Loška zadruga in izdelki narejeni s tradicijo

V soboto, 21.9., je vrata odprla Loška zadruga v Poljanah nad Škofjo Loko, kjer so predstavili izdelke Loške mlekarne, Mesnin Bohinja in Domač kotiček.

Skrivnost odličnosti loških izdelkov je razkril Mitja Vodnjov, direktor KGZ Škofja Loka, kjer mesne izdelke predelujejo po tradicionalnih recepturah in postopkih:

»Naše izdelke mesarji še vedno oblikujejo ročno. Za svoje izdelke uporabljamo meso izključno slovenskega porekla, kakovostno gorenjsko govedino. Standarde kakovosti pa stalno preverjamo z internimi in tudi zunanjimi senzoričnimi ocenjevanji. Za svoje izdelke uporabljamo izključno kakovostno surovino, ki jih obogatimo z naravnimi začimbami. Zagotovo pa je skrivnost kvalitete tudi v preizkušenih in dragocenih postopkih priprave, hkrati pa je pot od živali do končnih potrošnikov kratka.«

Pri svojem delu pa še vedno uporabljajo klasično prekajevalnico na bukova drva, kot so jo v starih časih. Ob tem je Mitja Vodnjov povedal tudi nekaj zanimivih dejstev o kakovostni predelavi mesa, med drugim se prav okus bohinjskega zašinka ali bržole plemeniti kar dva meseca. Toliko časa se namreč suši, preden je nared za prodajo. Za 1 kilogram suhih klobas pa se potrebuje kar enkrat večja količina surovega izdelka.

Loška zadruga

V Domačem kotičku prodajajo pridelke in izdelke iz lokalnih kmetij, večina iz Škofjeloškega območja, s čimer zagotavljajo njihovo kakovost, saj so dobavne poti kratke. Izdelki so pripravljeni iz lokalnih surovin po tradicionalnih receptih naših dedkov in babic. Pridelani so na kakovostni zemlji in brez uporabe umetnih sredstev.

Predstavil pa je tudi sistem zagotavljanja kakovosti v Loški mlekarni, kjer odkupujejo in predelujejo mleko izključno slovenskega izvora. V proizvodnji imajo uveden sistem notranjega nazora, ki ga kontrolira VURS. Od leta 2008 imajo certifikat za ekološko predelavo mleka. Tudi pri predelavi mleka zagotavljajo kakovost s kratkimi dobavnimi potmi, posledično pa tudi s krajšim skladiščenjem.

 


Sorodni članki

Slovenska akvakultura in sladkovodne ribe

Akvakultura zajema vzrejo rib in vseh drugih organizmov v vodi, voda pa prekriva večji del našega planeta. Ribe in drugi organizmi iz vode ter njihovi proizvodi so eden od glavnih virov zdravih beljakovin in maščob v prehrani ljudi. Svetovna zdravstvena…

Več...

“Kraški pršut najboljši pršut na svetu”

Evropska komisija je pred štirimi leti in pol v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraškega pršuta kot »zaščitena geografska označba«. S tem so bili priznani in potrjeni posebna kakovost, sloves, tradicija in vpliv geografskega območja pri proizvodnji Kraškega pršuta. Proizvajalci…

Več...

Slovenske češnje

Leto 2018 slovenskim potrošnikom prinaša prepoznavno označevanje lokalno pridelanega sadja in predelanih izdelkov iz lokalno pridelanega sadja. K shemi kakovosti izbrana kakovost je namreč pristopil tudi sektor sadja. V marcu je bila potrjena specifikacija, v maju pa so potrošnikom že…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem