Na 32. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 491 zlatih priznanj | Odmevi na dogodke

Na 32. festivalu Dobrote slovenskih kmetij podeljenih kar 491 zlatih priznanj

Na 32. festivalu Dobrote slovenskih kmetij so podelili 491 zlatih, 258 srebrnih in 134 bronastih priznanj senzoričnega ocenjevanja izdelkov. Nagrajeni izdelki bodo lahko pri prodaji že uporabili novo pridobljene znake dobrot, kar bo potrošnikom omogočilo, da jih bodo na policah trgovin lažje našli.

Festival Dobrote slovenskih kmetij je vsakoletni dogodek, ki se na Ptuju odvija že od leta 1990, in sicer v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Mestne Občine Ptuj, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter vseh območnih Kmetijsko gozdarskih zavodov, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

Poleg pestrega dogajanja ima osrednjo vlogo razglasitev rezultatov ocenjevanja izdelkov slovenskih kmetij, ki so na sejmu tudi predstavljeni in razstavljeni z namenom trženja ter promocije pristne slovenske, lokalno pridelane in predelane hrane.

Komisija za ocenjevanje - Festival slovenskih dobrot
Vir: dobroteslovenskihkemtij.si

Ocenjevanja so se odvijala med začetkom marca in koncem maja pod budnim očesom strokovne komisije, sestavljene iz certificiranih ocenjevalcev, ki z dolgoletnimi izkušnjami ocenijo vsak posamezen izdelek po več kriterijih.

Letos je bilo prijavljenih kar 980 izdelkov slovenskih kmetij, ki so bili uvrščeni v 15 kategorij. Vsak izdelek je bil ocenjen z ocenami vsaj treh ocenjevalcev, ki so strokovno usposobljene osebe za senzorično ocenjevanje z opravljenim preizkusom za ocenjevalca. Njihovo mnenje omogoča realno in verodostojno informacijo kmetom, ki lahko s pomočjo strokovnih ocen izboljšajo kakovost svojih izdelkov. Boljša kakovost, na katero opozorijo z uporabo znakov, ki jih prejmejo ob podelitvi nagrad, pa vpliva tudi na večjo prepoznavnost in boljšo prodajo.

Kaj potrošnikom zagotavlja znak Dobrote slovenskih kmetij

medalje-festival-slovenskih-dobrot-2021

Zlat, srebrn in bronasti znak Dobrote slovenskih kmetij potrošnikom zagotavljajo, da je nagrajeni izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, velikokrat tudi s pridihom sodobnosti. Nagrajene kmetije bodo lahko že takoj po razglasitvi pri prodaji uporabile nove znake dobrot, kar bo tudi kupcem omogočilo lažjo orientacijo.

Celoten seznam nagrajenih izdelkov in imen kmetij smo po kategorijah zbrali tukaj:

Med nagrajenci je tudi veliko mladih prevzemnikov kmetij, ki jim je nagrada spodbuda in odlična razvojna priložnost za njihove kmetije.

Preberite tudi:


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem