Martinovo je dan vina in dobre kulinarike | Zgodbe o naši super hrani

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.

Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri nas velja za dan, ko se mošt spremeni v vino. Legenda o sv. Martinu pravi, da je bil skromen in dobrega srca. Ko so ga izvolili za škofa, je v svoji skromnosti naziv zavrnil in se skril med gosi, ki so ga izdale z gaganjem. Od tod najverjetneje izvira tudi simbolika jedi, ki se ob tem dnevu tradicionalno šibijo na mizah.

Odlično vino in kulinarika

Martinovo ni le praznik vina, temveč ta dan zaznamuje tudi kulinarično izobilje. Poleg vina so obvezne tudi pojedine, pri čemer so tradicionalno najpogosteje na jedilniku pečena gos ali račka, mlinci in rdeče zelje. V slovenski tradiciji se ob tem dnevu pečejo tudi slastne pogače, potice in druge sladke dobrote.

Prezikusite naša odlična recepta za pečeno račko in domače mlince

Martinova račka – recept

Domači mlinci – recept

Svet’ Martin nar’di iz mošta vin’

Martinovo zaznamuje ljudski rek: Svet’ Martin nar’di iz mošta vin’. Na ta dan v Sloveniji v skladu z ljudskimi navadami poteka tudi krst ali blagoslovitev vina, ki ga opravi nekdo, preoblečen v škofa. Do tega dne se namreč mošt obravnava kot nečisto, motno vino, po blagoslovu pa se spremeni v pravo vino.

Kozarec rdečega vina, steklenica, sod vina in grozdje.

Slovenija je vinorodni raj

Vinogradniško in vinarsko kulturo Slovenije predstavljajo tri vinorodne dežele s 14 vinorodnimi okoliši. Vino iz vsake dežele ima svoje posebne značilnosti, v okoliših pa uspevajo tudi nekatere izvirne sorte grozdja in vin, kot sta kraški teran in dolenjski cviček. Poleg njiju so znani še zelén, pinela, grganja, klarnica in druge sorte. Martinovo je odlična priložnost, da jih preizkusite.

 

Preberite tudi:


Sorodni članki

Teden restavracij na ulici bo v znamenju jedi iz sestavin z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«

V soboto, 1. junija 2024, se bo Glavni trg v Celju spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji. Ne zamudite dogodka, kot ga še ni bilo.Teden restavracij na ulici je prva ulična kulinarična zabava Tedna restavracij, ki se bo odvijala…

Več...

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu. Jagode haskap,…

Več...

E-knjiga receptov slovenskih chefov iz Tedna restavracij

V okviru spomladanskega Tedna restavracij 2024 je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala nagradna igra Moj recept, v kateri je sodelovalo 30 priznanih slovenskih chefov, ki so delili svoje recepte z uporabo govejega in perutninskega mesa…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam. V času sezone jagod jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem