Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko | Izbrana kakovost, Mleko | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo, izberite mleko in mlečne izdelke z nacionalnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj le ta znak zagotavlja, da je celoten postopek (od molže do predelave) potekal v Sloveniji.

Poreklo oz. »proizvedeno v« in izvor imata različen pomen

Navedba poreklo (»poreklo«, »država porekla« ipd.) oz. »proizvedeno v« (»država proizvodnje« ipd.) ter navedba izvor (»izvor«, »država izvora«, kraj izvora ipd.) NE pomenijo istega. Kaj morate vedeti o teh navedbah?

  • SLOVENSKO POREKLO/PROIZVEDENO V SLOVENIJI: mleko in mlečni izdelki so bili proizvedeni v Sloveniji, čeprav je osnovna surovina lahko tuja (v Sloveniji izdelana skuta iz uvoženega mleka ima lahko napis »slovensko poreklo/proizvedeno v Sloveniji«);
  • SLOVENSKI IZVOR: osnovna surovina – mleko je iz Slovenije, kar pomeni da je bilo pomolzeno na eni izmed slovenskih kmetij ali kmetijskih podjetij.

Pri mleku in mlečnih izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ste lahko povsem prepričani, da osnovna surovina (mleko) prihaja iz Slovenije in da je to mleko v celoti tudi predelano ter pakirano v Sloveniji.

Zagotovljeno slovensko – od pašnika do mize

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih je jamstvo, da ste izbrali 100‑odstotno slovenski izdelek. Pomeni, da je v Sloveniji tekel celoten proces:

  • vzreja živali,
  • molža,
  • odvoz mleka v zbiralnico,
  • prevzem in odvoz mleka v predelovalni obrat,
  • predelava mleka v izdelke,
  • pakiranje,
  • distribucija do končnega potrošnika.

Izberite slovensko kakovost. Sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija«!


Sorodni članki

Zakaj izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Z nakupom sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci in predelovalci potrošniku jamčijo, da je bilo sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Znak odraža visoko kakovost in zagotavlja redni nadzor proizvodnje, zato lahko potrošniki pričakujejo kakovostno sadje…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...

Je mleko res le za teličke?

O mleku krožijo številni miti, ki so znanstveno neutemeljeni. Da bi pridobili kredibilne informacije o pravilni in zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko svetovalko Niko Renko. Strokovnjakinja je pojasnila, kakšno vlogo imajo mleko in mlečni izdelki v uravnoteženi prehrani.…

Več...

Brez kmetij ni mlekarn in obratno

Slovensko mlekarstvo se je skozi čas uspešno razvijalo. Razvoj temelji predvsem na spoštljivih odnosih in tesni povezanosti med rejci, zadrugami, mlekarnami in trgovci.Ali veste, kdo vse je zaslužen za dobro mleko in mlečne izdelke, ki jih tako radi uživate? Gre…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem