Na Inštitutu za nutricionistiko izbrali najbolj inovativna živila leta 2016 | Inovativna živila | Zgodbe o naši super hrani

Na Inštitutu za nutricionistiko izbrali najbolj inovativna živila leta 2016

Inštitut za nutricionistiko (NUTRIS) je skrbno pregledal prispele predloge in na koncu izbral najbolj inovativna živila, uvedena na trg v zadnjem letu. Seveda govorimo o živilih, ki so bila proizvedena v Sloveniji. V tem prispevku predstavljena živila so bila izbrana po merilih odličnosti glede prehranske sestave, konkurenčnosti in ustvarjalnosti. Pobude za sodelovanje na razpisu so lahko podali tako potrošniki kot sami proizvajalci. Izbor je bil zasnovan na najbolj demokratičnih možnih pravilih, saj so se lahko k sodelovanju priglasile tako najmanjše turistične kmetije kot velikanske živilske verige. Med triinštiridesetimi prispelimi predlogi so na Inštitutu na koncu izbrali šest živil.

Kateri slovenski izdelki so torej najbolj navdušili NUTRIS-ove ocenjevalce?

V skupini pekovskih izdelkov je slavil Sparov pirin kruh s kostanjem, ki zaradi delne vsebnosti polnozrnate moke predstavlja odličen vir prehranskih vlaknin. Nagrado za inovativnost v skupini žit za zajtrk so si prislužili Enemonovi pšenični otrobi z ajdo, ki so žirijo prepričali z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in beljakovin ter z odsotnostjo dodane soli in sladkorjev. V skupini mlečnih izdelkov se je za najbolj prepričljivega izkazal smoothie Mu Ljubljanskih mlekarn, napitek iz polnomastnega jogurta z visokim deležem sadja, ki vsebuje izključno naravne arome in “navdušuje s polnim sadnim okusom in privlačno teksturo”. V skupini visokobeljakovinskih živil so bile kot najboljše izbrane sušene testenine Pure Pekarne Pečjak, ki so zaradi dodanih kakovostnih grahovih beljakovin še posebej zanimive za športnike. V kategoriji finega pekovskega peciva je slavila Tuševa slovenska potica, ki ji obliko prave slovenske potice zagotavlja peka v “potičnici”. Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil pa si je zagotovila linija Grunt kamniške Ete – linija predpakiranih svežih vrtnin iz Slovenije, nad katero smo se ob splavitvi navdušili tudi na teh straneh.

Na Inštitutu za nutricionistiko nameravajo nad inovativnostjo v Sloveniji proizvedenih živil bdeti tudi v letu, ki se je ravno dobro začelo. Objava naslednjega razpisa za najbolj inovativna živila je načrtovana v oktobru 2016, izbor pa januarja 2017. Morda ne bo odveč vsaj na hitro našteti zmagovalcev lanskega izbora, ki si z inovativnostjo in drugimi kakovostmi prav gotovo še vedno zaslužijo našo potrošniško pozornost. Lani so se za najbolj inovativne izkazali Unionova voda Nula malina, pirin polnozrnat kruh Pekarne Grosuplje, Žitov koruzni toast, linija jogurtov Mu Ekstra, Tuševi skutini štruklji iz tatarske ajde in ustno pršilo Valens Vitamin D+.

Proizvajalcem letošnjih in lanskih nagrajenih živil je NUTRIS dovolil uporabo posebnega znaka projekta tako pri označevanju kot pri oglaševanju nagrajenih živil. Poiščite ga ob naslednji poti v trgovino tudi vi in tako nagradite slovensko znanje in tehnologijo, ki sta navedenim živilom zagotovila zmage v posameznih kategorijah!


Sorodni članki

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Razglašena so najbolj inovativna živila leta 2022

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021, in sicer: pirin kruh z drožmi Pekarne Geršak (v sodelovanju z Ano Roš), ekološki jogurt domače jabolko kmetije Kukenberger in kastelic, sadni skutici Mu Muki borovnica in malina Ljubljanskih mlekarn,…

Več...

11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“

Vsaka daljnosežna vizija se običajno začne z majhnimi koraki, ki z zagonom in vztrajnostjo prerastejo v odmevno zgodbo. To pot na področju spodbujanja lokalne super hrane utira tudi projekt Inštituta za nutricionistiko, ki je letos že 6. leto zapored organiziral…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem