Lokalna živila za zajtrk naših otrok

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bo Dan slovenske hrane obeležilo z že tretjim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo potekal v petek 15. Novembra po slovenskih šolah in vrtcih. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane, ki je vsak tretji petek v novembru, je želela vlada dati domači hrani pomemben pečat in s tem pokazati podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem, ter spodbuditi zavedanje in pripadnost javnosti o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter uživanju le-te. Ta dan bodo v vrtcih in osnovnih šolah otroci jedli tradicionalni zajtrk iz mleka, kruha z maslom in medom, ter jabolkom. Pedagogi bodo otrokom omogočili tudi spremljajoče aktivnosti, kot je na primer dan dejavnosti na temo lokalne hrane in zdravih obrokov, podajanje vsebin iz projekta otrokom, obisk kmeta, čebelarja itd.

Preko projekta Tradicionalni slovenski zajtrk se trudimo izobraževati in ozaveščati otroke in šolajočo mladino in vzporedno tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Prav tako v okviru projekta vzpodbujamo, da se vrtci in šole povezujejo z lokalnimi deležniki, ter za prehrano otrok naročajo čim več hrane iz lokalnega okolja. Več informacij o projektu je na spletni strani www.tradicionalni-zajtrk.si.

Tradicionalni slovenski zajtrk bo letos pomenil hkrati tudi zaključek kampanje »Preverite lokalno kakovost«, ki jo je v drugi polovici letošnjega leta izvajalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, s katero smo spodbujali potrošnika, da se prepriča v varnost in kakovost lokalne hrane. Tudi minister mag. Dejan Židan, državni sekretarki mag. Tanja Strniša in mag. Andreja Jerina bodo skupaj z otroci zajtrkovali v šolah in vrtcih, prav tako tudi drugi visoki predstavniki. Povabilu na tradicionalni slovenski zajtrk se je odzvala predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek, nekateri ministri in župani. Dan slovenske hrane bodo po celi Sloveniji  obeležili tudi  tisti, ki jim je mar za to, da se uživa  več lokalno pridelane  in predelane  hrane.

Ta dan bo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje organiziralo tržnico v avli poslovne stavbe Slovenijales, kjer se bodo predstavili lokalni pridelovalci in predelovalci. Tako bo na tržnici možno poizkusiti in kupiti domače izdelke in pridelke. Tržnica se prične ob 8. uri in vsi vljudno vabljeni!

Še posebej smo veseli, da bodo dan slovenske hrane obeležile tudi trgovske  verige – Mercator, Tuš, Spar, ki bodo v svojih prodajalnah podprle aktivnosti, ki bodo potekale po  šolah in vrtcih.

Napore ministrstev podpirajo tudi  trgovine

Tako bo Tuš na dan slovenske hrane na različnih lokacijah izvajal pokušino izdelkov lokalnih proizvajalcev, ki sodelujejo v tradicionalnem zajtrku. Obiskovalci bodo lahko s popustom kupovali in pokušali Slovenske dobrote s podeželja, ki jih izdelujejo manjši lokalni pridelovalci, še posebej mlečne dobrote, ročno izdelane sire, domači kruh iz krušne peči iz 100% slovenske moke, tradicionalno prekajene mesne dobrote iz 100% slovenskega mesa.

Lokacije za izvedbo promocij na Dan slovenske hrane: 15.11.2013: Planet Tuš v Celju, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Kranju in v BTC Ljubljana. Aktivnosti bodo potekale tudi v dneh 13.11.2013 in 16.11.2013 na lokacijah Tuš-a v Mariboru, Slovenski Bistrici, Celju, Vojniku, BTC Ljubljana, v Kranju, Kočevju in Sežani.

Več o akciji:  www.facebook.com/tusslovenija in www.tus.si.

Mercator bo na dan slovenske hrane doniral tradicionalni slovenski zajtrk, oziroma sestavine zanj,  pediatričnima bolnišnicama v Ljubljani in Mariboru. Donacijo bo predal v petek, 15.11.2013 zjutraj. Več o akciji: www.mercatorgroup.si.

Spar se pridružuje pobudi  MKO ob  dnevu slovenske  hrane,  zato  za kupce pripravlja »Slovenski zajtrk po  vašem  okusu« in nudi popust na določene  sestavine  za  tradicionalni slovenski zajtrk.

 

Lokalna živila za zajtrk naših otrok
Ocenite stran


Sorodni članki

Naj bo vsak dan dan slovenske hrane!

Odkar je vlada RS oktobra 2012 sprejela ustrezni sklep, je tretji petek v novembru rezerviran za vsedržavno praznovanje kakovostne pri nas pridelane hrane. Ta poluradni praznik je bil poimenovan dan slovenske hrane in v javnost pošilja jasen in glasen signal…

Več...

Utrinki dneva slovenske hrane

Prejšnji teden je potekal v znamenju slovenske hrane. Pridelovalci, predelovalci, trgovci in druge organizacije so organizirali različne dogodke in pripravili posebne ponudbe. Eno od vodilnih trgovskih podjetij je že v četrtek na železniški postaji v Ljubljani presenetilo potnike in druge…

Več...

Naj bo dan slovenske hrane vsak dan

Tudi letos bo tretji petek v novembru v znamenju slovenske hrane. 21. novembra bomo namreč že tretje leto zapored praznovali dan slovenske hrane. Razglasitev dneva slovenske hrane spodbuja k povezovanju in celostni obravnavi kmetijskega, okoljskega, zdravstvenega in izobraževalnega vidika. Ena…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem