Način reje perutnine slovenskih kmetov je cenjen doma in po svetu | Meso | Izbrana kakovost - Slovenija

Način reje perutnine slovenskih kmetov je cenjen doma in po svetu

Marko Cigler kot prednosti slovenske prireje perutnine izpostavlja male kmetije, živalim prijazno rejo in skrben nadzor. 

V Sloveniji imamo potrošniki na izbiro več vrst lokalno pridelanega mesa visoke kakovosti, med njimi tudi perutninsko. Prirejo perutnine izvajajo na malih kmetijah, na katerih rejci skrbijo za živalim prijazno rejo, uporabo kakovostne krme in kratke dobavne poti. H kakovostni ponudbi pa pripomorejo tudi v živilskopredelovalnih podjetjih, kjer skrbijo za varnost in svežino mesa. Tako imamo potrošniki na voljo perutninsko meso, mesne izdelke in mesne pripravke višje kakovosti. Potrošniki jih na policah trgovin preprosto prepoznamo, saj so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak jamči, da je meso pridelano in predelano v Sloveniji ter da so bile zanj izvedene dodatne kontrole certifikacijskih organov. 

O prednostih reje perutnine v Sloveniji, sodelovanju rejcev in predelovalne industrije ter strogem nadzoru kakovosti perutninskega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Markom Ciglerjem, direktorjem Poslovnega centra (PC) živa proizvodnja v Perutnini Ptuj. Sogovornik skrbi za vzrejo piščancev brojlerjev in puranov ter vodenje proizvodnih in tehnoloških procesov na področju PC Živa proizvodnja. Njegovo delo je usmerjeno tudi v razvoj zagotavljanja dodatnih vzrejnih površin in izvedbo investicij. 

Reja perutnine v Sloveniji je visoko specializirana in organizirana kot kooperacijska reja pri zasebnih rejcih, ki jih povezujejo perutninska podjetja. »Že zgodovinsko je bila v Sloveniji reja perutnine ena izmed pomembnejših dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, ki je kmečkim družinam zagotavljala stabilen socialni status in stalen vir prihodka. To je ne nazadnje omogočalo tudi razvoj kmetijstva na slovenskem podeželju,« razlaga Marko Cigler. Prireja perutnine je še danes pomemben del živinoreje in predstavlja okoli 18 odstotkov živinorejske proizvodnje v Sloveniji. 

Pečeno piščančje meso na ponvi
Pri perutninskem mesu z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovljena sledljivost reje, saj potrošnik na embalaži najde podatke o rejcu. 

Skrb za živalim prijazno rejo 

V podjetju sodelujejo z več kot 230 slovenskimi rejci. Kot pojasnjuje naš sogovornik, se od drugih evropskih proizvajalcev razlikujejo predvsem po majhnosti farm, ki so razpršene po naravnem okolju slovenskega podeželja, živalim prijazni reji in skrbnem nadzoru vzreje v hlevih.

»Najpomembnejša je vzreja živali na domačih tleh, saj je slovenski način reje zelo drugačen od tistega v velikih evropskih državah. Mreža domačih kooperantov na kmetijah skrbi za razvoj, zdravje in dobro počutje piščancev. Takšen način reje, v domačem okolju, velja v svetu za dragocenost, ki jo pri nas občudujejo tujci. In ravno zato si še toliko bolj želimo, da bi jo znali ceniti tudi domači, slovenski potrošniki,« pojasnjuje Marko Cigler. 

Z zagotavljanjem posebne opreme v hlevih rejcev, s katerimi sodelujejo, v podjetju uresničujejo svojo vizijo vzreje piščancev z vzrejnimi pogoji višje kakovosti. »Povečuje se segment rejcev, ki zagotavljajo sodobne hleve. Ti so v notranjosti opremljeni s plezali ter imajo velika okna in zunanje nadstreške, ki predstavljajo več kot petino skupne rejne površine. Piščanci se tako več gibljejo na svežem zraku ob dnevni svetlobi in neomejeno brskajo po kakovostni stelji, podobno kot kokoši na kmečkem dvorišču. V takšnem okolju se vzrejeni piščanci bolje počutijo in razvijajo,« opisuje sogovornik. 

Reden nadzor nad kakovostjo mesa in zagotovljena sledljivost 

Vzreja pri kmetih je prva točka nadzora kakovosti perutninskega mesa, ki je vse do polic trgovin podvrženo strogim kontrolam. Perutnina Ptuj je eno redkih vertikalno organiziranih perutninarskih podjetij v Evropi s sklenjenim krogom od njive do vilice, pojasnjuje sogovornik: »Z doslednim izvajanjem najvišjih standardov in izpolnjevanjem zahtev veljavne zakonodaje skozi vzpostavljen sistem upravljanja kakovosti, varnosti in sledljivosti nadzorujemo vse faze: od kmetijske proizvodnje, žive proizvodnje, proizvodnje krmil, proizvodnje v mesnih obratih, logistike in veterinarske službe vse do prodajnih polic. To zagotavljamo z lastnimi kontrolnimi službami in z nadzorom s strani državnih institucij.« Nadzor, ki se opravlja v rednih časovnih intervalih, pa tudi nenapovedano, jamči za brezhibnost in varnost vseh njihovih izdelkov. Sami dnevno opravijo tudi več kot 500 laboratorijskih analiz. 

Poleg lastnega nadzora višjo in preverjeno kakovost njihovih izdelkov zagotavlja tudi znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ki ga ponosno nosijo njihovi perutninsko meso in mesni izdelki. Znak namreč potrošniku jamči, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je pri nas potekala celotna predelava mesa ter da so bile med pridelavo in predelavo izvedene številne dodatne neodvisne kontrole.

Logotip IK
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji.

V okviru nacionalne sheme kakovosti živil, imenovane »izbrana kakovost«, so opredeljeni tudi standardi glede kakovostne krme za živali, kratek transportni čas od mesta reje do predelave, ki ne sme presegati petih ur, in sledljivost mesa. »Bistvena prednost sheme ‘izbrana kakovost’ za potrošnike je, da z izpolnjevanjem visokih standardov glede kakovosti in varnosti zagotavljamo, da so perutninsko meso in mesni izdelki varni, zdravi, kakovostni in okusni,« izpostavlja Marko Cigler

Sledljivost pomeni, da so na deklaraciji vsakega kosa predpakiranega mesa navedeni podatki o rejcu, ki potrošniku na preprost in pregleden način podajajo informacije o poreklu mesa.

Sogovornik pojasnjuje, da imajo v podjetju poleg tega že več kot desetletje vpeljan tudi svoj sistem sledljivosti. Ta omogoča, da lahko v vsakem trenutku preverijo sledljivost po celotni verigi, vse do krme in surovin, ki so bile uporabljene za proizvodnjo krme: »Preverimo lahko tudi, kako smo določeno meso uporabili oziroma katerim kupcem smo ga dostavili. Vse to je del našega celovitega ERP-sistema SAP, ki ima poseben modul, razvit samo za mesne industrije.« 

Razvoj perutninarstva v smeri dobrobiti živali in inovativnih izdelkov 

Ptujsko podjetje ima več kot 110-letno tradicijo. Skozi leta opažajo napredek pri pridelavi in predelavi perutninskega mesa. »Naredili smo velike korake pri dobrobiti živali, biološki varnosti, uporabi veterinarskih pripravkov – antibiotikov in pri sami vzreji živali. Tudi rejci so bolj vključeni v celoten proces, zagotavljamo jim več tehnološke pomoči in jih seznanjamo z najnovejšimi dognanji na področju prireje,« našteva Marko Cigler in dodaja, da opravijo tudi veliko analiz, tako v lastnih kot zunanjih laboratorijih, ki omogočajo boljši nadzor nad ustrezno kakovostjo mesa.

Razvoj verig pridelave in predelave perutninskega mesa bo tudi v prihodnje šel v smeri dobrobiti živali in zagotavljanja ustreznih pogojev za vzrejo, v ospredju pa bo tudi snovanje novih inovativnih izdelkov, ki se bodo še bolj približali potrebam potrošnikov, ocenjuje naš sogovornik. »Perutninsko meso bo vsekakor še naprej pridobivalo pomembnost, saj gre za meso, ki ima vse lastnosti, ki jih danes želimo doseči pri preskrbi z beljakovinami,« izpostavlja in pojasnjuje: »Gre namreč za meso, ki omogoča hitro in preprosto pripravo obrokov ter je cenovno konkurenčno v primerjavi z drugimi vrstami mesa. Tudi hranilna vrednost perutninskega mesa je visoka. Vsebuje manj maščob, povzroča manjši okoljski vpliv in je priljubljeno pri večini potrošnikov.« 

V podjetju bodo tako tudi v prihodnje krepili in spodbujali razvoj perutninarstva na podeželju. »Zato vsaki pobudi s strani prihodnjih rejcev ali kmetov, ki se želijo ukvarjati z rejo perutnine, posebej prisluhnemo in pomagamo pri uresničitvi njihovih ciljev,« zaključuje Marko Cigler in dodaja, da ima vsa hrana, pridelana v Sloveniji, na tisoče kilometrov prednosti pred hrano iz tujine. 

Slovenski rejci in predelovalci mesa v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja je pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« namenjena ozaveščanju, da imamo v Sloveniji ponudbo kakovostnega govejega in perutninskega mesa. Potrošnikom je na voljo pestra ponudba lokalnega mesa, mesnih izdelkov in mesnih pripravkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak zagotavlja preverjeno kakovost: da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila celotna predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je bil izpostavljen dodatnim neodvisnim kontrolam.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem, njihovim zadrugam in slovenski živilski industriji. Pri tem bodimo pozorni na uravnoteženo prehrano v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naj bo slogan kampanje »Najboljše imamo doma« naše vodilo pri nakupih. 

Naše super meso - logotip

Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem