Ministrstvo s pobudo za zaupanje potrošnikov v lokalno kakovost | Lokalno | Zgodbe o naši super hrani

Ministrstvo s pobudo za zaupanje potrošnikov v lokalno kakovost

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje nadaljuje splošno promocijo hrane iz bližine, s katero seznanja potrošnike o prednostih lokalno pridelane hrane, spodbuja sodelovanje pridelovalcev in živilsko predelovalne industrije s ciljem uvesti enotno označbo hrane iz naše bližine.

Dneva odprtih vrat v Evrosadu d.o.o., ki je potekal v soboto, 12. oktobra, se je udeležil tudi Tomaž Džuban z Direktorata za kmetijstvo, ki je spregovoril o tradiciji in razvojni strategiji sadjarstva v Sloveniji:

»Sadjarstvo ima na območju Slovenije razmeroma dolgo tradicijo, prevladujoča sadna vrsta je jablana. Odličen potencial za razvoj pa ima zagotovo ekološka pridelava sadja,« je povzel in poudaril prednosti lokalno pridelane hrane tako za regionalni razvoj kot za zdravje prebivalcev.

Dan odprtih vrat v Evrosadu d.o.o.

Janja Kokolj Prošek iz Ministrstva za kmetijstvo je na dnevu odprtih vrat na kmetiji Arbiter povedala, da so zelo zadovoljni nad odzivom kmetovalcev in predelovalcev, saj je to zagotovo dokaz, da so s pobudo storili pravilno odločitev in dodala:

»Naš cilj je, da udeleženci dnevov odprtih vrat spoznajo in vidijo, kje nastaja kvalitetna lokalna hrana in da dobijo priložnost preizkusiti različne okuse, ki so plod domače pridelave in predelave. Kot popotnico za naprej pa želimo z aktivnostmi promocije nadaljevati in vzpostaviti novo enotno označbo, za katero bodo morali pridelovalci in predelovalci izpolnjevati določene kriterije. Potrošniku pa bo enotna označba olajšala prepoznavanje in izbiro lokalnih izdelkov.«

 


Sorodni članki

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem