Martinovo je dan vina in dobre kulinarike | Zgodbe o naši super hrani

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.

Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri nas velja za dan, ko se mošt spremeni v vino. Legenda o sv. Martinu pravi, da je bil skromen in dobrega srca. Ko so ga izvolili za škofa, je v svoji skromnosti naziv zavrnil in se skril med gosi, ki so ga izdale z gaganjem. Od tod najverjetneje izvira tudi simbolika jedi, ki se ob tem dnevu tradicionalno šibijo na mizah.

Odlično vino in kulinarika

Martinovo ni le praznik vina, temveč ta dan zaznamuje tudi kulinarično izobilje. Poleg vina so obvezne tudi pojedine, pri čemer so tradicionalno najpogosteje na jedilniku pečena gos ali račka, mlinci in rdeče zelje. V slovenski tradiciji se ob tem dnevu pečejo tudi slastne pogače, potice in druge sladke dobrote.

Prezikusite naš odličen recept za pečeno račko

Martinova račka – recept

Svet’ Martin nar’di iz mošta vin’

Martinovo zaznamuje ljudski rek: Svet’ Martin nar’di iz mošta vin’. Na ta dan v Sloveniji v skladu z ljudskimi navadami poteka tudi krst ali blagoslovitev vina, ki ga opravi nekdo, preoblečen v škofa. Do tega dne se namreč mošt obravnava kot nečisto, motno vino, po blagoslovu pa se spremeni v pravo vino.

Kozarec rdečega vina, steklenica, sod vina in grozdje.

Slovenija je vinorodni raj

Vinogradniško in vinarsko kulturo Slovenije predstavljajo tri vinorodne dežele s 14 vinorodnimi okoliši. Vino iz vsake dežele ima svoje posebne značilnosti, v okoliših pa uspevajo tudi nekatere izvirne sorte grozdja in vin, kot sta kraški teran in dolenjski cviček. Poleg njiju so znani še zelén, pinela, grganja, klarnica in druge sorte. Martinovo je odlična priložnost, da jih preizkusite.

 

Preberite tudi:


Sorodni članki

Dan sajenja medovitih rastlin 2023

V soboto, 25. marca 2023, bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije že drugič izveden dan sajenja medovitih rastlin. Cilj akcije je, da Evropejci stopimo skupaj in da posadimo čim več medovitih rastlin. Medovite rastline so izjemnega pomena za našo prihodnost,…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

15. marec je svetovni dan pravic potrošnikov

Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Pomembno je, da se kot potrošniki zavedamo svojih pravic, pa tudi odgovornosti. Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Na ta dan leta 1962 je…

Več...

Znate pravilno brati navodila o roku uporabe živil?

Pomembno je, da smo potrošniki dobro seznanjeni s pravilnim razumevanjem rokov uporabnosti na embalaži živil, saj tako manj hrane zavržemo. To je ključno, saj tako varujemo tudi vse vire, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem