Ministrstvo s pobudo za zaupanje potrošnikov v lokalno kakovost

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje nadaljuje splošno promocijo hrane iz bližine, s katero seznanja potrošnike o prednostih lokalno pridelane hrane, spodbuja sodelovanje pridelovalcev in živilsko predelovalne industrije s ciljem uvesti enotno označbo hrane iz naše bližine.

Dneva odprtih vrat v Evrosadu d.o.o., ki je potekal v soboto, 12. oktobra, se je udeležil tudi Tomaž Džuban z Direktorata za kmetijstvo, ki je spregovoril o tradiciji in razvojni strategiji sadjarstva v Sloveniji:

»Sadjarstvo ima na območju Slovenije razmeroma dolgo tradicijo, prevladujoča sadna vrsta je jablana. Odličen potencial za razvoj pa ima zagotovo ekološka pridelava sadja,« je povzel in poudaril prednosti lokalno pridelane hrane tako za regionalni razvoj kot za zdravje prebivalcev.

Dan odprtih vrat v Evrosadu d.o.o.

Janja Kokolj Prošek iz Ministrstva za kmetijstvo je na dnevu odprtih vrat na kmetiji Arbiter povedala, da so zelo zadovoljni nad odzivom kmetovalcev in predelovalcev, saj je to zagotovo dokaz, da so s pobudo storili pravilno odločitev in dodala:

»Naš cilj je, da udeleženci dnevov odprtih vrat spoznajo in vidijo, kje nastaja kvalitetna lokalna hrana in da dobijo priložnost preizkusiti različne okuse, ki so plod domače pridelave in predelave. Kot popotnico za naprej pa želimo z aktivnostmi promocije nadaljevati in vzpostaviti novo enotno označbo, za katero bodo morali pridelovalci in predelovalci izpolnjevati določene kriterije. Potrošniku pa bo enotna označba olajšala prepoznavanje in izbiro lokalnih izdelkov.«

 


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem