Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 477 zlatih priznanj | Odmevi na dogodke
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 477 zlatih priznanj

Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij so podelili 477 zlatih, 240 srebrnih in 145 bronastih priznanj senzoričnega ocenjevanja izdelkov. V ocenjevanje so prejeli kar 987 izdelkov slovenskih kmetij.

Festival Dobrote slovenskih kmetij je vsakoletni dogodek, ki se na Ptuju odvija že od leta 1990. Organizirajo ga Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna Občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter vsi območni Kmetijsko gozdarski zavodi, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

Dsk
Vir: DSK

Znani so zmagovalci izbora Dobrote slovenskih kmetij za leto 2022

V ocenjevanje so prejeli kar 987 izdelkov slovenskih kmetij. Podeljenih je bilo 477 zlatih, 240 srebrnih in 145 bronastih priznanj senzoričnega ocenjevanja izdelkov. Ocenjevanja so se, kot vsako leto doslej odvila med začetkom marca in koncem maja.

Strokovne komisije so bile sestavljene iz certificiranih ocenjevalcev, ki z dolgoletnimi izkušnjami ocenijo vsak posamezen izdelek po več kriterijih. Vsak izdelek je tako ocenjen z ocenami vsaj treh ocenjevalcev, kar omogoča realno in verodostojno informacijo kmetu. Kmetje, ki so z vso skrbnostjo pripravili izdelke in jih prijavili na ocenjevanje, so o rezultatih že bili obveščeni z zapisniki ocenjevanja, ki vsebujejo tudi pohvalo, napotek ali nasvet.

Celoten seznam nagrajenih izdelkov in imen kmetij smo po kategorijah zbrali tukaj:

Kako prepoznati nagrajence festivala Dobrote slovenskih kmetij?

Dobrote slovenskih kmetij znaki

Nagrajenci lahko pričnejo takoj po izboru na svojih izdelkih uporabljati zlat, srebrn ali bronasti znak Dobrote slovenskih kmetij. Ta potrošnikom olajša odločitev pri nakupu ter jim zagotavlja, da je nagrajeni izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, velikokrat tudi s pridihom sodobnosti.

Na 32. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 491 zlatih priznanj


Sorodni članki

Gradiva ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Dne 29. septembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Pozivamo vas k skupnemu ukrepanju za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane, s čimer bi prispevali k učinkoviti rabi naravnih virov, ublažili podnebne spremembe ter podprli prehransko…

Več...

Tretji mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

S kampanjo »Poglej, povohaj, poskusi« in predlogom uravnoteženega, sezonskega ter lokalnega jedilnika ozaveščamo potrošnika o rokih uporabe ter posledično zmanjšujemo količine zavržene hrane v gospodinjstvih.»Po raziskavah Evropske Komisije se kar 10 odstotkov vse hrane zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo…

Več...

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem