Michelinove zvezdice šestim slovenskim restavracijam
Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je na svoj zemljevid naposled umestil tudi Slovenijo. Petim slovenskim restavracijam je bila podeljena ena Michelinova zvezdica, Hiši Franko pa kar dve.
Najbolj je navdušila restavracija Hiša Franko, ki jo vodi kulinarična vizionarka Ana Roš, saj je kot prva v regiji pridobila dve kulinarični zvezdici in se pridružila samo 473 restavracijam po svetu, ki so doslej prejele tovrstno priznanje. Michelinove zvezdice so pridobile še sledeče restavracije: Hiša Denk (https://www.hisadenk.si) in chef Gregor Vračko, Restavracija Pri Lojzetu (dvorec Zemono) (https://prilojzetu.si) s chefom Tomažem Kavčičem, Vila Podvin (https://www.vilapodvin.si) in chef Uroš Štefelin, restavracija Dam (https://www.damhotel.si/en) in chef Uroš Fakuč ter restavracija Atelje (https://www.restavracijaatelje.com) in chef Jorg Zupan.
Kaj pomenijo Michelinove zvezdice?
Tri Michelinove zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa obeležuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.
Slovenija ima velik kulinarični potencial
Michelinovo priznanje potrjuje, da ima Slovenija velik kulinarični potencial. Michelinova zvezdica pomeni zavezo za še boljše delo tudi v naprej, saj Michelinovi inšpektorji njihove imetnike redno preverjajo, hkrati pa je to tudi neprecenljiva promocija. Maja Pak, direktorica slovenske turistične organizacije, poudarja: »Kar 60 % turistov je pripravljenih podaljšati svoje bivanje na destinaciji, če je tam restavracija z Michelinovo zvezdico.«