Mediteranska prehrana, ki vključuje slovenske sestavine | mediteranska prehrana | Prehranski nasveti

Mediteranska prehrana, ki vključuje slovenske sestavine

Mediteranska prehrana je način prehrane, ki se že stoletja prenaša iz roda v rod in prevladuje na območjih gojenja oljk ob sredozemskem morju. Velja za izredno zdrav način prehranjevanja, ki temelji na avtohtonih živilih. Tradicionalna mediteranska prehrana vključuje mnoge sestavine, ki uspevajo tudi v Sloveniji.

Mediteranska prehrana je postala v zadnjih desetletjih zelo priljubljena tudi izven tradicionalnih območij, saj velja za izjemno zdrav in uravnotežen način prehranjevanja. Ključnih je pet skupin živil, ki imajo v mediteranski prehrani osrednjo vlogo, mnoge sestavine pa uspevajo tudi v Sloveniji in so pomemben del naše prehrane.

Na prvem mestu sta lokalno sadje in zelenjava

Najobsežnejši del mediteranske prehrane obsegata lokalna in sezonska zelenjava in sadje, pri čemer se plodove uživa takrat, ko v lokalnem okolju uspevajo. Zelenjava se lahko postreže surova ali kuhana in pečena. Poleg zelenjave imajo zelo pomembno vlogo lupinasto sadje, zelišča in začimbe, stročnice ter žita.

lupinasto sadje

Oljčno olje je glavni vir maščob

V mediteranski prehrani kraljuje oljčno olje, ki se uporablja tako za pripravo hladnih jedi kot tudi pri kuhanju in pečenju. V Sloveniji se lahko pohvalimo z vrhunskim oljčnim oljem, ki je vključeno tudi v shemo kakovosti Zaščitena označba porekla. Ločimo dve vrsti, in sicer Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, ki je pridelano iz večinoma ročno obranih oljk različnih sort z območja Slovenske Istre, od katerih mora biti najmanj 30 % istrske belice. Druga vrsta pa je oljčno olje Istra, pridobljeno neposredno iz plodu oljke, izključno z mehanskimi postopki. Za to olje je značilen srednje do intenzivno izražen in značilen vonj po svežem plodu oljke.

Ali ste vedeli:

Mediteransko prehrano oz. mediteranski način prehranjevanja je UNESCO leta 2010 priznal kot kulturno dediščino, in sicer z naslednjim pojasnilom: Mediteranska prehrana predstavlja sklop spretnosti, znanja, praks in tradicij, ki segajo od polja do mize, vključno s pridelki, spravilom, ribolovom, ohranjanjem, predelavo, pripravo in zlasti uživanjem hrane.

Za mediteransko prehrano je značilen prehranski model, ki je skozi čas in prostor ostal nespremenjen, sestavljen predvsem iz oljčnega olja, žit, sveže zelenjave in sadja, zmerne količine rib, mleka in mesa in številnih začimb ter zmernem uživanju vina, pri čemer spoštuje tudi navade posamezne skupnosti.

Priporočeno je tudi zmerno uživanje rib

Tudi ribe imajo v mediteranski prehrani pomembno vlogo, pripravljene pa so v spremljavi lokalnih sestavin. Mnoge ideje in recepte lahko najdete tudi na naši spletni stran, kjer so predstavljene najokusnejše zgodbe naših voda

Ribe na žaru

Ne pozabite na okusne mlečne izdelke

Mediteranska prehrana zmerno vključuje tudi uporabo fermentiranih mlečnih izdelkov, kot so jogurt, kefir ter ovčji in kozji sir. Pri nas je iz surovega ovčjega mleka avtohtone pasme bovška ovca in njenih križank izdelan Bovški sir, ki je prav tako umeščen v shemo Zaščitena označba porekla.

bovški sir

Kaj pa mediteranska dieta?

Tako imenovana mediteranska dieta je postala priljubljena tako v namene hujšanja kot tudi pri osebah, ki jim je zdravnik priporočil izgubo telesne mase. Obstaja sicer veliko variacij, vendar je bistveno upoštevati uravnotežen način prehranjevanja, kjer ne pretiravamo s količino in enakomerno vključujemo vseh prej omenjenih petih glavnih skupin živil, pa tudi pusto meso, kot je piščančje ali puranje meso.

Preizkusite okusen recept za piščanca po mediteransko

Pečen piščanec po mediteransko z olivami – recept

Za piko na i še kakovostno slovensko vino

Tudi rdeče vino ima v sredozemskih državah pomembno mesto. Ključno je, da se uživa zmerno, običajno med obroki in praviloma v družbi družine ali prijateljev. Tudi Slovenija ima s svojimi vinorodnimi deželami za ponuditi mnoga kakovostna vina, ki so lahko popoln dodatek h kateri koli mediteranski jedi. 


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem