Minister Židan napovedal prve izdelke z znakom ‘Izbrana kakovost’

V svojem nagovoru predstavnikom mesne industrije v sklopu druge Mesne konference, ki jo je organizirala GZS, je minister Dejan Židan predstavil nekaj podrobnosti prihajajoče nove nacionalne sheme kakovosti – ‘izbrana kakovost’. Obljubil je, da se bodo že letos na prodajnih policah znašli prvi mesni in mlečni izdelki, ki se bodo ponašali s tem znakom.

Minister je med drugim povedal, da bodo označbo nadzorovali tako certifikacijski organi kot tudi inšpekcije. Sama specifikacija je trenutno v javni obravnavi, nekaj nedorečenosti pa obstaja še predvsem na področju govejega mesa.

Znak ‘izbrana kakovost- Slovenija – država pridelave in predelave’ bo slovenskemu kupcu jamčila pridelavo in predelavo v Sloveniji ter višjo kakovost. To bo pomenilo veliko izboljšavo in zvestega zaveznika pri načrtovanju varnih in zdravih nakupovalnih odločitev. Po besedah ministra potrošnik seveda upravičeno pričakuje, da bo izdelek z napisom, da je bil proizveden v Sloveniji, tudi narejen iz slovenskih surovin. Kot smo nedavno poročali na našem portalu, po trenutno veljavni zakonodaji žal ni vedno tako. Na to temo je minister Židan povedal, da lahko letos po besedah pristojnega komisarja pričakujemo splošne spremembe pri označevanju mesnih proizvodov. “Tudi včeraj sem na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu zahteval, da je na vseh prehranskih proizvodih obvezna oznaka, od kod je surovina, ter da bi to moralo biti predpisano,” je pojasnil magister Židan.

Da bi še dodatno ponazoril nujo tovrstnih ukrepov, je minister zbrane na konferenci v nadaljevanju spomnil na nedavno koordinirano akcijo Interpola in Europola, ki sta skupaj zasegla 10.000 ton in milijon litrov ponarejenih živil. Ker vsaka taka afera seveda upravičeno načne zaupanje potrošnika, bo uvedba sheme ‘Izbrana kakovost’ še toliko pomembnejši ukrep na domačem trgu. Seveda pa se bo treba na ravni EU še naprej zavzemati za enoten program boja proti prehranskim nedoslednostim in obenem pospeševati sinergijo med delovanjem inšpekcijskih služb, carine in policije.


Sorodni članki

Prehrana na delovnem mestu – ključ do zdravja in storilnosti

Na delovnem mestu preživimo kar tretjino svojega dneva, preostanek časa pa dandanes kar izpuhti v zrak. V letu 2019 smo prešteli 249 delovnih dni in velika večina nas obeduje med odmorom za malico. Ste pozorni na svojo prehrano? Užijete sendvič,…

Več...

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Tretji petek v novembru – dan slovenske hrane 2019

Osnovni namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos praznujemo 15. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Redno zajtrkovanje v zdravi prehrani nosi zelo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem