Minister Židan napovedal prve izdelke z znakom ‘Izbrana kakovost’

V svojem nagovoru predstavnikom mesne industrije v sklopu druge Mesne konference, ki jo je organizirala GZS, je minister Dejan Židan predstavil nekaj podrobnosti prihajajoče nove nacionalne sheme kakovosti – ‘izbrana kakovost’. Obljubil je, da se bodo že letos na prodajnih policah znašli prvi mesni in mlečni izdelki, ki se bodo ponašali s tem znakom.

Minister je med drugim povedal, da bodo označbo nadzorovali tako certifikacijski organi kot tudi inšpekcije. Sama specifikacija je trenutno v javni obravnavi, nekaj nedorečenosti pa obstaja še predvsem na področju govejega mesa.

Znak ‘izbrana kakovost- Slovenija – država pridelave in predelave’ bo slovenskemu kupcu jamčila pridelavo in predelavo v Sloveniji ter višjo kakovost. To bo pomenilo veliko izboljšavo in zvestega zaveznika pri načrtovanju varnih in zdravih nakupovalnih odločitev. Po besedah ministra potrošnik seveda upravičeno pričakuje, da bo izdelek z napisom, da je bil proizveden v Sloveniji, tudi narejen iz slovenskih surovin. Kot smo nedavno poročali na našem portalu, po trenutno veljavni zakonodaji žal ni vedno tako. Na to temo je minister Židan povedal, da lahko letos po besedah pristojnega komisarja pričakujemo splošne spremembe pri označevanju mesnih proizvodov. “Tudi včeraj sem na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu zahteval, da je na vseh prehranskih proizvodih obvezna oznaka, od kod je surovina, ter da bi to moralo biti predpisano,” je pojasnil magister Židan.

Da bi še dodatno ponazoril nujo tovrstnih ukrepov, je minister zbrane na konferenci v nadaljevanju spomnil na nedavno koordinirano akcijo Interpola in Europola, ki sta skupaj zasegla 10.000 ton in milijon litrov ponarejenih živil. Ker vsaka taka afera seveda upravičeno načne zaupanje potrošnika, bo uvedba sheme ‘Izbrana kakovost’ še toliko pomembnejši ukrep na domačem trgu. Seveda pa se bo treba na ravni EU še naprej zavzemati za enoten program boja proti prehranskim nedoslednostim in obenem pospeševati sinergijo med delovanjem inšpekcijskih služb, carine in policije.


Sorodni članki

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne…

Več...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno…

Več...

Kaj jesti poleti?

Prehranskih navodil za konfekcijsko najbolj občutljiv del leta je vsako leto na pretek, a kaj nam pravzaprav sporoča poletje? Višja povprečna temperatura pomeni obremenitev za telo in hidracija je naša prva skrb. Vroči dnevi običajno zmanjšajo tek, telo pa nas…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati?Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in ponoči,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem