Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Načini pridelave in predelave hrane v Sloveniji

Kakovost lokalno pridelane hrane temelji na dejstvu, da so izdelki, ki so označeni kot naravi in človeku prijazni, kot so npr. ekološki proizvodi ali pridelki, pridelani po postopku integrirane pridelave, pridobili svoj pečat preko za to usposobljenih organizacij.

Zato bodimo pozorni na kmetovanje in predelavo, ki deluje v skladu s še bolj intenzivno skrbjo za zdravje ljudi in se še bolj zaveda vplivov svoje dejavnosti na okolje.

V Sloveniji se izvaja ustrezen nadzor nad pridelavo hrane, ki poskrbi za to, da smo lahko prepričani v kakovost lokalno pridelanih živil. Nekateri proizvodni postopki ali živila, ki izvirajo iz  posebnih načinov proizvodnje, pa so še dodatno nadzorovani. Tu  gre za  ekološke proizvode, integrirano proizvodnjo, proizvode z geografsko označbo,  geografskim poreklom, tradicionalnim ugledom ali višjo kakovostjo ter naravne mineralne vode.

Delež načinov pridelave v Sloveniji:

Integrirana pridelava

Z uživanjem izdelkov integrirane pridelave bomo izkazali našo naklonjenost naravi. Uporabljeni mehanizmi namreč skušajo zajeziti negativne vplive kmetovanja na okolje:

 • Kolobarjenje pripomore k zagotavljanju optimalnih bioloških, organizacijskih in prostorskih vplivov na tla in rastlino.
 • Na določeni lokaciji se pridelujejo le tiste vrste poljščin, ki jim ustrezajo naravne klimatske značilnosti in lastnosti tal.
 • Racionalno gnojenje, kontrola, nadzor in svetovanje zmanjšajo uporabo gnojil, kar se lahko doseže tudi s primernim kolobarjenjem. Prednost imajo organska gnojila, pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pa se upoštevajo zato predpisani zakoni in predpisi.
 • Pridelava poteka brez uporabe gensko spremenjenih organizmov.
 • Pred gnojenjem se izvajajo analize, s čimer se preprečuje prehod nitratov v podtalnico ter kopičenje nitratov v rastlinah.
 • Certifikati za integrirano pridelavo so pridobljeni pod nadzorom pristojnih organov.

Ekološka pridelava

Ekološka pridelava zagotavlja visoko kakovost izdelkov, saj deluje v skladu z zavestjo o pomenu spoštovanja živali, narave in ljudi.

 • Živalim je zagotovljeno načelo dobrobiti in prijazen način reje brez dodanih antibiotikov v prehrani. Omogočeno jim je gibanje na prostem, vzreja pa se pasme, ki so prilagojene lokalnemu okolju.
 • Dopolnjevanje pridelave rastlin in vzreje živali.
 • Prepovedana je uporaba pesticidov in lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov in proizvodov, pridobljenih iz teh organizmov.
 • Hrana ima bogato prehransko vrednost ter visoko vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov.
 • Certifikati za ekološko pridelavo so pridobljeni pod strogim nadzorom za to pristojnih organov.

Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem