Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka vpliva na slovensko gospodarstvo in podeželje ter kakšne so njene prednosti.

Kako skrbite za sledljivost mleka?

Ljubljanske mlekarne imamo za namen sledljivosti vzpostavljen poseben računalniški operacijski sistem, s katerim sledimo celotnemu krogotoku od sprejema surovine do izdaje končnega izdelka iz podjetja. Ta nam omogoča vpogled v vse podatke: kdaj in na kateri liniji je bil izdelek proizveden, kdo je upravljal stroj, katere sestavine, embalažni materiali in surovine so bili uporabljeni, pa tudi izvor surovin in analize, ki jih je opravil ob sprejetju v svoj proizvodni obrat.

Kaj sledljivost pomeni za potrošnika?

Na zunaj se to vidi v obliki datuma, ki je odtisnjen na izdelku. Ta označuje, do kdaj je izdelek uporaben oziroma do kdaj mlekarna zanj zagotavlja najvišjo kakovost, tako s stališča zdravja kot okusa. Običajno je označena tudi ura, ko je bil izdelek narejen, nekatere proizvodne naprave pa omogočajo celo označbo linije, na kateri je bil pakiran. Vsi ti podatki omogočajo celostno sledljivost, ki smo jo pojasnili pri prejšnjem vprašanju. Na primer: s pregledom podatkov v računalniškem sistemu v mlekarni je mogoče ugotoviti, iz katere šarže surovega mleka je bilo recimo določeno čokoladno Alpsko mleko proizvedeno, da vsebuje pinjenec, katere so vse ostale sestavine v tem mleku in za katere vrste čokoladnih pripravkov gre. Razbrati je mogoče celo, na kakšnih temperaturah je bilo mleko, ki je v izdelku in polizdelku, predelano (pasterizirano, sterilizirano, oboje …) ter kateri embalažni elementi so bili uporabljeni. S potrošnikovega vidika nam to na primer pomaga, kadar se zgodi reklamacija.

Kako z mlekom in mlečnimi izdelki ravnati v kuhinji?

Mleko in mlečni izdelki spadajo večinoma med sveže izdelke, za katere je potrebno zagotoviti ustrezno hladno verigo na celotni poti do končne uporabe. Trajno mleko, smetano in napitke lahko do uporabe hranimo na sobni temperaturi, po odprtju embalaže pa jih hranimo v hladilniku. Na vsakem mlečnem izdelku je navedeno, na kateri temperaturi se mora hraniti, da zagotovimo ustrezno kakovost in lastnosti izdelka do konca njegovega roka trajanja.

Kako pridelava mleka vpliva na slovensko gospodarstvo in podeželje?

Pridelava mleka je v Sloveniji ključna kmetijska dejavnost in temelj slovenskega kmetijstva. Hkrati je to tudi ena od panog, ki je najbolje organizirana in na kateri temelji uspešnost slovenskega zadružnega sistema. Pridelava mleka se izvaja na celotnem ozemlju Slovenije in je hkrati način življenja na podeželju. Zato slovenski pridelovalci mleka kljub zahtevnim pogojem pridelave in delovanju v zahtevnem tržnem okolju vztrajajo in način življenja ter dejavnost prenašajo na naslednje generacije. Pridelovalci mleka so ob tem vzdrževalci in ohranjevalci lokalnega okolja. Pridelava mleka v Sloveniji poteka na okolju, živalim in ljudem prijazen način. Je temelj, ki ohranja zdrav način življenja ljudi na podeželju, hkrati pa  vsem nam na tehnološko visokem nivoju zagotavlja kakovostno, zdravo ter varno hrano.

Kako se zaradi lokalnosti pridelave in predelave ohranja kakovost mleka in mlečnih izdelkov?

Prireja mleka v Sloveniji v glavnem temelji na družinskih kmetijah in se močno razlikuje od prireje mleka v nekaterih državah v EU. To pomeni boljšo skrb za zdravje in dobro počutje živali, prireja mleka je manj intenzivna, skrb za okolje je na visoki ravni. Sicer pa že dejstvo, da ima vsaka krava svoje ime, veliko pove.

S ppredelavo slovenskega mleka v Sloveniji ohranjamo krajše transportne poti, kar pozitivno vpliva na svežino in  kakovost mleka, in je tudi bolj prijazno do okolja.

Mleko kot osnovna surovina
Ocenite stran


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranih mlečnih izdelkih

Katere informacije na embalaži mleka in mlečnih izdelkov so obvezne? Za katere se je proizvajalec odločil sam? Kaj pravzaprav pomenijo?  Novo znanje vas čaka na spodnji pregledni infografiki! Vse informacije so na embalaži z istim namenom – tam so zato,…

Več...

Infografika: Varnost in sledljivost slovenskega mleka in mlečnih izdelkov

Hrana, ki jo pridelujemo, predelujemo in jemo v Sloveniji, mora ustrezati visokim standardom varnosti in kakovosti. Ker je pridelava in predelava živil kompleksen proces, ki vključuje celotno verigo od kmetije, do prevoznikov, predelovalcev in prodajalcev, se varnost in kakovost preverja…

Več...

Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki - video recept

Kuhajmo z našo super hrano!Odlična priloga, kakršne morda še ne poznate. Gratinirani skutni cmoki v paradižnikovi omaki bodo navdušili celo družino. Poskrbite, da jih boste pripravili s skuto z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je 100-% narejena iz mleka…

Več...

Mlečna strjenka z listnatim testom - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Okusna mlečna strjenka je še ena od hitrih sladic, ki navduši stare in mlade. Poleg tega je enostavna za pripravo, pripravljena s kakovostnimi mlečnimi izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pa je še toliko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem