Naj bo lokalno meso vaša prva izbira | Lokalno, Meso | Zgodbe o naši super hrani

Naj bo lokalno meso vaša prva izbira

Poreklo mesa je eden od dejavnikov, tesno povezanih s kakovostjo. Slovenski kmetje in trgovci skrbijo za kakovostno ter sledljivo rejo in predelavo, potrošniki pa smo tisti, ki lahko poskrbimo, da je lokalno meso naša prva izbira.

Skrb za kakovost mesa se začne že pri rejcu, ki mora poskrbeti za dobrobit živali, jim nuditi kakovostno krmo in prijazno okolje. Nadaljuje se po celotni mesnopredelovalni verigi. Vsi členi te verige si prizadevajo, da potrošnikom na koncu ponudijo najboljši mesni izdelek. To sta nam v pogovoru povedala tudi rejec Janez Bandur in direktor Kmetijske zadruge Rače, Ivan Lenart, ki prisegata na kakovostno slovensko rejo govedi in sta ponosna nosilca certifikata »izbrana kakovost – Slovenija«.

Izbrana kakovost Slovenija - logotip
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji.

Lokalno meso ne izstopa zgolj po kakovosti, temveč so pomembni tudi vplivi, ki jih ima pridelava na okolje ter na slovensko kmetijstvo in gospodarstvo. Po mnenju rejcev in predelovalcev je pomembno, da potrošniki svoje nakupovalne navade usmerjamo v lokalni trg, se zanimamo za poreklo mesa, hkrati pa o tem izobražujemo tudi mlajše generacije.

Poznate prednosti domače, lokalne vzreje govedi?

Kmetijstvo je nekaterim ljudem položeno v zibelko. Rodijo se v družino, ki se s posamezno kmetijsko dejavnostjo ukvarja že dolga leta, zato se že v otroštvu učijo od svojih staršev in sčasoma tudi sami nadaljujejo dolgoletno tradicijo. Enako zgodbo ima Janez Bandur, rejec govedi iz Orehove vasi. Njihova kmetija je tradicionalno govedorejska, saj se že tretja generacija ukvarja z vzrejo lisastega goveda – pasmo, ki je najprimernejša za mleko in meso.

Za uspešno rejo in vzrejo morajo rejci tudi sami poskrbeti za ustrezno vzdrževanje pasme. »Živali ženskega spola plemenimo izključno s slovensko in evropsko genetiko, ki daje v danih pogojih reje najboljše živali za vzrejo,« je povedal Janez Bandur. Dodal je še, da domača vzreja govedi predstavlja prednosti tako za živali kot tudi rejce in posledično potrošnike. »Na kmetiji rojena teleta predstavljajo veliko dodano vrednost, saj živali niso izpostavljene stresu zaradi transporta in prilagajanja novemu okolju,« je pojasnil.

Ivan Lenart
Ivan Lenart: »Naša dejavnost bo tudi v prihodnje ostala butična«.

Negovanje tradicije lokalne reje

Tudi v Kmetijski zadrugi Rače (KZ Rače), katere dolgoletni član je med drugimi Janez Bandur, temeljijo na tradiciji. Recepture in znanja, ki so jih razvijali njihovi predhodniki, so se v prvotni obliki ohranila vse do danes in so zaslužna za priljubljenost njihovih izdelkov. Poleg tega pa so za vzdrževanje tradicije in razvoj zaslužni tudi dobri kadri. »V proizvodnji z izjemno skrbnostjo in spoštljivostjo izvajamo vse tradicionalne mesarske postopke, hkrati pa sledimo tudi najnovejšim trendom, ki se dogajajo v svetu. Zaradi relativne majhnosti smo izjemno prilagodljivi in se lahko zelo hitro odzivamo na potrebe trga,« dodaja Ivan Lenart, direktor KZ Rače.   

Več dejavnikov, zakaj je lokalno meso kakovostno

Vsi se zavedamo, da je lokalno meso kakovostnejše, zagotovo pa ne vedo vsi, da je tudi okolju prijaznejše. Zakaj? Meso, uvoženo iz oddaljenih dežel, pušča velik ogljični odtis, saj se porabi veliko energije za njegov prehod od kmeta do trgovske police. Poleg tega pa je sledljivost takšnega mesa otežena. Običajno ni znano, s čim je bila žival krmljena, niti v kakšnih pogojih je potekala reja. »Slovensko meso je s tega vidika zagotovo kakovostnejše. Samo vrhunsko oskrbljene živali z dobro prehrano in kakovostnim bivanjem lahko dajo v nadaljnjem postopku meso izbrane kakovosti. Doma pridelana neoporečna voluminozna krma je zagotovilo za zdrave živali,« dodaja Janez Bandur.

Kako vemo, da je meso pridelano lokalno?

Kako vemo, da je govedina, ki jo bomo jedli za večerjo, res lokalnega izvora in pridelana pod strogimi standardi? Sledimo znaku »izbrana kakovost«. Z njim so označeni izdelki, ki dosegajo višje standarde kakovosti. Tako so v shemo »izbrana kakovost« vključeni le rejci, predelovalci mesa in trgovine, ki izpolnjujejo dodatne kakovostne zahteve in so redno dodatno nadzorovani. Tudi kmetija Janeza Bandurja je vključena v omenjeno shemo. Po rejčevem mnenju ta v prvi vrsti predstavlja prednost za slovenskega potrošnika, saj mu kmetje, vključeni v shemo, vsakodnevno zagotavljajo vrhunsko kakovost domačega govejega mesa.

V shemo »izbrana kakovost« so se takoj po njenemu nastanku vključili tudi v KZ Rače. Za njih ta priključitev ni bila velik zalogaj, saj so že pred tem na trgu ponujali izključno v Sloveniji vzrejeno meso. Tako že od nekdaj uresničujejo želje potrošnikov in nam ponujajo najboljše mesne izdelke. »Za našega kupca je najpomembneje, da je meso, ki ga kupi, vzrejeno v Sloveniji,« pojasnjuje Ivan Lenart, direktor KZ Rače.    

»Imamo najkrajšo mesno verigo v Sloveniji«

Uspešno povezovanje rejcev, trgovcev in kupcev je lahko ključno pri zagotavljanju krajše mesne verige in s tem višje kakovosti izdelkov. Pri tem imajo veliko vlogo zadruge, kot je Kmetijska zadruga Rače. Ta je bila ustanovljena že leta 1921 in deluje kot povezovalni člen med kmeti in kupci ter zagotavlja najkrajšo pot med njimi. Od kmetov odkupuje tudi tržne viške, jih oskrbuje z repromaterialom in jim oddaja svoja zemljišča.

»Z našimi rejci imamo vzpostavljene zelo dobre poslovne odnose. Z njimi smo v stalnem kontaktu in jim nudimo podporo, ko le to potrebujejo, s čimer gradimo vzajemno zaupanje. Ves čas se trudimo biti njihov stabilen in varen partner ter jim zagotoviti reden odkup in plačilo tržnih viškov,« pojasnjuje Ivan Lenart, direktor KZ Rače.

Zadruga od rejcev odkupuje živali in v lastni predelavi pripravlja meso, ki ga nato prodaja v lastni mesnici. »Glavna prednost takšnega sodelovanja je v tem, da imamo v KZ Rače najkrajšo mesno verigo v Sloveniji, saj jo sestavljamo samo kmetje oziroma rejci in hkrati člani v mesni predelavi in prodaji,« pojasnjuje Janez Bandur, član Kmetijske zadruge Rače. Potrošniki zato z veseljem koristijo njihovo ponudbo, ki sledi sloganu »KZ RAČE, VSE DOMAČE«.

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla


Sorodni članki

Ob dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktober – dan jabolkV okviru kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek, na katerem se bodo na šestih lokacijah po Sloveniji obiskovalcem stojnic delila jabolka z znakom »izbrana…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Ekološki kmet Macerl: Zame je ekološko kmetovanje logična izbira

Pogovarjali smo se z Urošem Macerlom, ekološkim kmetom, ki je izpostavil nekatere pomembne vidike ekološkega kmetovanja. Poudaril je, da je tak način pridelave podvržen strogim pravilom, zaradi česar je lahko tudi zaupanje potrošnikov v ekološko pridelavo večje, saj vedo, da…

Več...

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem