Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije | Gastronomija | Zgodbe o naši super hrani

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija Sredozemske Slovenije v kategoriji mediteranskih knjig.

Glede na to, da je zbirka Gastronomija Slovenije pomembno delo priznanega prof. dr. Janeza Bogataja, ki obsežno opisuje kulinarično kulturno dediščino Slovenije, je založba Hart zbirko knjig poslala v oceno za mednarodno nagrado Gourmand Cookbook Award 2022 z namenom, da bogata slovenska gastronomija postane tudi mednarodno prepoznavna.

Logo Gourmand Cookbook Awards 2022

Knjižna zbirka je namreč že decembra 2021 osvojila nagrado Winner gourmand cookbook award, v januarju 2022 pa je bila izbrana med najboljše štiri v svoji kategoriji in tako pridobila nagrado Best in the World. Na slavnostni podelitvi Gourmand Cookbook Awards 2022 v mestu Umeå na Švedskem je zbirka v svoji kategoriji prevzela prvo mesto. Obenem je knjiga Gastronomija Sredozemske Slovenije pridobila dodatno nagrado Best in the World v kategoriji mediteranskih knjig.

Janez Bogataj - Gourmand Cookbook Awards 2022

Zbirko Gastronomija Slovenije sestavljajo štiri knjige, ki predstavljajo štiri gastronomske makroregije Slovenije: Gastronomija Osrednje Slovenije in Ljubljane, Gastronomija Alpske Slovenije, Gastronomija Panonske Slovenije in Gastronomija Sredozemske Slovenije. Zbirka predstavlja temeljno delo slovenske gastronomije, v kateri so recepti za izbrane jedi, opremljeni s pestrimi zgodbami o njihovem izvoru in posebnostmi, ki so zanimivo in poučno branje.

Knjižna zbirka Gastronomija Slovenije z dvema podeljenima nagradama Gourmand Cookbook Awards Best in the World je izšla v letu 2021, ko je bila Slovenija izbrana za gastronomsko regijo Evrope. Obenem je za Slovenijo prepoznavna popotnica v prihodnje leto, ko bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma.

Knjige predstavljajo tudi nezamenljiv strokovni pripomoček za vse, ki delujejo na področju gastronomije in turizma oz. se izobražujejo, da bi to postali. Knjige s svojo likovno podobo, z izbranimi 28 reprodukcijami umetniških del slovenskih slikarjev, ki s pokrajinskimi upodobitvami uvajajo posamezne gastronomske regije (originalna dela hranijo umetnostne galerije in muzeji po Sloveniji, ki so dela tudi prispevali), so tudi v estetskem smislu trajen uporabni okras vsake zasebne knjižnice in tudi primerno darilo.

Mednarodno priznanje in prepoznavnost

Prestižne nagrade Gourmand World Cookbook Awards pomenijo mednarodno prepoznavo najboljših kulinaričnih knjig, objavljenih po vsem svetu. Vsako leto tako počastijo najboljše knjige o hrani in vinu, tako v tiskani kot digitalni obliki, pa tudi televizijske oddaje o kulinariki. Namen nagrade je spodbujati izvrstno kulinariko vseh narodov ter ozaveščanje o dobri, raznoliki in zdravi prehrani in pijači po vsem svetu.

Nagrade Gourmand so edinstvena priložnost za izgradnjo podobe kulture hrane v posamezni državi in priložnost svetu pokazati njene značilnosti v duhu kulinarične kulturne dediščine. Velik poudarek je tudi na jedeh iz lokalno pridelanih sestavin in zdravilnih sestavinah, ki jih lahko užijemo s hrano. Nagrado Gourmand World Cookbbook Award imenujejo tudi oskar kulinaričnih knjig.

Prejeto priznanje

Podeljevanje prestižnih nagrad Gourmand World Cookbook Awards je velika slovesnost, ki vsako leto poteka na posebnih gastronomskih lokacijah. Ob tej priložnosti se srečujejo pomembne osebnosti v svetu hrane in knjig: sodeluje na stotine založnikov, avtorjev, kuharjev in novinarjev.

»Štiri knjige o gastronomiji Slovenije bodo še dolgo temelj za inovativnost na področju prehrane. Regionalna usmerjenost knjig je pogoj za prehransko prepoznavnost in istovetnost.«

Edouard Cointreau, Gourmand International in Gourmand World Cookbook Awards

Svetu predstavljenih več kot 430 jedi in pijač iz 24 gastronomskih regij Slovenije

V zbirki štirih knjig je opisanih kar 430 jedi in pijač iz 24 gastronomskih regij Slovenije. S prejemom obeh prestižnih nagrad se širi tudi možnost prevoda del v tuje jezike in s tem večje razširjenost slovenske gastronomije po svetu. Knjige so na voljo v knjigarnah po Sloveniji ali neposredno pri založbi Hart. Sofinanciralo jih je tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem