Michelinove zvezdice šestim slovenskim restavracijam | Gastronomija, Michelin | Zgodbe o naši super hrani

Michelinove zvezdice šestim slovenskim restavracijam

Najpomembnejši gastronomski vodnik, ki ocenjuje restavracije po vsem svetu, je na svoj zemljevid naposled umestil tudi Slovenijo. Petim slovenskim restavracijam je bila podeljena ena Michelinova zvezdica, Hiši Franko pa kar dve.

Najbolj je navdušila restavracija Hiša Franko, ki jo vodi kulinarična vizionarka Ana Roš, saj je kot prva v regiji pridobila dve kulinarični zvezdici in se pridružila samo 473 restavracijam po svetu, ki so doslej prejele tovrstno priznanje. Michelinove zvezdice so pridobile še sledeče restavracije: Hiša Denk (https://www.hisadenk.si) in chef Gregor Vračko, Restavracija Pri Lojzetu (dvorec Zemono) (https://prilojzetu.si) s chefom Tomažem Kavčičem, Vila Podvin (https://www.vilapodvin.si) in chef Uroš Štefelin, restavracija Dam (https://www.damhotel.si/en) in chef Uroš Fakuč ter restavracija Atelje (https://www.restavracijaatelje.com) in chef Jorg Zupan.

Kaj pomenijo Michelinove zvezdice?

Tri Michelinove zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja, dve zvezdici označujeta odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, ena zvezdica pa obeležuje visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.

Slovenija ima velik kulinarični potencial

Michelinovo priznanje potrjuje, da ima Slovenija velik kulinarični potencial. Michelinova zvezdica pomeni zavezo za še boljše delo tudi v naprej, saj Michelinovi inšpektorji njihove imetnike redno preverjajo, hkrati pa je to tudi neprecenljiva promocija. Maja Pak, direktorica slovenske turistične organizacije, poudarja: »Kar 60 % turistov je pripravljenih podaljšati svoje bivanje na destinaciji, če je tam restavracija z Michelinovo zvezdico.«


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem