Načini pridelave in predelave hrane v Sloveniji | Zgodbe o naši super hrani

Načini pridelave in predelave hrane v Sloveniji

Kakovost lokalno pridelane hrane temelji na dejstvu, da so izdelki, ki so označeni kot naravi in človeku prijazni, kot so npr. ekološki proizvodi ali pridelki, pridelani po postopku integrirane pridelave, pridobili svoj pečat preko za to usposobljenih organizacij.

Zato bodimo pozorni na kmetovanje in predelavo, ki deluje v skladu s še bolj intenzivno skrbjo za zdravje ljudi in se še bolj zaveda vplivov svoje dejavnosti na okolje.

V Sloveniji se izvaja ustrezen nadzor nad pridelavo hrane, ki poskrbi za to, da smo lahko prepričani v kakovost lokalno pridelanih živil. Nekateri proizvodni postopki ali živila, ki izvirajo iz  posebnih načinov proizvodnje, pa so še dodatno nadzorovani. Tu  gre za  ekološke proizvode, integrirano proizvodnjo, proizvode z geografsko označbo,  geografskim poreklom, tradicionalnim ugledom ali višjo kakovostjo ter naravne mineralne vode.

Delež načinov pridelave v Sloveniji:

Integrirana pridelava

Z uživanjem izdelkov integrirane pridelave bomo izkazali našo naklonjenost naravi. Uporabljeni mehanizmi namreč skušajo zajeziti negativne vplive kmetovanja na okolje:

 • Kolobarjenje pripomore k zagotavljanju optimalnih bioloških, organizacijskih in prostorskih vplivov na tla in rastlino.
 • Na določeni lokaciji se pridelujejo le tiste vrste poljščin, ki jim ustrezajo naravne klimatske značilnosti in lastnosti tal.
 • Racionalno gnojenje, kontrola, nadzor in svetovanje zmanjšajo uporabo gnojil, kar se lahko doseže tudi s primernim kolobarjenjem. Prednost imajo organska gnojila, pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pa se upoštevajo zato predpisani zakoni in predpisi.
 • Pridelava poteka brez uporabe gensko spremenjenih organizmov.
 • Pred gnojenjem se izvajajo analize, s čimer se preprečuje prehod nitratov v podtalnico ter kopičenje nitratov v rastlinah.
 • Certifikati za integrirano pridelavo so pridobljeni pod nadzorom pristojnih organov.

Ekološka pridelava

Ekološka pridelava zagotavlja visoko kakovost izdelkov, saj deluje v skladu z zavestjo o pomenu spoštovanja živali, narave in ljudi.

 • Živalim je zagotovljeno načelo dobrobiti in prijazen način reje brez dodanih antibiotikov v prehrani. Omogočeno jim je gibanje na prostem, vzreja pa se pasme, ki so prilagojene lokalnemu okolju.
 • Dopolnjevanje pridelave rastlin in vzreje živali.
 • Prepovedana je uporaba pesticidov in lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov in proizvodov, pridobljenih iz teh organizmov.
 • Hrana ima bogato prehransko vrednost ter visoko vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov.
 • Certifikati za ekološko pridelavo so pridobljeni pod strogim nadzorom za to pristojnih organov.

Sorodni članki

Teden restavracij na ulici bo v znamenju jedi iz sestavin z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«

V soboto, 1. junija 2024, se bo Glavni trg v Celju spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji. Ne zamudite dogodka, kot ga še ni bilo.Teden restavracij na ulici je prva ulična kulinarična zabava Tedna restavracij, ki se bo odvijala…

Več...

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu. Jagode haskap,…

Več...

E-knjiga receptov slovenskih chefov iz Tedna restavracij

V okviru spomladanskega Tedna restavracij 2024 je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala nagradna igra Moj recept, v kateri je sodelovalo 30 priznanih slovenskih chefov, ki so delili svoje recepte z uporabo govejega in perutninskega mesa…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam. V času sezone jagod jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem