Lokalna živila za zajtrk naših otrok | Dan slovenske hrane | Zgodbe o naši super hrani

Lokalna živila za zajtrk naših otrok

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bo Dan slovenske hrane obeležilo z že tretjim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo potekal v petek 15. Novembra po slovenskih šolah in vrtcih. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane, ki je vsak tretji petek v novembru, je želela vlada dati domači hrani pomemben pečat in s tem pokazati podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem, ter spodbuditi zavedanje in pripadnost javnosti o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter uživanju le-te. Ta dan bodo v vrtcih in osnovnih šolah otroci jedli tradicionalni zajtrk iz mleka, kruha z maslom in medom, ter jabolkom. Pedagogi bodo otrokom omogočili tudi spremljajoče aktivnosti, kot je na primer dan dejavnosti na temo lokalne hrane in zdravih obrokov, podajanje vsebin iz projekta otrokom, obisk kmeta, čebelarja itd.

Preko projekta Tradicionalni slovenski zajtrk se trudimo izobraževati in ozaveščati otroke in šolajočo mladino in vzporedno tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Prav tako v okviru projekta vzpodbujamo, da se vrtci in šole povezujejo z lokalnimi deležniki, ter za prehrano otrok naročajo čim več hrane iz lokalnega okolja. Več informacij o projektu je na spletni strani www.tradicionalni-zajtrk.si.

Tradicionalni slovenski zajtrk bo letos pomenil hkrati tudi zaključek kampanje »Preverite lokalno kakovost«, ki jo je v drugi polovici letošnjega leta izvajalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, s katero smo spodbujali potrošnika, da se prepriča v varnost in kakovost lokalne hrane. Tudi minister mag. Dejan Židan, državni sekretarki mag. Tanja Strniša in mag. Andreja Jerina bodo skupaj z otroci zajtrkovali v šolah in vrtcih, prav tako tudi drugi visoki predstavniki. Povabilu na tradicionalni slovenski zajtrk se je odzvala predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek, nekateri ministri in župani. Dan slovenske hrane bodo po celi Sloveniji  obeležili tudi  tisti, ki jim je mar za to, da se uživa  več lokalno pridelane  in predelane  hrane.

Ta dan bo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje organiziralo tržnico v avli poslovne stavbe Slovenijales, kjer se bodo predstavili lokalni pridelovalci in predelovalci. Tako bo na tržnici možno poizkusiti in kupiti domače izdelke in pridelke. Tržnica se prične ob 8. uri in vsi vljudno vabljeni!

Še posebej smo veseli, da bodo dan slovenske hrane obeležile tudi trgovske  verige – Mercator, Tuš, Spar, ki bodo v svojih prodajalnah podprle aktivnosti, ki bodo potekale po  šolah in vrtcih.

Napore ministrstev podpirajo tudi  trgovine

Tako bo Tuš na dan slovenske hrane na različnih lokacijah izvajal pokušino izdelkov lokalnih proizvajalcev, ki sodelujejo v tradicionalnem zajtrku. Obiskovalci bodo lahko s popustom kupovali in pokušali Slovenske dobrote s podeželja, ki jih izdelujejo manjši lokalni pridelovalci, še posebej mlečne dobrote, ročno izdelane sire, domači kruh iz krušne peči iz 100% slovenske moke, tradicionalno prekajene mesne dobrote iz 100% slovenskega mesa.

Lokacije za izvedbo promocij na Dan slovenske hrane: 15.11.2013: Planet Tuš v Celju, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Kranju in v BTC Ljubljana. Aktivnosti bodo potekale tudi v dneh 13.11.2013 in 16.11.2013 na lokacijah Tuš-a v Mariboru, Slovenski Bistrici, Celju, Vojniku, BTC Ljubljana, v Kranju, Kočevju in Sežani.

Več o akciji:  www.facebook.com/tusslovenija in www.tus.si.

Mercator bo na dan slovenske hrane doniral tradicionalni slovenski zajtrk, oziroma sestavine zanj,  pediatričnima bolnišnicama v Ljubljani in Mariboru. Donacijo bo predal v petek, 15.11.2013 zjutraj. Več o akciji: www.mercatorgroup.si.

Spar se pridružuje pobudi  MKO ob  dnevu slovenske  hrane,  zato  za kupce pripravlja »Slovenski zajtrk po  vašem  okusu« in nudi popust na določene  sestavine  za  tradicionalni slovenski zajtrk.

 


Sorodni članki

Tretji petek v novembru je dan slovenske hrane

Osnovni namen dneva slovenske hrane, v okviru katerega poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos obeležujemo 18. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Za dobro hrano…

Več...

Del učnih vsebin bo v petek posvečen slovenski hrani

V petek bodo učenci v okviru dneva slovenske hrane del pouka namenili vsebinam o pomenu slovenske hrane. Na novinarski konferenci so bili predstavljeni ključni poudarki in kratek opis desetletne poti Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dan slovenske hrane se je v preteklih…

Več...

Pogovor z ministrom o dnevu slovenske hrane

Minister dr. Jože Podgoršek je v pogovoru za Radio Ognjišče spregovoril o pomenu dneva slovenske hrane in o Tradicionalnem slovenskem zajtrku.Tretji petek v novembru (20. novembra) bomo obeležili dan slovenske hrane. Na ta dan je vsako leto po vsej Sloveniji…

Več...

Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Prihaja tretji novembrski petek, dan, ki ga vsako leto posvetimo osveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane, v šolah in vrtcih pa ga zaznamujejo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Vse pogosteje dan slovenske hrane obeležijo tudi posamezniki in celo podjetja ter institucije.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem