Na Inštitutu za nutricionistiko izbrali najbolj inovativna živila leta 2016

Inštitut za nutricionistiko (NUTRIS) je skrbno pregledal prispele predloge in na koncu izbral najbolj inovativna živila, uvedena na trg v zadnjem letu. Seveda govorimo o živilih, ki so bila proizvedena v Sloveniji.
V tem prispevku predstavljena živila so bila izbrana po merilih odličnosti glede prehranske sestave, konkurenčnosti in ustvarjalnosti. Pobude za sodelovanje na razpisu so lahko podali tako potrošniki kot sami proizvajalci. Izbor je bil zasnovan na najbolj demokratičnih možnih pravilih, saj so se lahko k sodelovanju priglasile tako najmanjše turistične kmetije kot velikanske živilske verige. Med triinštiridesetimi prispelimi predlogi so na Inštitutu na koncu izbrali šest živil.
Kateri slovenski izdelki so torej najbolj navdušili NUTRIS-ove ocenjevalce?
V skupini pekovskih izdelkov je slavil Sparov pirin kruh s kostanjem, ki zaradi delne vsebnosti polnozrnate moke predstavlja odličen vir prehranskih vlaknin. Nagrado za inovativnost v skupini žit za zajtrk so si prislužili Enemonovi pšenični otrobi z ajdo, ki so žirijo prepričali z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in beljakovin ter z odsotnostjo dodane soli in sladkorjev. V skupini mlečnih izdelkov se je za najbolj prepričljivega izkazal smoothie Mu Ljubljanskih mlekarn, napitek iz polnomastnega jogurta z visokim deležem sadja, ki vsebuje izključno naravne arome in “navdušuje s polnim sadnim okusom in privlačno teksturo”. V skupini visokobeljakovinskih živil so bile kot najboljše izbrane sušene testenine Pure Pekarne Pečjak, ki so zaradi dodanih kakovostnih grahovih beljakovin še posebej zanimive za športnike. V kategoriji finega pekovskega peciva je slavila Tuševa slovenska potica, ki ji obliko prave slovenske potice zagotavlja peka v “potičnici”. Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil pa si je zagotovila linija Grunt kamniške Ete – linija predpakiranih svežih vrtnin iz Slovenije, nad katero smo se ob splavitvi navdušili tudi na teh straneh.
Na Inštitutu za nutricionistiko nameravajo nad inovativnostjo v Sloveniji proizvedenih živil bdeti tudi v letu, ki se je ravno dobro začelo. Objava naslednjega razpisa za najbolj inovativna živila je načrtovana v oktobru 2016, izbor pa januarja 2017. Morda ne bo odveč vsaj na hitro našteti zmagovalcev lanskega izbora, ki si z inovativnostjo in drugimi kakovostmi prav gotovo še vedno zaslužijo našo potrošniško pozornost. Lani so se za najbolj inovativne izkazali Unionova voda Nula malina, pirin polnozrnat kruh Pekarne Grosuplje, Žitov koruzni toast, linija jogurtov Mu Ekstra, Tuševi skutini štruklji iz tatarske ajde in ustno pršilo Valens Vitamin D+.
Proizvajalcem letošnjih in lanskih nagrajenih živil je NUTRIS dovolil uporabo posebnega znaka projekta tako pri označevanju kot pri oglaševanju nagrajenih živil. Poiščite ga ob naslednji poti v trgovino tudi vi in tako nagradite slovensko znanje in tehnologijo, ki sta navedenim živilom zagotovila zmage v posameznih kategorijah!