Lokalna samooskrba eden od ključev do varnejše oskrbe s hrano | Dan varnosti hrane

Lokalna samooskrba eden od ključev do varnejše oskrbe s hrano

Svetovni dan varnosti hrane v ospredju izpostavlja sporočilo, da je varnost hrane naša vsakdanja odgovornost in zaveza vseh deležnikov v prehranski verigi, torej od kmeta do potrošnika. V luči epidemije se je bolj kot kadar koli izkazalo, da enega od ključev predstavlja tudi lokalna samooskrba.

V času epidemije COVID-19 in izrednih razmer, ki so spremenile svet, je postalo jasno, kakšen izziv je zagotavljati varnost hrane. Letošnji Svetovni dan varnosti hrane, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 2018 in ga obeležujemo 7. junija, se bo s sloganom »Varnost hrane, naša vsakdanja odgovornost« dotaknil soodgovornosti vseh deležnikov v prehranski verigi.

Pomen lokalne prehranske verige

Lokalna samooskrba, torej zadostna lokalna pridelava, predelava in poraba hrane, je pomembna z več vidikov. V času epidemije se je izkazalo, da ima ključno vlogo pri zmanjševanju odvisnosti od zunanje trgovine v času motene globalne oskrbe. Neposredno pripomore tudi k varovanju okolja, saj jo odlikujejo kratke transportne poti, ki posledično zmanjšujejo porabo fosilnih goriv, hrup in onesnaženje zraka.

Lokalno pridelana hrana doprinaša tudi k izboljšanja zdravja prebivalstva kot posledica uživanja kakovostnejše hrane z višjo hranilno vrednostjo in višjo vsebnostjo vitaminov, poleg tega pa zmanjšuje potrebo po dodajanju umetnih barvil ter konzervansov, kar je pogosto praksa v primeru dolgih transportnih poti.

Vse se začne z nami samimi in z našimi nakupnimi navadami

Potrebno se je zavedati, da smo znotraj celotne verige, ki si deli odgovornost glede zagotavljanja varne hrane, tudi potrošniki zelo pomemben element, saj s svojimi izbirami vplivamo na trajnostne prehranske sisteme. Sami lahko storimo mnogo že s preprostimi odločitvami, kot je ta, da nakupujemo na lokalnih kmetijah, na policah trgovin izbiramo slovenske izdelke ter prilagodimo jedilnike letnemu času. Prav tako lahko zmanjšujemo zavržke ter se odločimo za delanje ozimnice in skladiščenje pridelkov s pomočjo sušenja, vlaganja ali kisanja.

Svetovni dan varnosti hrane je torej čas za razmislek o pomembnosti varne hrane ter nas vzpodbuja, da tako globalno kot v našem vsakdanjem življenju usklajeno sprejemamo ukrepe, ki pripomorejo k zagotavljanju varne hrane.

Preberite tudi:


Sorodni članki

5. svetovni dan varnosti hrane

7. junija že petič obeležujemo svetovni dan varnosti hrane, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov razglasila leta 2018. Ta dan je priložnost za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane ter za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem