Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Minister Židan napovedal prve izdelke z znakom ‘Izbrana kakovost’

V svojem nagovoru predstavnikom mesne industrije v sklopu druge Mesne konference, ki jo je organizirala GZS, je minister Dejan Židan predstavil nekaj podrobnosti prihajajoče nove nacionalne sheme kakovosti – ‘izbrana kakovost’. Obljubil je, da se bodo že letos na prodajnih policah znašli prvi mesni in mlečni izdelki, ki se bodo ponašali s tem znakom.

Minister je med drugim povedal, da bodo označbo nadzorovali tako certifikacijski organi kot tudi inšpekcije. Sama specifikacija je trenutno v javni obravnavi, nekaj nedorečenosti pa obstaja še predvsem na področju govejega mesa.

Znak ‘izbrana kakovost- Slovenija – država pridelave in predelave’ bo slovenskemu kupcu jamčila pridelavo in predelavo v Sloveniji ter višjo kakovost. To bo pomenilo veliko izboljšavo in zvestega zaveznika pri načrtovanju varnih in zdravih nakupovalnih odločitev. Po besedah ministra potrošnik seveda upravičeno pričakuje, da bo izdelek z napisom, da je bil proizveden v Sloveniji, tudi narejen iz slovenskih surovin. Kot smo nedavno poročali na našem portalu, po trenutno veljavni zakonodaji žal ni vedno tako. Na to temo je minister Židan povedal, da lahko letos po besedah pristojnega komisarja pričakujemo splošne spremembe pri označevanju mesnih proizvodov. “Tudi včeraj sem na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu zahteval, da je na vseh prehranskih proizvodih obvezna oznaka, od kod je surovina, ter da bi to moralo biti predpisano,” je pojasnil magister Židan.

Da bi še dodatno ponazoril nujo tovrstnih ukrepov, je minister zbrane na konferenci v nadaljevanju spomnil na nedavno koordinirano akcijo Interpola in Europola, ki sta skupaj zasegla 10.000 ton in milijon litrov ponarejenih živil. Ker vsaka taka afera seveda upravičeno načne zaupanje potrošnika, bo uvedba sheme ‘Izbrana kakovost’ še toliko pomembnejši ukrep na domačem trgu. Seveda pa se bo treba na ravni EU še naprej zavzemati za enoten program boja proti prehranskim nedoslednostim in obenem pospeševati sinergijo med delovanjem inšpekcijskih služb, carine in policije.


Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem