Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 477 zlatih priznanj | Odmevi na dogodke

Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 477 zlatih priznanj

Na 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij so podelili 477 zlatih, 240 srebrnih in 145 bronastih priznanj senzoričnega ocenjevanja izdelkov. V ocenjevanje so prejeli kar 987 izdelkov slovenskih kmetij.

Festival Dobrote slovenskih kmetij je vsakoletni dogodek, ki se na Ptuju odvija že od leta 1990. Organizirajo ga Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna Občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter vsi območni Kmetijsko gozdarski zavodi, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

skupina ljudi sedi na Dobrote slovenskih kmetij
Vir: DSK

Znani so zmagovalci izbora Dobrote slovenskih kmetij za leto 2022

V ocenjevanje so prejeli kar 987 izdelkov slovenskih kmetij. Podeljenih je bilo 477 zlatih, 240 srebrnih in 145 bronastih priznanj senzoričnega ocenjevanja izdelkov. Ocenjevanja so se, kot vsako leto doslej odvila med začetkom marca in koncem maja.

Strokovne komisije so bile sestavljene iz certificiranih ocenjevalcev, ki z dolgoletnimi izkušnjami ocenijo vsak posamezen izdelek po več kriterijih. Vsak izdelek je tako ocenjen z ocenami vsaj treh ocenjevalcev, kar omogoča realno in verodostojno informacijo kmetu. Kmetje, ki so z vso skrbnostjo pripravili izdelke in jih prijavili na ocenjevanje, so o rezultatih že bili obveščeni z zapisniki ocenjevanja, ki vsebujejo tudi pohvalo, napotek ali nasvet.

Celoten seznam nagrajenih izdelkov in imen kmetij smo po kategorijah zbrali tukaj:

Kako prepoznati nagrajence festivala Dobrote slovenskih kmetij?

Dobrote slovenskih kmetij znaki

Nagrajenci lahko pričnejo takoj po izboru na svojih izdelkih uporabljati zlat, srebrn ali bronasti znak Dobrote slovenskih kmetij. Ta potrošnikom olajša odločitev pri nakupu ter jim zagotavlja, da je nagrajeni izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, velikokrat tudi s pridihom sodobnosti.

Na 32. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 491 zlatih priznanj


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem