Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje | Lokalno, Sadje | Prednosti lokalnega okolja, Spoznaj našo super hrano

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v prvi polovici leta posežemo tudi po kakovostnem sadju, ki so ga sadjarji pridelali lani. Gre za sadne vrste, ki dobro prenašajo skladiščenje, sadeži pa so ostali sočni čez zimo in bodo popestrili naš jedilnik vse do poletja.

Kljub pozebi, ki je letošnjo pomlad povzročila nevšečnosti slovenskim pridelovalcem sadja in ogrozila pridelek, ostaja upanje za uživanje sadja, lokalne pridelave. V Sloveniji na splošno uspeva raznovrstno sadje, potrošniki pa lahko različne vrste uživamo skozi vse leto.

Za vsak okus nekaj

Sadjarji širom Slovenije z ozirom na podnebne pogoje, značilnosti tal in druge danosti pridelujejo vse od pečkatega sadja, kot so jabolka in hruške, do koščičastega, denimo breskve in češnje. Na voljo so lokalno pridelani orehi in mandlji ter tudi jagodičje, kot so jagode in borovnice. Pri naših pridelovalcih najdemo celo mediteranske sadne vrste, kot sta kaki in figa. Čeprav se nabor sort, ki jih slovenski pridelovalci sadja pridelujejo, z leti spreminja, izbira ostaja pestra, zato lahko vsakdo izbere lokalno sezonsko sadje po svojem okusu.

Pri nakupu sadja se potrošniki oziramo predvsem na okus in sočnost. Gre za dve pomembni lastnosti, ki nakazujeta na kakovost sadja. Kakovostni plodovi so veliki in obarvani, kot je za posamezno sorto značilno, ter nepoškodovani. Pomembno je tudi, da so primerno čvrsti in nasploh odličnega okusa. Takšno je lahko samo sadje, ki je obrano v času optimalne zrelosti in sveže ponujeno potrošniku. To je tudi razlog, zakaj je lokalno sadje boljša izbira od tistega, ki je pripeljano od drugod, saj je slednje po navadi obrano nekoliko bolj zgodaj, kot če je pridelano za lokalni trg.

Tako kot v drugih kmetijskih panogah, je tudi v sadjarstvu vedno večji poudarek na kakovosti pridelka. Da bi dokazali kakovost svojega sadja, sadjarji sledijo strokovnim smernicam in dobrim praksam pridelave ter si prizadevajo za pridobitev ustreznih certifikatov. Na policah trgovin lahko na primer najdemo sadje in izdelke iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta znak lahko uporabljajo samo pridelovalci in predelovalci sadja, ki dokazujejo skladnost s zahtevanimi pogoji nacionalne sheme »izbrana kakovost«. Znak pa je jamstvo, da kupimo kakovostno sadje, ki je pridelano ali predelano v Sloveniji pod nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov. Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je tako potrjeno iz naše bližine.

Nekatere sadne vrste po obiranju slabše prenašajo daljše skladiščenje in jih je mogoče uživati le kratek čas. Za druge sadne vrste pa je značilno, da jih z ustreznimi postopki lahko tudi dalj časa skladiščimo in pri tem ne zgubljajo na kakovosti. Katero sadje slovenskih pridelovalcev lahko v spomladanskem času najdemo na policah trgovin?

Tabela - dostopnost slovenskega sadja skozi leto
Z nakupom lokalnega sadja izkazujemo podporo slovenskemu sadjarstvu.

Zgodaj spomladi prevladuje pečkasto in lupinasto sadje

V prvi polovici leta, torej v prehodu iz zime na pomlad in vse do začetka poletja, lahko potrošniki uživamo kakovostno sadje, ki je bilo pridelano v prejšnji sezoni in ima daljšo sposobnost skladiščenja. Tipična predstavnika prihajata iz vrst pečkarjev, to sta jabolko in hruška. Jabolk in hrušk je v hladilnicah domačih pridelovalcev še dovolj, zaradi ustreznih pogojev skladiščenja pa ohranjajo visoko kakovost. To pomeni, da lahko v enako polnem okusu in sočnosti uživamo jeseni in spomladi, saj primerno skladiščeni plodovi ne izgubijo niti na kakovosti niti na prehranski vrednosti. Podobno je obstojno lupinasto sadje. V prehrano v pomladanskih mesecih lahko zato vključujemo orehe, lešnike in mandlje. Sadje lahko zaužijemo sveže ali pa ga uporabimo kot sestavino pri pripravi drugih jedi.

Med sadnimi vrstami, ki bodo prve dozorele v letošnji sezoni, so predvsem predstavniki iz vrst jagodičja in koščičarjev. Le koga ne premami košarica sladkih jagod ali češenj? Tovrstno sadje je bogat vir antioksidantov. Zato vedno, ko ugriznemo v plod, poleg uživanja v okusu, vnesemo tudi številne snovi, ki so pomembne za dobro delovanje našega telesa. Sadje ima namreč skupaj z zelenjavo pomembno vlogo za zagotavljanje raznovrstne in uravnotežene prehrane ljudi.

Izbrana kakovost Slovenija - logotip
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke preverjene kakovosti.

Kupujmo sezonsko lokalno sadje

Zahvaljujoč slovenskim pridelovalcem naše mize bogati sezonsko sadje domačega izvora. Sadje, ki je pridelano v lokalnem okolju, ima širši pozitiven učinek na potrošnike ter omogoča preživetje slovenskemu kmetu in delavcu v živilsko predelovalni industriji. Poleg tega sta lokalna pridelava in lokalna poraba hrane pomembno gibalo razvoja podeželja in regije. In čeprav so strokovnjaki zaradi nizkih temperatur v aprilu zadržani pri napovedovanju količine letošnjega pridelka, lahko upamo na najboljše. Medtem pa lahko z nakupom razpoložljivega sadja in izdelkov iz sadja izkazujemo podporo slovenskemu sadjarstvu in tako pomagamo tlakovati pot kakovostni ponudbi domačih pridelkov na trgovskih policah tudi v prihodnje.


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem