Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Obvestilo za zbirni obračun prispevka - aplikacija EZPP.  Preberite več >

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo, izberite mleko in mlečne izdelke z nacionalnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj le ta znak zagotavlja, da je celoten postopek (od molže do predelave) potekal v Sloveniji.

Poreklo oz. »proizvedeno v« in izvor imata različen pomen

Navedba poreklo (»poreklo«, »država porekla« ipd.) oz. »proizvedeno v« (»država proizvodnje« ipd.) ter navedba izvor (»izvor«, »država izvora«, kraj izvora ipd.) NE pomenijo istega. Kaj morate vedeti o teh navedbah?

  • SLOVENSKO POREKLO/PROIZVEDENO V SLOVENIJI: mleko in mlečni izdelki so bili proizvedeni v Sloveniji, čeprav je osnovna surovina lahko tuja (v Sloveniji izdelana skuta iz uvoženega mleka ima lahko napis »slovensko poreklo/proizvedeno v Sloveniji«);
  • SLOVENSKI IZVOR: osnovna surovina – mleko je iz Slovenije, kar pomeni da je bilo pomolzeno na eni izmed slovenskih kmetij ali kmetijskih podjetij.

Pri mleku in mlečnih izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ste lahko povsem prepričani, da osnovna surovina (mleko) prihaja iz Slovenije in da je to mleko v celoti tudi predelano ter pakirano v Sloveniji.

Zagotovljeno slovensko – od pašnika do mize

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih je jamstvo, da ste izbrali 100‑odstotno slovenski izdelek. Pomeni, da je v Sloveniji tekel celoten proces:

  • vzreja živali,
  • molža,
  • odvoz mleka v zbiralnico,
  • prevzem in odvoz mleka v predelovalni obrat,
  • predelava mleka v izdelke,
  • pakiranje,
  • distribucija do končnega potrošnika.

Izberite slovensko kakovost. Sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija«!


Sorodni članki

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Slovensko mleko – zanimivosti in statistika

Slovensko mleko v več kot 70 % odkupijo slovenske mlekarne. Vzpodbuden je podatek, da mleka izvozimo več, kot ga uvozimo, vse večji pa je tudi porast pridelave in predelave ekološkega mleka. Preberite tudi, kakšna je povprečna poraba mlečnih izdelkov med…

Več...

Ekološko mleko – v čem je drugačno?

Ekološko mleko postaja med potrošniki vse bolj zaželeno. Maja Kalan, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah, je spregovorila o predelavi ekološkega mleka, razlikah v primerjavi s konvencionalnim mlekom ter o pomenu ekološke pridelave in predelave. V Ljubljanskih mlekarnah mleka ne…

Več...

Kalcij – kralj mineralov

Vsem nam je dobro znano, da igra kalcij ključno vlogo pri zdravju okostja ter zob. Kljub temu pa velik del slovenske populacije trpi za pomanjkanjem tega tako pomembnega minerala. Koliko kalcija dnevno moramo zaužiti? Katera živila so najbogatejša s kalcijem…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem