Na 34. festivalu Dobrote slovenskih kmetij kar 420 izdelkov z zlatim priznanjem | Dobrote s kmetij | Odmevi na dogodke

Na 34. festivalu Dobrote slovenskih kmetij kar 420 izdelkov z zlatim priznanjem

Na letošnjem že 34. festivalu Dobrote slovenskih kmetij se je predstavilo več kot 200 ponudnikov. V okviru dogodka vsako leto poteka tudi ocenjevanje dobrot in letos se lahko kar 420 izdelkov pohvali z zlatimi odličji.

Festival Dobrote slovenskih kmetij je vsakoletni dogodek, ki se na Ptuju odvija že od leta 1990. Organizirajo ga Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna Občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter vsi območni Kmetijsko gozdarski zavodi, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

V letošnjem letu so organizatorji v ocenjevanje prejeli 969 izdelkov slovenskih kmetij. Podeljenih je bilo 856 priznanj, od tega 420 zlatih, 291 srebrnih in 145 bronastih priznanj. Strokovne komisije so sestavljene iz certificiranih ocenjevalcev, ki z dolgoletnimi izkušnjami ocenijo vsak posamezen izdelek po več kriterijih. Ocenjevanja so se, kot vsako leto doslej, odvila med začetkom marca in koncem maja.

Ministrica Irena Šinko, ki govori na festivalu dobrote slovenskih kmetij

Letošnja častna pokroviteljica festivala ministrica Irena Šinko

Letošnja častna pokroviteljica festivala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila, kako pomemben je dogodek za slovenske kmetije. »Pojem Dobrote slovenskih kmetij je uveljavljena blagovna znamka, ki s podeljenimi znaki in priznanji zagotavlja kakovostna živila, živila z znanim poreklom, iz lokalno pridelanih surovin, predelana na pretežno tradicionalen način.«

Opozorila je tudi na spremenjene navade in zahteve potrošnikov v zadnjih desetletjih: »Dejstvo je, da za sodobne potrošnike ni pomembna zgolj informacija o kakovosti proizvodov, temveč tudi o tem, kje je bila hrana pridelana, zato je treba najti načine za učinkovito informiranje potrošnika o izvoru živila ter redno osveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane s krepitvijo zavedanja, da je hrana iz lokalnega okolja zagotovilo za prehransko varnost

Kako prepoznati nagrajence festivala Dobrote slovenskih kmetij?

Na sliki so zlat, bronast in srebrn znak dobrote slovenskih kmetij

Nagrajenci lahko pričnejo takoj po izboru na svojih izdelkih uporabljati zlat, srebrn ali bronasti znak Dobrote slovenskih kmetij. Ta potrošnikom olajša odločitev pri nakupu ter jim zagotavlja, da je nagrajeni izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, velikokrat tudi s pridihom sodobnosti.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem