Martinovo je dan vina in dobre kulinarike | Zgodbe o naši super hrani

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.

Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri nas velja za dan, ko se mošt spremeni v vino. Legenda o sv. Martinu pravi, da je bil skromen in dobrega srca. Ko so ga izvolili za škofa, je v svoji skromnosti naziv zavrnil in se skril med gosi, ki so ga izdale z gaganjem. Od tod najverjetneje izvira tudi simbolika jedi, ki se ob tem dnevu tradicionalno šibijo na mizah.

Odlično vino in kulinarika

Martinovo ni le praznik vina, temveč ta dan zaznamuje tudi kulinarično izobilje. Poleg vina so obvezne tudi pojedine, pri čemer so tradicionalno najpogosteje na jedilniku pečena gos ali račka, mlinci in rdeče zelje. V slovenski tradiciji se ob tem dnevu pečejo tudi slastne pogače, potice in druge sladke dobrote.

Prezikusite naš odličen recept za pečeno račko

Martinova račka – recept

Svet’ Martin nar’di iz mošta vin’

Martinovo zaznamuje ljudski rek: Svet’ Martin nar’di iz mošta vin’. Na ta dan v Sloveniji v skladu z ljudskimi navadami poteka tudi krst ali blagoslovitev vina, ki ga opravi nekdo, preoblečen v škofa. Do tega dne se namreč mošt obravnava kot nečisto, motno vino, po blagoslovu pa se spremeni v pravo vino.

Kozarec rdečega vina, steklenica, sod vina in grozdje.

Slovenija je vinorodni raj

Vinogradniško in vinarsko kulturo Slovenije predstavljajo tri vinorodne dežele s 14 vinorodnimi okoliši. Vino iz vsake dežele ima svoje posebne značilnosti, v okoliših pa uspevajo tudi nekatere izvirne sorte grozdja in vin, kot sta kraški teran in dolenjski cviček. Poleg njiju so znani še zelén, pinela, grganja, klarnica in druge sorte. Martinovo je odlična priložnost, da jih preizkusite.

 

Preberite tudi:


Sorodni članki

Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji?

Miklavževanje je star običaj, ki je na slovenskem zakoreninjen že skoraj 200 let. Praznik svetega Miklavža praznujemo 6. decembra, običaj pa je tudi peka parkljev, za katere smo pripravili recept.Sveti Miklavž, ki je v drugih evropskih jezikih znan kot sveti…

Več...

Svetovni dan oljke

26. november je od leta 2019 s strani UNESCO razglašen za svetovni dan oljk s ciljem zaščititi oljko, med drugim pa tudi spodbuditi vrednote miru, modrosti in harmonije, ki jo simbolizira. Preverili smo v čem je slovensko oljčno olje tako…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

Ob dnevu slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra 2022, bomo izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnja osrednja tema je mleko in mlečni izdelki, ki jo ponazarja tudi letošnji slogan »Zajtrk z mlekom –…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem