Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko | Izbrana kakovost, Mleko | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo, izberite mleko in mlečne izdelke z nacionalnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj le ta znak zagotavlja, da je celoten postopek (od molže do predelave) potekal v Sloveniji.

Poreklo oz. »proizvedeno v« in izvor imata različen pomen

Navedba poreklo (»poreklo«, »država porekla« ipd.) oz. »proizvedeno v« (»država proizvodnje« ipd.) ter navedba izvor (»izvor«, »država izvora«, kraj izvora ipd.) NE pomenijo istega. Kaj morate vedeti o teh navedbah?

  • SLOVENSKO POREKLO/PROIZVEDENO V SLOVENIJI: mleko in mlečni izdelki so bili proizvedeni v Sloveniji, čeprav je osnovna surovina lahko tuja (v Sloveniji izdelana skuta iz uvoženega mleka ima lahko napis »slovensko poreklo/proizvedeno v Sloveniji«);
  • SLOVENSKI IZVOR: osnovna surovina – mleko je iz Slovenije, kar pomeni da je bilo pomolzeno na eni izmed slovenskih kmetij ali kmetijskih podjetij.

Pri mleku in mlečnih izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ste lahko povsem prepričani, da osnovna surovina (mleko) prihaja iz Slovenije in da je to mleko v celoti tudi predelano ter pakirano v Sloveniji.

Zagotovljeno slovensko – od pašnika do mize

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih je jamstvo, da ste izbrali 100‑odstotno slovenski izdelek. Pomeni, da je v Sloveniji tekel celoten proces:

  • vzreja živali,
  • molža,
  • odvoz mleka v zbiralnico,
  • prevzem in odvoz mleka v predelovalni obrat,
  • predelava mleka v izdelke,
  • pakiranje,
  • distribucija do končnega potrošnika.

Izberite slovensko kakovost. Sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija«!


Sorodni članki

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...

Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso

Slovenija je dežela z razgibano pokrajino in se od sosednjih držav razlikuje predvsem po velikosti. Tudi, ko govorimo o reji perutnine, so v Sloveniji piščančje farme manjše v primerjavi s tujimi. To pa pomeni, da se lahko tako rejci bolj…

Več...

Kakovost mesa občutimo že ob prvem grižljaju

Vsak ljubitelj mesa si želi, da bi bilo meso, ki ga naroči v restavraciji in tisto, ki ga pripravi doma, enako okusno. Kaj pa se pravzaprav skriva za dobrim okusom? Kako izbrati meso najboljše, »izbrane kakovosti«? O tem smo se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem