Na trgovskih policah vse leto na voljo slovenska ekološka žita | Ekološko, Žita | Zgodbe o naši super hrani

Na trgovskih policah vse leto na voljo slovenska ekološka žita

V Žitu so povezali verigo proizvodnje ekoloških žit iz Slovenije, tako da imamo potrošniki na trgovskih policah vse leto možnost kupiti raznovrstna ekološka žita slovenske pridelave. Mag. Tanja Jelača, vodja blagovne znamke Natura iz Žita, je med drugim pojasnila, kako se ekološka pridelava žit razlikuje od konvencionalne.

Kako skupaj s slovenskimi kmeti, s katerimi sodelujete, organizirate pridelavo in nadaljnjo proizvodnjo ekoloških žitaric v Žitu?

V Žitu smo bili pionirji na področju ponudbe ekoloških žitaric slovenskemu potrošniku. Letos tako obeležujemo 30 let uspešnega sodelovanja z slovenskimi ekološkimi pridelovalci. Vsako leto se z našimi partnerji dogovorimo, kaj bodo posamezni kmet ali zadruga sejali za nas. Uskladimo naše potrebe in njihove možnosti pridelave. Na ta način dolgoročno sodelujemo z več kot 20 ekološkimi kmeti in zadrugami.

Katera žita slovenske ekološke proizvodnje lahko potrošniki najdemo na trgovskih policah?

Potrošnikom v okviru naše ekološke blagovne znamke ponujamo širok izbor žit in izdelkov iz žit, kot so kosmiči, moke, kaše: iz slovenske bio ajde, bio pire, bio pšenice, bio ovsa, bio rži in bio ječmena.

Ekološka pridelava hrane, tudi žit, se razlikuje od klasične, konvencionalne. Kaj morajo kmetje upoštevati pri ekološki pridelavi žit in kaj vi kot predelovalni obrat?

Ekološka predelava poteka v skladu z natančno določenimi strogimi predpisi in pod rednim nadzorom pooblaščenih certifikacijskih organov ter pristojnega inšpektorata, da se zagotovijo sveža, kakovostna in naravna živila ter krma po postopkih, ki spoštujejo naravo.

Tako morajo predelovalni obrati upoštevati naslednja načela in omejitve:

  • Izdelava živil je dovoljena le iz ekološko pridelanih sestavin.
  • Uporaba umetnih konzervansov, barvil, gensko spremenjenih organizmov in sestavin, pridobljenih iz gensko spremenjenih organizmov, ni dovoljena.
  • Prepovedana je uporaba ionizirajočega sevanja v predelovalnem postopku.
  • Obstajajo stroge omejitve v izboru dodatkov in pomožnih sredstev, ki se lahko uporabljajo.
  • Živila, označena z oznakami »ekološko«, »eko« ali »bio«, morajo vsebovati vsaj 95 odstotkov kmetijskih sestavin iz ekološke pridelave, ostalih 5 odstotkov sestavin pa lahko predstavljajo le tiste neekološke sestavine kmetijskega izvora, ki so jih dovolili Evropska komisija ali države članice EU.
  • Zagotovljena morata biti časovno ali prostorsko ločeno skladiščenje in predelava ekoloških in neekoloških sestavin.
Ekološko - Kmetijstvo Slovenija

Kako je s kontrolami pri kmetu in pri vas v predelavi? Kaj se kontrolira in kako pogosto?

Tako kot kmetje je tudi podjetje Žito podvrženo kontrolam kontrolne organizacije. Vsak obrat je vsaj enkrat letno pregledan, izvajajo pa se tudi nenapovedane kontrole. Pregledajo se vsa dokumentacija in proizvodni procesi. Tudi sami redno kontroliramo surovine z vidika zdravstvene ustreznosti, npr. prisotnosti pesticidov, onesnaževal (težkih kovin), mikotoksinov.

Prav tako se izvaja kontrola pri kmetih, kjer pa je poudarek na vodenju evidenc uporabe zaščitnih sredstev, ekoloških semen, da ni uporabe umetnih gnojil … Vsekakor pa dodatno kontrolo lahko izvede tudi potrošnik sam, saj je na embalaži naših ekoloških izdelkov jasno navedeno (tudi s fotografijo), kdo je dejanski pridelovalec in datum pridelave.

Ali lahko torej rečemo, da lahko kupimo slovenska ekološka žita povsem enake kakovosti bodisi pri kmetu ali pa na trgovskih policah, kadar posežemo po slovenskih proizvajalcih?

Da to popolnoma drži. Kupci, ki posegajo po tovrstnih izdelkih, mi kot predelovalci in slovenski pridelovalci tako skupaj skrbimo za trajnostni razvoj in samooskrbo s kakovostnimi živili.

Preberite tudi:

Žita

Sorodni članki

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Ekološko + lokalno na Zemljevidu ponudnikov lokalno pridelane hrane

Na portalu Naša super hrana lahko najdete zemljevid slovenskih ponudnikov lokalne hrane v vašem okolju https://www.nasasuperhrana.si/zemljevid-lokalni-ponudniki-hrane. Na zemljevidu lahko iščete po različnih kategorijah hrane in kriterijih. Tako lahko poiščete lokalne pridelovalce mlečnih izdelkov, zelenjave, sadja ali mesnih izdelkov v svoji…

Več...

Ekološko + lokalno v času nosečnosti

Potrošnica ekološko pridelane hrane Ana Zorec pove, da je za prehrano skrbela že pred nosečnostjo, ampak da je v času nosečnosti prehrana še toliko bolj pomembna in sama nakupuje skoraj izključno samo ekološko pridelane izdelke. Opaža, da je takšnih izdelkov…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem