Loška zadruga in izdelki narejeni s tradicijo

V soboto, 21.9., je vrata odprla Loška zadruga v Poljanah nad Škofjo Loko, kjer so predstavili izdelke Loške mlekarne, Mesnin Bohinja in Domač kotiček.

Skrivnost odličnosti loških izdelkov je razkril Mitja Vodnjov, direktor KGZ Škofja Loka, kjer mesne izdelke predelujejo po tradicionalnih recepturah in postopkih:

»Naše izdelke mesarji še vedno oblikujejo ročno. Za svoje izdelke uporabljamo meso izključno slovenskega porekla, kakovostno gorenjsko govedino. Standarde kakovosti pa stalno preverjamo z internimi in tudi zunanjimi senzoričnimi ocenjevanji. Za svoje izdelke uporabljamo izključno kakovostno surovino, ki jih obogatimo z naravnimi začimbami. Zagotovo pa je skrivnost kvalitete tudi v preizkušenih in dragocenih postopkih priprave, hkrati pa je pot od živali do končnih potrošnikov kratka.«

Pri svojem delu pa še vedno uporabljajo klasično prekajevalnico na bukova drva, kot so jo v starih časih. Ob tem je Mitja Vodnjov povedal tudi nekaj zanimivih dejstev o kakovostni predelavi mesa, med drugim se prav okus bohinjskega zašinka ali bržole plemeniti kar dva meseca. Toliko časa se namreč suši, preden je nared za prodajo. Za 1 kilogram suhih klobas pa se potrebuje kar enkrat večja količina surovega izdelka.

Loška zadruga

V Domačem kotičku prodajajo pridelke in izdelke iz lokalnih kmetij, večina iz Škofjeloškega območja, s čimer zagotavljajo njihovo kakovost, saj so dobavne poti kratke. Izdelki so pripravljeni iz lokalnih surovin po tradicionalnih receptih naših dedkov in babic. Pridelani so na kakovostni zemlji in brez uporabe umetnih sredstev.

Predstavil pa je tudi sistem zagotavljanja kakovosti v Loški mlekarni, kjer odkupujejo in predelujejo mleko izključno slovenskega izvora. V proizvodnji imajo uveden sistem notranjega nazora, ki ga kontrolira VURS. Od leta 2008 imajo certifikat za ekološko predelavo mleka. Tudi pri predelavi mleka zagotavljajo kakovost s kratkimi dobavnimi potmi, posledično pa tudi s krajšim skladiščenjem.

 

Loška zadruga in izdelki narejeni s tradicijo
Ocenite stran


Sorodni članki

OBVESTILO - Sektor sadja mora plačevati prispevek za promocijo s 1.1.2019

Na podlagi objavljenega Naznanila o prejetju sklepa Evropske komisije o združljvosti državne pomoči s Pogodbo o delovanju EU (Uradni list RS, št. 82/2018 z dne 21.12.2018), se s 1.1.2019 začne plačevati prispevek v sektorju sadja za programsko obdobje od 1.1.2018…

Več...

Med je zdrav!

slika vir: Čebelarska zveza Slovenije Za naše prednike je med predstavljal edino sladilo še pred začetkom industrijske proizvodnje sladkorja. Sodi med 10 najpogosteje potvorjenih živil, zato je pomembno, da ga poznamo. Danes v svetu poznamo več kot 300 vrst medu. Veliko…

Več...

Kislo zelje utrjuje našo moč

Za nami je veseli december, ki ima veliko posebnosti: v njem kar trije dobri možje nosijo darila in dobrote, je mesec najkrajših dni v letu, ko nam odpornost nekoliko zaniha, hkrati pa je to mesec številnih praznovanj. S prijatelji in…

Več...

OBVESTILO o ustavitvi plačila prispevka za promocijo v sektorjih MESO in MLEKO

Ustavitev plačila prispevka v sektorju MESA s 1.1.2019 Ustavitev plačila prispevka v sektorju MLEKA s 1.1.2019

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem