Mikropivovarji – nova pivovarska uspešnica | Pivo | Zgodbe o naši super hrani

Mikropivovarji – nova pivovarska uspešnica

Domiselni mikropivovarji s svojimi butičnimi pivi spreminjajo ustaljene vzorce pitja piva pri nas in že soustvarjajo nov pivovarski zemljevid Slovenije in Evrope.

Še pred petimi leti smo v Sloveniji zvarili več kot dva milijona hektolitrov piva v eni sami veliki pivovarni, ga pili v poletnih mesecih in na velikih zabavnih dogodkih, danes pa dosega sektor majhnih oziroma mikropivovarjev pri nas že enoodstotni tržni delež, prebuja se kultura pitja piva in pojavljajo se številni novi viri za pridobivanje znanja o tej starodavni pijači in obrti.

Slovenska piva so vseh barv in okusov

Nemalo mikropivovarjev je svojo pivovarsko pot začelo v domači garaži in z voljo, trdim delom ter domačimi surovinami pridelalo pivo, ki mu je kljub množici različnih vrst in ponudbe uspelo prebiti zid pozornosti pivopivske javnosti. Gre predvsem za njihov ‘inovativni avtorski podpis’, pri čemer eksperimentirajo z okusi, aromami in kombinacijami vode, hmelja ter sladu.

Na seznamu slovenskih pivovarjev, ki so dandanes že povezani v društva in ljubiteljske skupnosti ter združenja, najdemo več kot trideset ustvarjalcev butičnega piva, seznam pa se dopolnjuje praktično iz tedna v teden: Human Fish, Reservoir Dogs, Pelicon, Vizir, Tektonik in številni drugi. Zanimiva so tudi njihova imena, saj so bodisi zelo mednarodno naravnana in ustvarjalna bodisi nosijo v imenu tradicijo, tj. kar družinski priimek.

Slovenske mikropivovarne varijo praktično vse vrste piva, kar priča o splošno poznani slovenski iznajdljivosti in podjetnosti: lagerje, pšenična piva, porterje, stoute, rdeča piva, trapiste, šampanjska piva in kisla piva (wild aledi).

Kje kupiti piva butičnih slovenskih proizvajalcev piva?

Piva butičnih slovenskih proizvajalcev lahko najdete že v prenekaterem bolj znanem lokalu pa tudi v trgovinah, specializiranih za prodajo izključno različnih vrst piva domačih in tujih pivovarjev.

V Evropi je trend odkrivanja novih in nenavadnih okusov piva prisoten že skoraj desetletje. Slovenija z mikropivovarji skrite moči naslanja predvsem na odlično slovensko vodo, domač hmelj ter drzne ideje. Prav zato tudi precej samozavestno prihaja na pivovarski zemljevid. Kakovostno domače pivo, začinjeno z veliko mero domišljije, je očitno tista slovenska formula, ki že napoveduje novo pivovarsko uspešnico.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem