in s svojimi izdelki aktivno vstopa v svet krožnega gospodarstva. Mlada ambiciozna podjetnica Špela Kocjančič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem