Načini pridelave in predelave hrane v Sloveniji | Zgodbe o naši super hrani

Načini pridelave in predelave hrane v Sloveniji

Kakovost lokalno pridelane hrane temelji na dejstvu, da so izdelki, ki so označeni kot naravi in človeku prijazni, kot so npr. ekološki proizvodi ali pridelki, pridelani po postopku integrirane pridelave, pridobili svoj pečat preko za to usposobljenih organizacij.

Zato bodimo pozorni na kmetovanje in predelavo, ki deluje v skladu s še bolj intenzivno skrbjo za zdravje ljudi in se še bolj zaveda vplivov svoje dejavnosti na okolje.

V Sloveniji se izvaja ustrezen nadzor nad pridelavo hrane, ki poskrbi za to, da smo lahko prepričani v kakovost lokalno pridelanih živil. Nekateri proizvodni postopki ali živila, ki izvirajo iz  posebnih načinov proizvodnje, pa so še dodatno nadzorovani. Tu  gre za  ekološke proizvode, integrirano proizvodnjo, proizvode z geografsko označbo,  geografskim poreklom, tradicionalnim ugledom ali višjo kakovostjo ter naravne mineralne vode.

Delež načinov pridelave v Sloveniji:

Integrirana pridelava

Z uživanjem izdelkov integrirane pridelave bomo izkazali našo naklonjenost naravi. Uporabljeni mehanizmi namreč skušajo zajeziti negativne vplive kmetovanja na okolje:

  • Kolobarjenje pripomore k zagotavljanju optimalnih bioloških, organizacijskih in prostorskih vplivov na tla in rastlino.
  • Na določeni lokaciji se pridelujejo le tiste vrste poljščin, ki jim ustrezajo naravne klimatske značilnosti in lastnosti tal.
  • Racionalno gnojenje, kontrola, nadzor in svetovanje zmanjšajo uporabo gnojil, kar se lahko doseže tudi s primernim kolobarjenjem. Prednost imajo organska gnojila, pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pa se upoštevajo zato predpisani zakoni in predpisi.
  • Pridelava poteka brez uporabe gensko spremenjenih organizmov.
  • Pred gnojenjem se izvajajo analize, s čimer se preprečuje prehod nitratov v podtalnico ter kopičenje nitratov v rastlinah.
  • Certifikati za integrirano pridelavo so pridobljeni pod nadzorom pristojnih organov.

Ekološka pridelava

Ekološka pridelava zagotavlja visoko kakovost izdelkov, saj deluje v skladu z zavestjo o pomenu spoštovanja živali, narave in ljudi.

  • Živalim je zagotovljeno načelo dobrobiti in prijazen način reje brez dodanih antibiotikov v prehrani. Omogočeno jim je gibanje na prostem, vzreja pa se pasme, ki so prilagojene lokalnemu okolju.
  • Dopolnjevanje pridelave rastlin in vzreje živali.
  • Prepovedana je uporaba pesticidov in lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov in proizvodov, pridobljenih iz teh organizmov.
  • Hrana ima bogato prehransko vrednost ter visoko vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov.
  • Certifikati za ekološko pridelavo so pridobljeni pod strogim nadzorom za to pristojnih organov.

Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem