Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 477 zlatih priznanj | Odmevi na dogodke

Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 477 zlatih priznanj

Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij so podelili 477 zlatih, 240 srebrnih in 145 bronastih priznanj senzoričnega ocenjevanja izdelkov. V ocenjevanje so prejeli kar 987 izdelkov slovenskih kmetij.

Festival Dobrote slovenskih kmetij je vsakoletni dogodek, ki se na Ptuju odvija že od leta 1990. Organizirajo ga Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna Občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter vsi območni Kmetijsko gozdarski zavodi, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

skupina ljudi sedi na Dobrote slovenskih kmetij
Vir: DSK

Znani so zmagovalci izbora Dobrote slovenskih kmetij za leto 2022

V ocenjevanje so prejeli kar 987 izdelkov slovenskih kmetij. Podeljenih je bilo 477 zlatih, 240 srebrnih in 145 bronastih priznanj senzoričnega ocenjevanja izdelkov. Ocenjevanja so se, kot vsako leto doslej odvila med začetkom marca in koncem maja.

Strokovne komisije so bile sestavljene iz certificiranih ocenjevalcev, ki z dolgoletnimi izkušnjami ocenijo vsak posamezen izdelek po več kriterijih. Vsak izdelek je tako ocenjen z ocenami vsaj treh ocenjevalcev, kar omogoča realno in verodostojno informacijo kmetu. Kmetje, ki so z vso skrbnostjo pripravili izdelke in jih prijavili na ocenjevanje, so o rezultatih že bili obveščeni z zapisniki ocenjevanja, ki vsebujejo tudi pohvalo, napotek ali nasvet.

Celoten seznam nagrajenih izdelkov in imen kmetij smo po kategorijah zbrali tukaj:

Kako prepoznati nagrajence festivala Dobrote slovenskih kmetij?

Dobrote slovenskih kmetij znaki

Nagrajenci lahko pričnejo takoj po izboru na svojih izdelkih uporabljati zlat, srebrn ali bronasti znak Dobrote slovenskih kmetij. Ta potrošnikom olajša odločitev pri nakupu ter jim zagotavlja, da je nagrajeni izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, velikokrat tudi s pridihom sodobnosti.

Na 32. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 491 zlatih priznanj


Sorodni članki

Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah

V okviru ciljnega raziskovalnega programa (CRP) »VINGATUR« - »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma za kmetijah«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, je potekal znanstveno-strokovni simpozij »Sedanjost in…

Več...

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Zdrave prehranjevalne navade, ki med drugim temeljijo tudi na rednem in zadostnem uživanju zelenjave in sadja, so izrednega pomena za zdravje, kakovost bivanja in počutje.  Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja,  lokalna trajnostna…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem