Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo, izberite mleko in mlečne izdelke z nacionalnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj le ta znak zagotavlja, da je celoten postopek (od molže do predelave) potekal v Sloveniji.

Poreklo oz. »proizvedeno v« in izvor imata različen pomen

Navedba poreklo (»poreklo«, »država porekla« ipd.) oz. »proizvedeno v« (»država proizvodnje« ipd.) ter navedba izvor (»izvor«, »država izvora«, kraj izvora ipd.) NE pomenijo istega. Kaj morate vedeti o teh navedbah?

  • SLOVENSKO POREKLO/PROIZVEDENO V SLOVENIJI: mleko in mlečni izdelki so bili proizvedeni v Sloveniji, čeprav je osnovna surovina lahko tuja (v Sloveniji izdelana skuta iz uvoženega mleka ima lahko napis »slovensko poreklo/proizvedeno v Sloveniji«);
  • SLOVENSKI IZVOR: osnovna surovina – mleko je iz Slovenije, kar pomeni da je bilo pomolzeno na eni izmed slovenskih kmetij ali kmetijskih podjetij.

Pri mleku in mlečnih izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ste lahko povsem prepričani, da osnovna surovina (mleko) prihaja iz Slovenije in da je to mleko v celoti tudi predelano ter pakirano v Sloveniji.

Zagotovljeno slovensko – od pašnika do mize

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih je jamstvo, da ste izbrali 100‑odstotno slovenski izdelek. Pomeni, da je v Sloveniji tekel celoten proces:

  • vzreja živali,
  • molža,
  • odvoz mleka v zbiralnico,
  • prevzem in odvoz mleka v predelovalni obrat,
  • predelava mleka v izdelke,
  • pakiranje,
  • distribucija do končnega potrošnika.

Izberite slovensko kakovost. Sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija«!


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

Potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost.V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Maja Kalan Pongrac: »Naš glavni namen je potrošniku dostaviti varno in kakovostno živilo, zato uporabljamo različne postopke obdelave mleka.« Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem