Mirnopeški štruklji | Štruklji | Zgodbe o naši super hrani

Mirnopeški štruklji

Na začetku februarja so bili štruklji v mali dolenjski občini verjetno glavna kulinarična tema. Veliko zaslugo pri tem imajo članice Društva podeželskih žena Mirna Peč, saj so se pripravljale na tretje državno tekmovanje in razstavo štrukljev. V občini z manj kot tri tisoč prebivalci je v društvu aktivnih kar 87 članic, in kot pravi predsednica društva Jelka Krivec, so v dejavnosti društva zelo pogosto vpeti kar vsi njihovi družinski člani.

»Receptov za štruklje je toliko, kolikor je gospodinj«

Letos smo na razstavi lahko občudovali kar 54 vzorcev. Predstavnica organizatorjev, gospa Krivec, pravi, da »so štruklji značilna in tradicionalna dolenjska jed in zato smo se pred tremi leti prvič odločile, da pripravimo razstavo te naše dediščine, ki jo prenašamo iz roda v rod. Štruklji so bili včasih naša glavna jed. Mesa ni bilo vedno pri hiši, štruklje pa so znale pripraviti vse gospodinje«. Posebej poznani so dolenjski štruklji s kislo ali pregreto smetano, a štruklje vsaka gospodinja pripravi po svoje. »Nekatere jih naredijo s cvrtjem, dodajo ocvirke ali pa samo jajčka s peteršiljem. Receptov je toliko, kolikor je gospodinj. Že samo na letošnji razstavi je bil edinstven vsak vzorec in tako tudi recept«.

Pregreta smetana

Je pripravljena iz svežega domačega mleka, ki ga preko noči grejemo na šibkem ognju. Smetana na mleku se preko noči zgosti in potemni, omamna pregreta smetana pa prostor navda s čudovito masleno aromo. Poznana je tudi kot škrlup, škrlupec, škrlubec ali celo pečena smetana.

Štruklji

Štrukelj s kislim zeljem in kuhan štrukelj s cvrtjem

Tričlanska komisija je na državnem tekmovanju in razstavi štrukljev ocenjevala zunanji videz, vonj testa in nadeva, videz nadeva ter okus testa in nadeva. Štruklji pa so bili razvrščeni v tri kategorije glede na vrsto testa: štruklji iz vlečenega testa, kvašenega testa in štruklji iz ostalih vrst testa. Zmagovalki letošnjega tekmovanja sta kar dve. Janja Klemenčič je prepričala s svojo specialiteto, kuhanim štrukljem s cvrtjem, Mari Dular pa s pečenim štrukljem iz vlečenega testa, nadevanega z mletim mesom in kislim zeljem, poznanim tudi kot tovorna potica.

Več vzorcev in tudi več obiskovalcev

Svoj prostor je letos razstava našla v novem mirnopeškem muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Prostor so obiskovalci zapolnili do zadnjega kotička. Gospa Krivec, ki je leta 2016 prejela celo naziv Kmetica leta, izpostavlja: V zelo veliko čast nam je, da se je prireditve udeležila tudi Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec. Z izraženo podporo dobimo zagon za naprej. Vemo, da delamo dobro in da moramo pokazati, kaj vse znamo«.

Kmetica leta

Prenos dobre prakse

Članice Društva podeželskih žena na rednih srečanjih izpopolnjujejo svoje znanje in izmenjujejo izkušnje. Na tematske delavnice povabijo strokovnjake in podrobneje predstavijo različne aktualne vsebine, ki so lahko povezane s kmetovanjem, kuhanjem ali pa zdravjem.

Ob prvi razstavi štrukljev je izšla tudi zbirka receptov Mirnopeški štruklji, v katero so zapisale svoje veščine in izkušnje. In v času, ko se vse bolj oziramo k tradicionalnemu, ne začudi podatek, da bodo zbirko znova natisnili.

Razstava štrukljev

Naslovnica: Dean Dubokovič slovenia.info
Ostale fotografije: Mojca Žnidaršič, Dolenjski list

Preberite tudi:


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem